SläktforskningUtvalda biografier Sverige

Uppföljning av Eldaren, plåtslagaren och “Götaverkaren” Janne Falk och hans barn, vad som hände efter hustrun Emilias tidiga bortgång.

Uppföljning av Eldaren, plåtslagaren och “Götaverkaren” Janne Falk och hans barn, vad som hände efter hustrun Emilias tidiga bortgång.

Loading

Denna publicering uppdaterades den 12 september, 2024

Barnen i äktenskapet med Emilia.

Sonen Erik, född 1910

Erik behövde aldrig flytta hemifrån tillfälligt efter att mamma Emilia gick bort, han var det enda barnet som bodde hemma med Janne. Erik konfirmerades den 6 april 1925 i Lundby kyrka av Klingner och fick ett B i betyg, gick sedan sin första nattvardsgång den 12 april i Masthuggskyrkan.

Arbetade sedan som handelsbiträde 1928 någonstans i Lundby. Sällskapade sedan med den fyra år yngre flickan Märta Cecilia Malm som bodde i Landala som blev med barn och födde en flicka den 20 juli 1931 som fick namnet Lilian Irene. Några år senare träffade Erik sin blivande hustru Margit (Argentine Linnea Buxfeldt) som var 7 år yngre och som han också fick en dotter med i Lundby när hon var endast 17 år gammal, hon föddes den 1 december 1934 och fick namnet Zaida Anita. De gifter sig  exakt fyra år efter att hans första dotter Lilian föddes, d.v.s. den 20 juli 1935.

Deras dotter avled så tidigt som 21 september 1936 endast 1 år och 10 månader gammal av svåra brännskador och lunginflammation på barnsjukhuset. Om jag minns rätt så fick hon kokhett vatten från spisen över sig av en tragisk olyckshändelse.

Erik hade egen firma tillsammans med sin halvbror Bengt med kontor på Jaegerdorrfsplatsen i Majorna. De uppfann takräcken (säkerhetsräcken) som hindrade olyckor om någon kasade ner från tak. Det gick jättebra och de tjänade bra med pengar och hade flera anställda, själva var dom väl aldrig uppe på nåt tak men de åkte runt i hela Sverige åt och drack gott. Men de flesta sönerna och hans far var begivna på starkvaror så det gick väl åt skogen med firman. Erik med fru bodde i samma kvarter som sin far och han avled den 5 oktober 1979 och begravdes 24 oktober på Lundby nya kyrkogård.

Hustrun Margit levde fram till 26 november 2003 då hon avled när hon bodde på Lillhagsparken 10 i Hisings Backa. Hon begravdes på Lundby nya kyrkogård den 21 januari 2004.

Erik Falk´s dödsannons

Sonen Torsten, född 1912

Efter mamma Emilia´s död 1920 fick Torsten (9 år) bli fosterson hos spinneriarbeterskan Andersson på Katrineberg 2 i Örgryte den 11 oktober 1921 där han får stanna fram till den 22 januari 1923 för att sedan flytta hem till sin far Janne och hans nya fru Hilda.

Torsten konfirmerades i Lundby kyrka den 7 maj 1926 av Melander och fick betyget B precis som sin äldre bror Erik, och gick sedan sin första nattvardsgång den 9 maj.

Han sällskapade och gifte sig med Sara Ingeborg Engberg (född 1 november 1914 i Fässbergs fs.) den 11 december 1937 i Mölndals fs.

De fick 3 barn:

  • Jan Olof, född 1938-07-11, död 2014-04-03 i Hälleviksstrand.
  • Weine Allan, född 1940-05-15, gift, barn?, död 1995-02-16 i Hisings Backa, Göteborg
  • Ingela Marita, född 1949-06-09

1950 - Torsten och Sara bodde i ett av de riktigt gamla trähusen på Södra vägen 70A alldeles bakom Liseberg och man kunde höra aktiviteterna därifrån.

Torsten avled 16 februari 1978 och begravdes på Västra Kyrkogården, Kvarter U05, plats 633 den 7 mars.

Hustrun Sara avled 6 juli 1994 och begravdes på Västra kyrkogården bredvid sin make.

Sonen Nils, född 1914

Nils (7 år) som var fosterson efter mamma Emilia´s död tillsammans med sin bror Torsten hos spinneriarbeterskan Andersson på Katrineberg 2 i Örgryte flyttar tillbaka hem den 22 januari 1923.

Precis som sin äldre bror Erik så gör han en flicka gravid vilket sker 1940, hon hette Gudrun Laura Margareta Lundgren sedan försvinner Nils och han skrivs in som "obefintlig" (d.v.s. kan ej hittas) i Lundby församlingsbok. Gudrun föder därefter deras gemensamma son den 1 maj 1941 boendes i Lundby och som får namnet Jan Ove.

Nils är konstnärligt lagd och han är numera både svetsare och konstnär.

Nils dyker sedan upp i Stockholm där han gifter sig med Elsa Julia Margareta Nilsson (född 21 december 1910 från Fardhem på Gotland) den 14 november 1942 i Stockholm Maria Magdalena församling. De fick 3 barn tillsammans.

Nils gillade starka drycker (precis som sina bröder) och var i regel ordentligt berusad efter varje månads utbetalning av lön, en fylla som kunde vara i flera dagar. Som tur var så var han en otroligt duktig svetsare och fick ta hand om de allra svåraste jobben vilket antagligen var en anledning till att han kunde behålla sitt jobb. Han blev också en duktig konstnär och tillbringade av den anledningen periodvis att vara i Paris och umgås i de konstnärliga kretsarnas bohemiska liv och dess festande.

  • Marie-Louise, född 1943-03-30.

    Marie-Louise hade polio i ena benet men blev upptäckt av en talangscout i Sverige och blev en eftertraktad modell med uppdrag för bl.a modemagasinet Vogue. Bodde under en kort period i USA men trivdes inte där, flyttade därför till Paris och dess modevärld och levde i sus och dus där även hennes far tillbringade en del tid som den konstnär han var.
    I Paris blev hon ihop med en fransman som gjorde henne med barn och under hennes graviditet så inkallades han till militärtjänst och hamnade därmed i Algeriet. Situationen blev ohållbar och de separerade och Marie-Louise reste hem till Sverige där hon födde en son som hon "dumpade" hos sina föräldrar och reste tillbaka till Paris. Sonen som döptes till Lars Georg Christian blev sedermera den otroligt begåvade producenten och musikern Christian Falk som spelade med bl.a Imperiet och var producent för kända artister såsom Robyn och andra. Hon missbrukade hasch och hade en mycket sporadisk kontakt med sin son.

    Lyssna gärna på Christians berättelse i "Sommar i P1"
    Musikern Christian Falk hann sorgligt nog gå bort innan hans Sommarprogram sändes, men i enlighet med önskemål från honom själv samt från familjen sändes programmet ändå som planerat. Programmet inleddes med att Christian Falk berättade om sin sjukdom och att han kanske inte skulle bli äldre än 52 år, precis som en av sina idoler: Frank Zappa. Programmet fortsatte med snabba bilder från en trasslig uppväxt i förorten Hägersten utanför Stockholm, om att han tackade nej till att gå i Adolf Fredriks musikklasser av hänsyn till sin mormor och morfar och hur mycket en uppmärksam och empatisk lärare i mellanstadiet betydde för honom. ”Det har varit omvägar hela tiden. Inget har varit lätt och rakt. Jag har fått ta den långa vägen och ändå har jag tagit mig fram”, sa han i programmet.

  • Marie-Louise begick självmord när hon var 42 år (sonen Christian var då 23 år) genom att hoppa från sin balkong vid Tessinparken som ligger inom Gärdet i Stockholm. Hon begravdes den 6 augusti i Minneslunden på Skogskyrkogården där hennes pappa ligger.
  • Margareta Elisabeth, född 1944-12-27, gift med Olof Zetterberg.
  • Lars-Göran, född 1946-07-17, gift?, död 2021-12-06 i Vantör, Stockholm

Första sonen Jan Ove (med Gudrun) dog 2007-12-29 i Lindome.

Nils avlider vid en ålder av 70 år i Hägersten den 14 november 1984. Hustrun Elsa avlider 2 år senare den 28 mars 1986 i Hägersten. Både Nils och Elsa ligger i Minneslunden på Skogskyrkogården i Enskede

Nils A Falk - Dödsannons

Sonen Stellan, född 1919

Yngsta sonen Stellan som endast var 2 månader när han placerades på barnavärn 1 på Faktorigatan i Majorna den 30 januari detta år och fick stanna där fram till den 5 april 1922.

Stellan får nu flytta till Borgaregatan 10B i Gamlestaden som fosterson hos biljardägaren Aron Sigfrid Andersson och hans hustru Karin Johanna, f.Ambertsson där de även har en fosterson boende hos sig som heter Ingvar Oskar Andersson som var son till änklingen Oskar Placidus Andersson. Stellan blir sedan adopterad den 19 juni 1926.

Stellan konfirmerades i Gamlestaden och fick ett C i betyg och gick sedan sin första nattvardsgång den 29 april. När han växer upp så gifter han sig med den f.d lösdrivaren och stuveriarbetaren Hjalmar Emanuel Brav´s dotter, Daga Lily Sofia Brav den 21 februari 1942 och får snabbt deras första gemensamma barn den 23 augusti samma år i Brännkyrka och som får namnet Kent Tage Wilhelm och som senare avlider 10 juli 1980 då han bor på Södra Vägen 52 i Göteborg (vid den tiden bodde jag på nummer 55). De får även en dotter som föds 11 februari 1944 i Brännkyrka och som får namnet Kristina hon avlider i Mönsterås den 23 september 2015.

1947 den 1 januari föder Daga en dotter som får namnet Birgitta Laila och Stellan noteras som barnets fader. Men det blev omstritt vem som egentligen var fader till detta barn och under året som går konstateras det att detta barn "saknar äktenskaplig börd" den 22 april. Barnavårdsnämnden meddelar att barnets riktiga fader är den 22-åriga Lars Evert Abrahamsson från Lundby. Birgitta adopteras därefter i november av Agard Vilhelm Berntsson och hans hustru Anna Viola Teresia Eliasson boendes i Stala på Orust. Birgittas historia är både tragisk och rörig i sin fortsättning med vissa av hennes ättlingar i sin tur vilket jag inte går in på här då de är i livet.

Hon får 3 barn med Kjell Ove Ingemar Abrahamsson sedan 2 barn med Jan-Olof Evert Axelsson. Birgitta hade inget roligt liv då hon led av bipoläritet och var mycket sjuk, humöret växlade från dag till dag. Dotterdottern Malin var där regelbundet och besökte henne men blev inte alltid insläppt. Hon låg där i en månads tid innan hon avled av strupcancer den 11 september 2017 i Sävedalen. Hon begravdes den 25 juni 2018 och dotterdottern Malin var den ENDA som närvarade vid begravningen. Enligt henne hatades hon av hela familjen.
Birgitta ligger i Kvastekulla Grifteg minneslund.

(Med anledning av att, som det verkar, att Erik´s  hustru varit otrogen och därmed blivit gravid så skiljer sig Stellan från Daga. Därmed är det högst sannolikt att Birgitta ej är en släkting vilket också då innebär att de 16 ättlingar till henne som jag har i släktträdet bör kopplas bort som en släktgren.)

Stellan ingår dock ett andra äktenskap denna gång med "Rosa" Fredrika Kristensson den 3 december 1949. Det blev inga gemensamma barn.

Rosa Kristensson och Stellan Falk

Stellan avled när de bodde på Sulitelmagatan 2D i Härlanda, Göteborg den 30 april 1994. Rosa levde 9 år till efter Stellans död och avled den 14 juli 2003 och begravdes tillsammans med Stellan, de ligger på Västra kyrkogården, Kvarter 20, plats 96.

Barnen i äktenskapet med Hilda.

Sonen Bengt, född 1923

Bengt Falk som ung_1

Bengt föddes 17 januari 1923 och döps den 23 januari i Lundby kyrka av Elmgren-Varborg med faddrarna fröken Hildur Nicander och hans mormor Bernhardina Josefina Biberg som återvände från Sydafrika 1910.

Bengt konfirmerades i Karl Johanskyrkan den 17 april 1937 av komminister Svenningsson, hans betyg var ett c och gick sedan sin nattvardsgång den 18 april. Någon militärtjänstgöring blev inte gjord då han blev frikallad.

Hans halvbröder hade ju barn innan deras äktenskap och likadant blev det för Bengt då han gjorde sliperskan Birgit Alfrida Johansson gravid som födde deras gemensamma son som föddes 23 december 1944, han fick namnet Roland Valdemar.

Bengt arbetade som plåtslagare när han gifte sig med modisten Ingegerd Ulla Viran Johansson från Göteborg den 18 maj 1946 i Karl Johanskyrkan. Snabbt kommer deras första dotter eftersom Ingegerd var gravid vid deras bröllop. 27 september så föds Mauréen Camilla men tyvärr föddes hon med ryggmärgsbrock vilket gör att hon avlider endast 4 månader gammal. Några år senare föds Liselott Mildred "Lotta" den 11 januari 1950.

Bengt hade egen firma tillsammans med sin halvbror Erik med kontor på Jaegerdorrfsplatsen i Majorna. De uppfann takräcken (säkerhetsräcken) som hindrade olyckor om någon kasade ner från tak. Det gick jättebra och de tjänade bra med pengar och hade flera anställda, själva var dom väl aldrig uppe på nåt tak men de åkte runt i hela Sverige åt och drack gott. Men de flesta sönerna och hans far var begivna på starkvaror så det gick väl åt skogen med firman.

Familjen hade ett trevligt litet sommarställe på Furuvägen (idag Navigationsvägen 12) i Hålta, Torslanda. Huset är rivet och ett nytt har byggts.

Bengt avled 6 januari 1973 då de bodde på Karl Johansgatan 84 och begravdes på Västra Kyrkogården, Kvarter 20C, plats 598. Hustrun Ingegerd flyttade senare närmare sin dotter och bosatte sig i Skara där hon avled 3 mars 2009. Ingegerd begravdes på Lundby nya kyrkogård Kvarter: 013, Plats: 00058 den 20 maj.

Dottern Ruth, född 1924

Ruth som ung

Ruth föddes på BB i Göteborg lördagen den 19 april och döptes den 24 april 1924 och hade som Gudfäder: Janne Falk och Fru M Henriksson.

Efter flytten från Rambergsstaden till Karl Johansgatan 120 i Majorna så  konfirmerades Ruth i Karl Johanskyrkan den 24 mars av komminister Knut Ericson, fick inget a i betyg, det blev ett b och gick sedan sin första nattvardsgång den 26 mars.

Konfirmation 1939, Ruth står på andra raden uppifrån, andra från höger.

Under krigsåren träffade hon sin blivande man Evert Karl Rickard Rosengren, mekanikern och korpralen som var placerad på F9, tredje division ute på Torslanda flygfält, mer om mor och far kommer jag att berätta i biografin om min far, Evert Rosengren.

Hildas dotter Berit som hon hade med sig in i äktenskapet

Hilda´s "oäkta" dotter som hon fick med skräddare Flood" och som var fosterbarn under en period hos stuveriarbetaren Axel Wilhelm Gustafsson och hans hustru Anna Serafia Bogren i Olivedal kommer också tillbaka hem till familjen den 31 januari 1924 och Berit adopteras några år senare av Janne Falk med tillstånd från Göteborgs Rådhusrätt den 24 april 1927. Arbetade senare som bageriarbetare.

En väl förborgad hemlighet är att Berit hade en fästman i yngre dagar, jag utelämnar hans namn, han bodde i Villa Falkenberg på Nya Varvet. Han var med och startade segelsällskapet SS Fram och han älskade kosterbåtar, gick oftast i blåkläder och på huvudet en vega-mössa. Han var en vän till många i släkten.

Senare gifter sig Berit med Evald Hilding Dahlström den 1 april 1944.

Evald Dahlström och Berit´s bröllopsfoto

Strax efter mor och fars bröllop föds deras dotter den 20 oktober 1944 och får namnet Ann-Christine.

De bor i samma hus som Berit´s far och mor, faktiskt våningen ovanför på Karl Johansgatan 120. Jag kommer så väl ihåg Evald för han var lite busig och hade ett luftgevär. Vid ett tillfälle när vi var och hälsade på så tog han in mig i deras sovrum, tog fram luftgeväret, öppnade fönstret ut mot gatan och frågade om jag kunde pricka en av gatlyktorna som hängde ovanför spårvagnsspåret, jag behöver antagligen inte påpeka att han hade stängt sovrumsdörren så ingen kunde se vilka rackartyg vi höll på med.

Senare flyttar de till ett annat kvarter i Majorna där de bor fram till deras död.

Berit avled 21 mars 1999, Evald avled några månader senare den 14 augusti. Båda är begravda på Västra kyrkogården, Kvarter: Minneslund/Askgravlund

Fosterbarnet Lova

Att det fanns ett fosterbarn hemma hos Janne och Hilda är något som jag aldrig hört talas om och undrar hur många som kände till det.

Det var en flicka vid namn Lova Hilda Ara Asp, född 1912-07-03 och som var dotter till trädgårdsmästaren August Asp och h.h. Anna Kristina Karlsson i Angered. En stackars flicka med ett sorgligt öde. Familjen flyttade från Angered till Haga, Göteborg där de bodde mellan 23 juli 1917 till 26 maj 1919.

Sedan blev hon fosterbarn hos stuveriarbetaren Frans Jonsson och h.h. Walborg Eleonora i Karl Johans fs. där hon fick bo i drygt 2 år från den 28 maj 1919 fram till den 25 augusti 1921. Hon flyttade in hos Janne Falk den 26 augusti 1921 vilket de facto var ett halvår innan Jannes andra fru Hilda flyttade in (hon flyttade in till Janne först året efter den 16 februari om man nu skall gå efter kyrkböckerna. Efter sina dryga 2 år som fosterbarn hos Janne och Hilda flyttar Lova till Skårby nr.8 i Tölö hos Janne Gideon Beckman och h.h. Hildur Alfrida Johansson och snart är det dags att flytta vidare igen, denna gång till Vasastaden i Göteborg den 13 december 1927 där hon arbetar som hembiträde fram till den 9 februari 1929 då hon flyttar till Göteborgs Karl Johans fs och fortsätter att arbeta som hembiträde fram till den 13 augusti 1930.

Sedan flyttar hon omkring i Stockholm under ett par års tid och arbetar som servitris för att slutligen flytta tillbaka till Göteborg då hon träffat sin blivande make i Stockholm och gifter sig med fabrikör Harry Åke Antonius Hultman den 12 maj 1936. Tyvärr blev den äktenskapliga lyckan kortvarig då hon året därefter drabbades av tuberkolos och avlider på Renströmska sjukhuset i Göteborg den 7 september 1937 endast 25 år gammal.

Om du gillade denna publicering får du gärna klicka på "tummen upp".

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *