Platser och städer värda ett besökRosengrens hörna i Spanien

En morisk oas mitt ute i ingenstans: Tehuset Carmen del Campillo

En morisk oas mitt ute i ingenstans: Tehuset Carmen del Campillo

Loading

Ibland hittar man överraskande och fantastiska utflyktsmål på de mest oväntade platserna. Tehuset Carmen del Campillo med sin fantastiska trädgård och byggnader tar andan ur en och här kan man nästan gå vilse i både trädgård och hus. Här man kan sitta i varenda litet hörn och fika och här finns små utrymmen för lite tet-a-tet och även om man är 10-15 stycken så finns det platser som rymmer detta också.

Mellan fälten ute på landsbygden ungefär mitt mellan kommunerna Crevillent och Albatera på en lugn plats, där hittar du Carmen del Campillo. När man kommer dit och ser entrén från parkeringen så anar man att det antagligen är en stor anläggning, men man förväntar sig kanske inte allt som man får uppleva där inne.
Byggt med omsorg och lite i taget för över fyrtio år sedan av dess ägare, en muslimsk familj som ursprungligen kommer från Granada, är detta moriska hus inspirerat av arabisk kultur och det är därför man finner massor av moriska och arabiska dekorationer och prylar.

Egentligen började Carmen del Campillo som ett privat hem som dess ägare ville förvandla till sin egen oas, som speglar hans kultur och hemland i varje hörn. Än idag bor familjen här själva och av den anledningen så finns det privata områden som du inte kan beträda. För ett antal år sedan, vilket vi skall vara tacksamma för så bestämde de sig för att dela sin trädgård och sitt underbara hem och förvandla det till ett tehus. Om du bestämmer dig för att besöka denna fantastiska anläggning så rekommenderar jag att du gör det på eftermiddagen, kanske en timma innan skymningen faller. På så sätt kommer du att kunna se platsen både dag och natt för det är värt att göra det på det sättet för då får du uppleva all den dekoration och prakt som finns lite överallt både i trädgård och hus. I den prunkande trädgården finner du massor av lampor, lyktor, vackra blommor, lerkrus, kalebasser och fontäner, tät växtlighet och till och med några påfåglar som går fritt är något som du kommer att se när du går genom trädgården.

Inne i huset kan man också gå vilse precis som i trädgården, här finns ett oändligt antal rum som ibland liknar grottor, rum med mängder av kuddar och mattor och annat som pryder båda väggar och ibland även tak.
I de mest oväntade hörn kan du hitta ett litet bord med svag belysning som gör det till en väldigt mysig och romantisk hörna. Överallt kommer du att se massa moriska och arabiska detaljer tillsammans med en soft arabisk bakgrundsmusik och även rökelser förekommer. När man tror att det inte finns fler rum så dyker det upp ytterligare ett, man kan nästan uppleva det som att man hamnat i någon form av labyrint.

Vad serveras på Carmen del Campillo?
Självklart så är huvudnumret just te, även om det inte är det enda du kan dricka. När det gäller teer finns det många typer: frukt, blomma, mjölk, egna blandningar och kombinationer... Teerna serveras i en tekanna, så du får ganska mycket te. Förutom ett utsökt te kan du även få läsk, örtte, kaffe, naturliga fruktshakes eller naturlig juice. Själv tog jag en fruktshake/smoothie gjord på mango, mjölk och krossad is vilken var gudomligt god.

Ingen fika utan dopp som vi säger i Sverige, här finns det äkta arabiska bakverk. Är du riktigt sugen så provar du lite av varje. Vill man prova andra arabiska vanor såsom "shishas" eller vattenpipor av olika typer (de innehåller inte tobak) så finns det också att tillgå.

Vad kostar det då att besöka detta härliga utflyktsmål?
Entréavgiften är 7 € men den betalar du inte när du går in, du får en biljett när du beställer ditt fika och då markeras på biljetten vad du intagit, en drink ingår i entrépriset och om du vill ha fler drycker så läggs de på biljettpriset och du får betala hela summan när du går ut. Det vill säga, priset för entrén betalas inte vid ankomst utan när du lämnar platsen betalar du allt på en gång.

Hur man tar sig till Carmen del Campillo?
Carmen del Campillo ligger i provinsen Alicante i kommunen Crevillente. Att hitta dit är inte direkt lätt, eftersom det är mindre (och smala) vägar och skyltningen av platsen är begränsad till ett par skyltar med en pil nästan i slutet av rutten, så min rekommendation är att du använder "Google Maps”. Själv så använde jag mig utav Waze (som ägs av Google) utan problem, men eftersom det är lite mitt ute i ingenstans, och om du använder en annan GPS så är det inte säkert att den har Carmen del Campillo som adress. Om du vill använda din egen GPS och den inte har platsen  i sin databas så kan du istället ange koordinaterna som är 38.222414, -0.848973

PS! Om parkeringen är full, vilket den mycket väl kan vara eftersom det är ett populärt utflyktsmål så finns det en parkering till, följ pilen där det står "Salida" (utfart) så kommer du till parkering nummer två.

Samtliga foton tagna av AiR - Anna I Rosengren

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *