Övrigt och allmäntRosengrens hörna i Spanien

Oktober, dags att återvända till Spanien

Oktober, dags att återvända till Spanien

Loading

Denna publicering uppdaterades den 2 maj, 2023

Hösten har kommit till Sverige och kylan börja tränga sig på, då är det dags att återvända till vårt hus på varmare breddgrader. Besiktade bilen innan avfärd och det visade sig att den nätt och jämnt blev godkänd pga nedslitna bromsbelägg fram så det blev en liten tur med hojen till Biltema i Borås och köpa nya. Monterade dessa och sedan var det klart för att styra söderut mot sol och värme.

Byte av bromsbelägg
Byte av bromsbelägg

Den 8 oktober sätter vi oss i bilen och påbörjar vår resa söderut och tar vägen via Öresundsbron och färjan mellan Rödby-Puttgarden. Det är härligt väder när vi kör genom Danmark, Tyskland och Belgien. Vincent, min gamla arbetskollega och vän har förvarnat att det är en pågående bränslestrejk i Frankrike och brist på bränsle på många stationer, en del har ingen bränsle alls och rekommenderar oss att tanka i Belgien strax innan vi kör in i Frankrike. Även nära gränsen till Frankrike är det köer till mackarna eftersom många fransmän kör över till Belgien för att tanka. Vi tankar väldigt nära gränsen och kör sedan hem till Vincent och hälsar på, det var ett år sedan vi hälsade på sist.

Det är alltid lika trevligt att träffa familjen Henninot i Auchy-lezOrchies och vi umgås på det allra bästa sätt med promenader och god mat med mycket "tjöt".

En utflykt gick till bl.a ett naturområde med jättefina skogsstigar och med en härlig restaurang vid namn La Croix ou Pile i Beuvry-la-Forêt, ett fantastiskt fint område för promenader samt god mat som Vincent bjöd oss på.

La Croix ou Pile
La Croix ou Pile

Hemma hos familjen Henninot förbereddes det för att vara med på en "loppis" där de tänkt sälja en del gamla leksaker som barnen inte längre är intresserade av att spara då de numera är vuxna. Därmed fick jag och Vincent träna på lite "teamwork" eftersom en del leksaker behövde monteras ihop inför försäljningen, de gamla takterna sitter i och vi kände oss nöjda med utfört arbete.

Teamwork
Teamwork

Innan vi lämnar Vincent och Benedicte för vidare färd söderut så plockas det fram en fin flaska vin från deras vinkällare och ger den till oss för att avnjutas när vi är väl framme i Spanien.

Vi styr mot Paris och det är lite trafik så den passagen går smidigt, resan går lugnt vidare söderut och vi kör över Millaubron i parc naturel regional des grands causses. En 2,4 km lång snedkabelbro och en av världens högsta.

Millaubron
Millaubron

Vi har siktet inställt på att övernatta på Chez les Amis B&B som ligger mitt i den mångkulturella byn Saint Nazaire de Ladarez i hjärtat av Languedoc och som drivs av ett svenskt par som heter Magnus och Outi. På vår väg dit beslutar vi oss för att vidga våra vyer och tar inte direkt den snabbaste vägen utan hittar en spännande liten väg över bergen vilket medför att vi kan komma fram "bakvägen" till byn. Nog var den spännande alltid, smal och kurvig och inte utan att jag hellre skulle kört med hojen på den här vägen.

När vi kommer fram till den lilla byn och Chez les Amis så kommer ägaren Magnus ut och visar var vi kan parkera och visar oss vart vårt rum är och som fått namnet "Grenache". Fantastiskt trevligt med stenväggar, mycket vackert och så mysigt.

Chez les Amis
Chez les Amis

Vi hade bokat dubbelrum inkl. 3-rätters middag inför kvällen och hade en liten stund ledigt innan det var dags för mat så vi tog en liten promenad i byns trånga gränder.. Vi hinner inte så långt med tanke på den väntande middagen och bestämmer oss för att ta en rundtur imorgon innan vi åker vidare.

Chez Amis restaurang
Chez Amis restaurang

Det börjar närma sig middag och vi tar oss till restaurangen och vi är de gäster som kommer först och Magnus pratar med oss och serverar oss ett glas vin medans hans fru Outi står i köket och förbereder dagens middag. Strax kommer det fler gäster och det visar sig vara svenskar de också och dessutom från västkusten. Det är Bert Ferm och hans fru Berit samt Berts kusin Rolf Steen med sin fru Monica och vi sitter alla tillsammans och har det riktigt trevligt.

Rosengren och Ferm
Kjell, Berit, Bert och Anna

Bert och Berit bor i Göteborg och har även ett ställe ute på Orust som han visade på foto, jättefint ställe som han byggt helt själv.

Vi sitter där och pratar och även Magnus (ägaren) är med och berättar om deras verksamhet och hur mycket arbete de lagt ned på detta hus. En del av huset var från 1400-talet och när de bland annat rev ner en vägg hittade de ett dolt utrymme där det låg en del dokument varav ett av dem var ett betyg från självaste Napoleon. Detta anmälde de till Franska myndigheter eftersom detta är lagstadgat, men vad som också är lagstadgat är att allt som hittas på detta sätt måste också fortsätta att bevaras i huset.

Jag noterade att när vi kom att han hade en motorcykel och vi kom in på det och han berättade att han varit motocrossförare men blev tvungen att sluta p.g.a skada. Frågade då om han inte kände Jörgen Nilsson som bor utanför Hällingsjö som också varit grymt framgångsrik crossförare fram tills han också kraschade och blev förlamad men tog sig tillbaka efter 10 års träning så han kunde fungera normalt igen. Jovisst kände Magnus till Jörgen...

Magnus var av åsikten att bor man i Frankrike så bör man kunna spela dragspel! Sagt och gjort, han köpte sig ett dragspel och började träna genom att kolla på Youtube och satte sig att spela lite för oss. Då visar det sig att även Bert kunde dragspel så där satt de och lirade lite ihop innan maten kom in på bordet.

Bert och Magnus underhåller oss
Bert och Magnus underhåller oss

Maten som serverades var väldigt god och vi satt länge och pratade över ett par glas vin och utbytte kontaktuppgifter eftersom det visade sig att de också var på väg till Torrevieja-området och vi bestämde att träffas där senare. Innan det blev alltför sent tackade vi för oss för kvällen och drog oss tillbaka för en god natts sömn.

Som vi hade bestämt kvällen innan så tog vi oss en liten promenad runt den lilla byn innan vi for vidare...

Efter den härliga promenaden far vi vidare mot Spanien och när vi kommer fram är vi ganska nyfikna på vad apelsinträdet kommer att bjuda på längre fram. Det ser bra ut och vi kan knappt vänta på att apelsinerna skall bli mogna för plock.

Efter några dagar kontaktar vi Bert och Berit och hans kusin och bjuder in dem på en lättare lunch på vår terrass eftersom de bor så nära, de bor i Playa Flamenca. Vi har en trevlig stund tillsammans...

Berit, Bert, Rolf och Monika
Berit, Bert, Rolf och Monika

Några dagar senare så hälsar på hemma hos Bert och Berit och i föreningen finns förutom den sedvanliga poolen även en liten damm med sköldpaddor, ett mysigt ställe.

Oktober här i Spanien är allt som oftast ganska varm, pendlar mellan 25-30 grader och blå himmel. Då kan man slappa och ha det skönt på stranden som t.ex det här sällskapet som firade födelsedag... eller ta lite promenader och slå sig ned på en av strandbarerna och äta lite tapas och ett glas vin. Men det är inte så dumt med en lunch hemma, antingen ute på terrassen eller i uterummet.

Trevligt sätt att fira en födelsedag
Vardagslyx_Tortilla-de-patata-y-pimiento
40

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *