SläktforskningUtvalda biografier Sverige

Smeden Nils Pehrsson – 1762-1846

Smeden Nils Pehrsson –  1762-1846

Loading

Denna publicering uppdaterades den 8 oktober, 2021

Min Farfars Farfars Farfar

Den 20 december 1762 är Nils Pehrsson som är min Farfars Farfars Farfar och är enligt utsago född i Remmarlöv söder om och inte långt från Västra Strö. Dock har jag inte lyckats hitta honom i något av de kringliggande socknarnas kyrkböcker som styrker detta. Men det står i alla husförhörsböcker att han är född här. Remmarlöv är kyrkby i Remmarlövs socken i Eslövs kommun i Skåne län, belägen cirka fem kilometer väster om Eslövs centrum. Remmarlövs kyrka ligger här. Nils bor hemma hos mor och far när han som utbildad smed vid 36 års ålder gifter sig med pigan Ingeborg Göransdotter den 21 april 1799 i Strö och som då är 25 år gammal. Hustrun Ingeborg föddes i Bosarp den 3 oktober 1773 som ligger nord om Eslöv. De bosätter sig i ett av gatuhusen i Västra Strö och Ingeborg föder hela 13 barn tillsammans med Nils. 1830 är Nils, Ingeborg och barnen Nils och Bengta fattighjon husförhöret och de har det nog inte så lätt. Hustrun Ingeborg avlider 27 april 1839 av ålderdomssvaghet och Nils själv dör den 1 december 1846 också han av ålderdomssvaghet.

Nils har en hel del barn, barnbarn, barnbarns barn, o.s.v. Många finns beskrivna i det bilagda dokumentet men inte alla då det är svårt att få det komplett. Här finns det husarer, smeder och emigranter och denna gång verkar det som ett ganska stort antal hamnade i USA och närmare bestämt i Boston området.
Det var nog Emilia Andersdotter som började emigrera och även hennes syster Bothilda som föddes i Bosarp 1849 (och där ett av dopvittnena/faddrarna var Smedgesällen Anders Olsson ROSENGREN.)

På bilden ser vi Bothilda med sin Sven August från Tutaryd som hon gifte sig med i USA.

“Den normala rutten till USA gick från Göteborg till Hull och därifrån åkte man tåg till Liverpool som avgick på måndagar klockan 11:00 och gick via Leeds och Manchester och brukade vara framme på eftermiddagen mellan klockan 14-15:00.
Dessa tåg var vid denna tid fullproppade enbart med immigranter. Biljetten köpte man redan innan avresan från Sverige och en överresa kunda kosta en hel årslön, d.v.s. runt 60 kronor.”

Dela detta inlägg

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *