SläktforskningUtvalda biografier SverigeUtvalda biografier USA

Emigranten Alfred Falk

Emigranten Alfred Falk

Loading

1880 - 1949

Alfred föddes den 4 januari 1880 och blev barn nummer 2 i familjen Måns Andersson (Falk's) efter att deras första barn dog tidigt.

Stoby församlings födelsebok 1880

Dopet förrättades av Pastor Henning den 13 januari i Stoby kyrka och dopvittnen var pigan Bengta Andersdotter (hans faster) i Hessleholm, drängen Ola Andersson (hans farbror) från Näsum samt drängen Ola Nilsson (hans morbror) från Christianstad.

Tonåringen Alfred flyttar tillfälligt 1895

Uddarp

Alfred flyttar som 15-åring till Uddarp?, Skepparslöf's församling den 18 januari 1895 och befinner sig här fram till den 18 oktober. Varför är han här, är det konfirmationsutbildning / läger?

Den 19 november flyttar Alfred till Nr. 228-230 i Stoby som ägs av spannmålshandlaren Ola Nilsson och arbetar där som biträde.

1899 - Alfred reser iväg och lämnar Sverige

S.S.Hekla II

Det är många från Hässleholm som emigrerar till Amerika och så gör även Alfred och köper sig en biljett från Skandinavien Amerika liniens agent i Göteborg som kostar honom 167 kronor och 32 öre. Han beger sig sedan till Malmö för att resa via Köpenhamn och Kristiansand till New York.

Fartyget S.S.Hekla skall avsegla den 8 februari 1899 Resan med fartyget tar 2 veckor och han ankommer till New York den 24 februari 1899 och stiger iland på Ellis Island som var ankomstpunkten för de flesta immigranter vid den här tiden.

Bosättning

Han bosätter sig i Oshkosh, Winnebago County i Wisconsinoch här trivs han väldigt bra där staden ligger vid natursköna Winnebago Lake.

Oshkosh 1910

1917 - Första världskriget pågår och USA blir inblandat

I Oshkosh, Wisconsin har man just startat en fabrik detta år för tunga fordon som bland annat förser den amerikanska militären med special-fordon, och samma år i April förklarar USA krig med Tyskland och tidningarna annonserar efter frivilliga.

Recruits wanted

Alfred känner sin plikt i det nya landet och går till rekryteringskontoret och skriver in sig i armen för 1:a världskriget och uppger att hans närmaste släkting är en onkel i Illinois som heter John Nelson. Huruvida han fick delta i kriget i Europa vet jag inte men han överlevde i alla fall krigsåren.

Mönstringskort från USA för 1:a världskriget

1937 - Amerikanskt medborgarskap

Ansökan om medborgarskap

Den 31 juli 1937 ansöker han om Amerikanskt medborgarskap och man registrerar att Alfred är drygt 1,67 lång, väger 68,9 kg, har mörkt hår och bruna ögon samt att hans högra hand saknar ringfingret i sin helhet, kanske han miste sitt finger under 1:a världskriget?

1942 - 2:a världskriget pågår för fullt

Mönstringskort från USA för 2:a världskriget

Alfred registreras återigen in i det militära på grund utav 2:a världskriget och får placering på Camp Muth i Amberg, Marinette, Wisconsin där Wisconsin Army National Guard ligger placerad.
Han uppger att han har ingen nära relaterad släkting i USA.

1949 - Alfred avlider

Alfred förblir ogift fram till sin död som inträffar den 12 mars 1949 i Oshkosh.

Riverside Cemetery - Oshkosh

Alfred begravdes den 13 mars 1949 på Riverside Cemetery i Oshkosh.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *