SläktforskningUtvalda biografier Sverige

Stationskarlen på Hessleholm Station Måns Andersson Falk

Stationskarlen på Hessleholm Station Måns Andersson Falk

Loading

1852 - 1894

Måns föddes hemma på Näsum nr.12 och döptes den 9 april i Näsum kyrka. Dopvittnen var Måns Perssons hustru Kerstin Bengtsdotter, Jöns Olsson i nr.18 samt Per Nilsson i nr.2

Måns flyttar till Stoby 18 juli 1875 och bor nu hos Hessleholms ringlinje på boställe nr. 5 och här bor ju även hans äldre bror Sven med sin fru.

1877 - Måns gifter sig i Stoby Kyrka

Stoby kyrka

Stationskarlen Måns har medgivits att få äkta husmannen Nils Persson's 19-åriga dotter Anna och lysning har förkunnats i kyrkan 8 april, vigseln sker därefter i Nosaby kyrka den 4 maj 1877.

Anna var gravid vid vigseltillfället och 8 månader senare, den 12 januari 1878 föddes deras första barn, en dotter som fick namnet Hulda Carolina men tyvärr fick hon difteri och avled redan året efter den 16 juli 1879.

  • Deras andra barn föds 4 januari 1880 och är pojke som får namnet Alfred, han kommer att emigrera till Amerika vilket kommer att kunna läsas om i bloggen i ett eget avsnitt.
  • 1882 den 19 mars kommer barn nummer 3 som även detta är en pojke och han får namnet Nils och han precis som sin äldre broder far också till Amerika och han får också ett eget avsnitt i bloggen.
  • 1884 den 16 maj föds ytterligare en son och han får namnet Berndt och han får också ett eget avsnitt i bloggen.
  • 1886 den 10 juni föds min morfar Janne som får en egen speciell berättelse med många fotografier i bloggen.
  • 1892 den 27 januari kommer Thorsten till världen och han får också ett eget avsnitt i bloggen.

Slutligen kommer det in ytterligare ett barn i familjeskaran efter att Måns har avlidit och som blir ett fosterbarn som heter Carin Rebecka och som även adopteras. Det här har en alldeles speciell och tragisk historia.
Lilla Carin föddes den 27 januari 1895 och barnets mor hade lämnat ett förseglat konvolut till barnmorskan försedd med föreskrivna anteckningar där modern har begärt att vara okänd och att barnet överlämnas till änkan Anna Nilsdotter Falk som skall vara barnets fostermor. Barnet anmäldes till kyrkan av barnmorskan Hertha Öhrvall där det även skrevs in att fader var okänd.
Tyvärr så fick lilla Carin endast leva i 30 dagar då hon avled den 26 februari på grund av Hjärtförlamning (Paralysia Cordis).

Måns och Anna bodde utmed Hessleholms ringlinie så länge de levde men Måns fick inte leva så länge då han blev inlagd på Kristianstad lasarett, Måns avled den 21 maj 1894 efter konstaterande av "medfödda organiska sjukdomar" samt infekterade hemmorojder och blodpropp. Hans hustru Anna noterades i kyrkboken som "Pensionär" när hon var endast 36 år!!!

Anna blev inte särskilt gammal hon heller eftersom hon avled den 1 februari 1910 på grund av sockersjuka endast 51 år gammal.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *