SläktforskningUtvalda biografier Sydafrika

Vår Sydafrikanska släkt (del 5)

Vår Sydafrikanska släkt (del 5)

Loading

Denna publicering uppdaterades den 2 maj, 2023

Uppfinnaren Leonard Victor Holmgren

1907 - 2002

Min mors tremänning Leonard var med och utvecklade den mitrala hjärtklaffen som användes av den berömda hjärtläkaren professorn Christiaan Barnard. Leonard var son till järnvägstjänstemannen John Herman Holmgren. Leonard är en utav fem Sydafrikanska tremänningar till min mor och släktskapskartan ser ut som nedan.

Leonard föddes den 4 november 1907 på Portswood Road i stadsdelen Green Point, Cape Town. Han hade 4 syskon som alla föddes på samma adress;

  • Olof, född 1908
  • Herman, född 1911
  • Estella, född 1914
  • Trevor, född 1927

Syskonen har jag skrivit om i del 4.

Såvitt jag förstått så växte Leonard upp på Portswood Road och vid 27 års ålder så gifter han sig den 2 november 1935 på Wale Street med bokhållar-kontoristen Margaret Brown född i Storbritannien 1913 som vid giftermålet är 22 år. De vigdes av baptistpastorn J.Walker. Bröllopsvittnen var M.Brown och H.Wannenburgh.

Jag tycker att Leonard är väldigt lik sin fars kusin i Sverige som heter Andrew Leonard Rudolf Biberg, eller hur?

Andrew

Leonard och Margaret välsignas med 2 barn, första barnet kommer 19 april 1938 (min mamma föddes också den 19 april men inte detta år), dottern döps till Sheila Ingrid.

5 år senare den 8 april 1943 kommer barn nummer 2 som blir en son och döps till Erik Victor.

Leonard var en ung man som var intresserad av att uppfinna och utveckla saker inom den medicinska världen och då specifikt proteser. Bland annat utvecklade han en benprotes med höftled.

Det kanske mest intressanta uppfinnararbetet var den första mitrala hjärtklaffen (som en del av ett team, men han gjorde själva uppfinnandet och tillverkningen i sitt garage!). Han ingick i Christiaan Barnards team.

Mitral hjärtklaff
Mitral hjärtklaff

Groote Schuur sjukhuset i Cape Town använde professor Christiaan Barnard, som utförde den första hjärttransplantationen i världen, denna mitrala hjärtklaff för första gången i två operationer.

I den ena av operationerna så var det en sjuksköterska som bara hade veckor kvar att leva enligt prognoserna som fick denna hjärtklaff. Redan efter några veckor var hon inte bara vid liv, utan hon var även tillbaka och fortsatte jobba på sin avdelning.

Senare förlängde denna typ av hjärtklaff även livet på hans dotterson tack vare denna uppfinning. Leonard är därför inom familjen benämnd som en riktig hjälte.

Senare i sitt liv genomgick han själv en hjärtoperation där en modernare version av denna hjärtklaff sattes in som räddade hans liv!

1957 så bor han på 3 Kingsbury Court, Rondebosch i Cape Town tillsammans med hustrun Margaret. Tyvärr så går hustrun bort 5 år senare den 27 november 1962.

Livet går vidare för Leonard och han träffar en ny kvinna vid namn June Rosemary Evans, född 1930 i Johannesburg som han gifter sig med i stadsdelen Wynberg den 25 april 1964. De får nästan 40 år tillsammans innan Leonard avlider i en ålder av 94 år den 20 oktober 2002.

Leonards hustru June Rosemary avlider vid en ålder av 80 år den 9 maj 2011.

Stort tack till min fyrmänning Sheila Ingrid Holmgren och hennes dotter Lynette (Laya) Clode i Tasmanien, Australien som bidragit med information och bilder.

114

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *