SläktforskningUtvalda biografier SverigeUtvalda biografier USA

Handelsbiträdet från Stoby som blev bankdirektör i Amerika, Nils Falk

Handelsbiträdet från Stoby som blev bankdirektör i Amerika, Nils Falk

Loading

Denna publicering uppdaterades den 7 augusti, 2023

1882 - 1930

Nils föddes i Stoby den 19 mars 1882 och döptes sedan den 26 mars och vid dopet närvarade den förre Åbon Nils Perssons fru Hanna Henricsdotter, Timmerhandlanden Carl Olsson från Wittsjö och Pigan Elna Andersdotter i Nr.13 Hessleholm (hans fars yngsta syster (Nils faster)

Hämtat från Stoby församlings födelsebok 1882

Ungdomsåren 1892 - 1898

Nils far Måns avlider när Nils är 12 år och han bor med sin mor som nu är änka på Nr.5 Öster om Hessleholmsbanan.

Nils flyttar som 14-åring till Uddarp, Skepparslöf's församling den 4 mars 1896 och står i kyrkboken listad som ett av alla "nattvardsbarn från främmande församlingar" och befinner sig här fram till den 20 oktober 1896.

Uddarp

Varför är  han här? Med tanke på "nattvardsbarn" så måste det handla om konfirmationen som skulle göras...

Efter sin tid i Uddarp där han tillbringade några månader så är nu Nils tillbaka hos mor den 30 oktober 1896 på Nr.5 Öster om Hessleholmsbanan i Stoby igen.

1900 - Arbetslivet tar sin början

Hånell

När Nils är 16 år så flyttar han hemifrån och bor inte längre på nr.5 utan bor nu på Nr.15v Öster om Hessleholmsbanan och börjar nu arbeta som handelsbiträde hos bokhandlaren August Hånell och bor här fram till den 12 november 1900.

Efter att ha arbetat som handelsbiträde i Hessleholm så flyttar Nils till Björnekulla, Fjälkestad och bosätter sig under ett års tid på Nr.6, kvarteret 57 där han bor och jobbar för handlanden Per August Ullholm fram till den 21 oktober 1901.

Nils lämnar handlanden Ullholm den 14 november 1901 och bor nu hos handlanden Ola Nilsson på Nr. 228-230 och arbetar nu som bokhållare.

Under slutet av 1800-talet och början av 1900 var det många som flyttade från Fjälkestad och emigrerade till det stora landet i väster, Amerika för att pröva lyckan och för att skaffa sig kanske en bättre framtid. Nils började fundera över sina framtidsutsikter för han hade fått en ganska god inblick i affärslivet under tiden han arbetat för både Ullholm och Nilsson.

Svensk-Amerikanskan Marie Lundoff

Nils har träffat en intressant flicka som har Amerikanskt medborgarskap eftersom hennes far bor och arbetar i Brooklyn, New York. Nils har ju funderat länge på det här med att emigrera och bestämmer sig i och med att han nu träffat sin Marie. De börjar sällskapa och tillbringar mycket tid tillsammans och slutligen bestämmer de sig för att gifta sig. Men detta kan inte göras utan att först träffa hennes far och de reser tillsammans dit.

Nils emigrerar till Amerika

De köper sig en biljett och avreser med fartyget "Oscar II" från Malmö via Oslo, fartyget avseglar Oslo den 24augusti med Destination New York.

Oscar II

Vid ankomsten till New York och Ellis Island registreras det in att Nils är singel och en reslig karl på drygt 1,85 meter, väger 82,5 kg och har blå ögon.

Bröllop i Brooklyn

Efter att ha fått Marie´s fars välsignelse till ett giftermål så gifter de sig i Bethlehem Lutheran Church i Brooklyn på midsommarafton den 19 juni 1907.

Bethlehem Lutheran Church i Brooklyn

Efter bröllopet reser de hem till Sverige igen men återvänder snabbt till Amerika igen. De kommer tillbaka med fartyget "Oscar II" som avseglade från Köpenhamn den 11 juli 1907 och ankommer till New York den 23 juli, deras slutdestination är Pittsburg, PA.

Nils och Marie får barn

Under 1913  föder Marie deras första barn, en dotter som får namnet Eleonor men hon avlider under samma år. Men lyckan över barn gör att de får sitt andra barn som föds den 25 mars 194 och som får namnet Robert Beverly.

Amerikanskt medborgarskap 1918

Nils har nu bott 12 år, de senaste åren i Brightwaters, New York och arbetar som säljare hos ett stålbolag (American Duty Steel Corp.) och ansöker nu om naturalisering, Amerikanskt medborgarskap och beviljas detta.

Klicka på bilderna för att se i fullformat.

1:a världskriget pågår

Nils inregistreras för militärtjänst 8 månader efter att han fick sitt Amerikanska medborgarskap, han registreras den 12 september 1918.

Registreringskort

Karriären tar fart och de får en son till

Nils ansöker om pass då han avser att resa till Sverige, Norge och Danmark i affärer då han nu arbetar som representat för Guaranty Trust Company of New York.
(Guaranty Trust Company of New York (bolaget blev sedan Morgan Guaranty Trust Company, föregångare till det stora J.P. Morgan & Co.).

Det här är början på väldigt mycket resande för Nils.

De får också sitt tredje barn som föds den 13 april 1919, en son som får namnet Nils och kallas för Nils Jr.

Guaranty Trust Company of New York

Han ansöker även om pass från Stockholm hos Amerikanska ambassaden 1920, kan ju vara bra att ha två pass som säkerhet då han har dubbla medborgarskap.

Hela familjen med Marie, Robert och Nils Jr har följt med Nils som numera är direktör hem till Sverige och stannar där en kort tid, säkert för att både hälsa på släkten samt att göra affärer.

Familjen reser tillbaka till Amerika 24 september 1921 med  "Drottningholm" från Göteborg och är framme i New York den 4 oktober.

Drottningholm

Nils jobbar på och gör många resor mellan Amerika och Skandinavien, 1925 är det dags igen och han återvänder hem med "Stavangerfjord" som avseglade från Oslo den 4 december 1925 och ankom till New York den 15 december.

 Han jobbar nu för Canadian Corporation of America, 120 Broadway, New York City.

Stavangerfjord

Under 1928 gör han ytterligare en resa ankommer tillbaka till Amerika med S.S.Leviathan som avseglade från Southampton 16 oktober 1928.

Leviathan

Nils hinner med ytterligare en resa detta år då han avslutar med ett besök i Sverige och får fira julen här innan han återvänder hem med S.S.Gripsholm som avseglade från Göteborg den 29 december 1928 och anländer till Ellis Island den 9 januari 1929.

Gripsholm

Nils avlider i en ålder av 47 år

Kanske Nils var sjuk när han besökte Sverige under sin senaste resa och visste om att han kanske inte hade långt kvar i livet. För året efter avlider han, d.v.s. 1930 och begravdes sedan på på Oakwood Cemetery, Bay Shore, Suffolk County, New York, USA.

I samma grav ligger hans hustru Hannah Marie och förstfödda Eleonor som dog tidigt samt sonen Robert med hustru och deras barn William Eric.

Sammanfattning av Nils och Hannah Marie´s barn.

 • Eleanor, född och död 1913 i Brightwaters.
 • Robert Beverly, född 1914-03-25. Gifte sig med Alys Phyfe Baird och fick en son, William Eric. Robert dog 1989-12-04 i Bay Shore. Sonen William Eric dog 1965 och Alys Phyfe 1983.
 • Nils Falk
   Nils (Jr), född 1919-04-13, gift?, Fick 3 barn Carol, Jeffrey och Nils, deltog i WWII, Nils genomgick grundträning på Fort Hancock, N.J.
  I maj 1942 reste med 18th Station Hospital för tjänstgöring i Melbourne, Australien. Efter fyra veckors tjänst i den nord-Australiska bushen lämnade han tillsammans med en liten grupp militärer och var de bland de första Amerikanerna som landsteg på Milne Bay, Nya Guinea, där han deltog i att slå tillbaka Japanska invasionsstyrkor och i organisationen av sjukvården för denna bas.
  Löjtnant Falk förordnades till 42:a allmänna sjukhuset som medicinskt administrativ kårofficer. Han skildes från tjänsten den 18 november 1945 i Fort Dix, N.J.
  Han tilldelades "American Defense Medal, Distinguished Unit Citation with Oak Leaf Cluster "OCH "Asiatic-Pacific medal with Three battle stars" för insatsen i Nederländska Ostindien, Nya Guinea och Papua.  död 1990-05-09 i Dunedin, Florida

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *