SläktforskningUtvalda biografier Sydafrika

Vår Sydafrikanska släkt! (del 4)

Vår Sydafrikanska släkt! (del 4)

Loading

Denna publicering uppdaterades den 2 maj, 2023

Järnvägselektrikern
John Herman Holmgren
1884 – 1939

John Herman, son till Sjömannen Leonard Holmgren och Emelie (Emily) Sophie Carlsson föddes i Cape Town på 217 Albert Road i Woodstock, Cape Town den 27 januari 1884.

Bilden nedan visar hur vi är besläktade

Han var kusin till min mormor Hilda så de umgicks när de båda bodde i Cape Town. John Herman börjar arbeta först som brevbärare och sedan vid vuxen ålder hos SAR South African Railways i Cape Town som elektriker . Han träffar sedan en flicka som kallar sig “Mimie”, hennes riktiga och fulla namn är Maria Martha Elizabeth Bruwer, (en familj som härstammar från Holland) och var född samma år som John Herman föddes. Hon föddes i Barrydale som är en by som ligger vid gränsen till Overberg och Klein Karoo-regionerna i västra Kapprovinsen i Sydafrika. Uppkallad efter Joseph Barry, en välkänd köpman från 1800-talet, ligger den vid norra änden av Tradouws pass som slingrar sig genom bergen till Swellendam.)

Kärleken spirar mellan de två och de gifter sig i “The Baptist Hall” i Cape Town där de vigs av baptistpastorn Ernest Baker den 26 december 1906

Herman och Mimies vigselbevis
John Hermans hustru blir snabbt gravid efter bröllopet och till världen kommer barnen med ganska jämna mellanrum.

De fick 4 barn tillsammans och de beskrivs längre ner i dokumentet.

John Herman som arbetar hos SAR South African Railways blir omnämnd i företagets personaltidning på deras sida “Roll of Honour” i september 1916 och han arbetar nu som “Chargeman Electrician” i Cape Town.

1925 den 18 oktober avlider hustruns mor Maria Elizabeth Bruwer.

Hustrun Mimie´s far, Gert Christiaan Bruwer, som blev änkeman 1925 omkommer på grund av en olycka som sker i Stellenbosch. Han dog den 25 maj 1928 och efterlämnar sig 7 sörjande barn inklusive Mimie.

1933 blir Johan Herman befordrad och blir förman för arbetsgruppen i Table Bay Harbour och bosätter sig på Portswood Road, Green Point i Cape Town som ligger vid populära “Waterfront” vilket var väldigt nära sin arbetsplats. Detta blir också platsen för hans död då han avlider i Malaria den 8 september 1939, hustrun Mimie sitter vid hans sida då han somnar in.

Hermans dödsattest

John Herman begravdes på Maitland Road Cemetery i Cape Town. Officiant var pastor Smears och han ligger i grav nr. 23470B 1/2. Hustrun testamenterades alla tillgångar.

Månaden efter, i oktober 1939, skrivs en dödsruna som tillägnas John Herman i South African Railways personaltidning (men det stämmer inte att som de skriver att han kom till Sydafrika som 12-åring enligt mina efterforskningar).

Hustrun och änkan “Mimie” lever i ytterligare 29 år och avlider i en ålder av 84 år den 30 oktober 1968.

John Hermans och Mimie´s barn och ättlingar

John Hermans Son: Leonard Victor

“Uppfinnaren och hjälten” Leonard Victor föddes 4 november 1907 och har en intressant historia så han blir tillägnad ett eget dokument senare här i bloggen.

Leonard Victor

John Hermans Son: Olof

Olof föds den 11 december 1908.

Hermans son Olof

Olof träffar senare i livet Gertrude Melanie Blanche Haussmann, (dotter till Frederick Charles Haussmann och Johanna Cornelia Maria De Villiers) som han gifter sig med den 3 oktober 1934 i The Baptist Church i Cape Town. Olof arbetar vid denna tid , precis som sin far, på South African Railways men som kontorist i Cape Town.

Olof och Gertrudes vigselbevis

1936 blir Olof förflyttad från SAR i Cape Town till Worcester.

 

Olof på sin arbetsplats hos South African Railways

 

Olof på sin arbetsplats hos South African Railways

Olof avlider 27 mars 1976, när hustrun avled är ännu så länge okänt. De efterlämnar sig dottern Claire Delicia som föddes 10 juli 1935 och som var kontorist då hon senare gifte sig med den betydligt äldre kontoristen Ronald Bertie Rowan som var född 6 januari 1918 i Cape Town. De vigdes av metodistpastorn Stephenson och bröllopsvittnen var pappa Olof samt B.R. Rowan.

Claire och Ronalds vigseldokument

Huruvida Claire Delicia lever eller är död idag vet jag inte, dock dog hennes make Ronald den 16 juni 1974 i Cape Town.

John Hermans Son: Herman

Herman föddes omkring 1911 (exakt datum är okänt) och han går i brodern Olof och pappa Johns fotspår, d.v.s. även han börjar jobba hos South African Railways där han till att börja med är lärling när det gäller att bygga järnvägsvagnar i början av 1930-talet.

South African Railways Järnvägsvagn från tidigt 1900-tal

Snart blir han fullfjädrad vagnsbyggare och är ingen lärling längre då han blir förflyttad från SAR i Cape Town till Mahikeng (som tidigare hette Mafikeng)

Här i Mahikeng träffar Herman sin Frederika Elizabeth Joubert, född 5 juli 1912 i Cape Town som han gifter sig med den 7 mars 1936.

Herman och Frederika´s vigselbevis

Hustrun Frederika´s smeknamn var “Fittie” bland släktingarna. Hon var känd för att laga till underbart grillade stekar med rostade grönsaker som hon tillredde över en rejält stor grill i trädgården som var full med grönsaksodlingar, olika frukt- och nötträd. “Fittie” var också en sann djurvän som gärna tog hand om lösdrivande djur.

Järnvägsvagnbyggaren Herman blir återigen förflyttad inom SAR och denna gång blir det till Salt River, i Cape Town i augusti 1936.

Cape Town Salt River train station

När andra världskriget bryter ut så arbetar han som serviceman inom det militära och efter krigets slut startar han upp eget företag inom elbranschen.

Herman och “Fittie” fick aldrig några barn, men hustrun som hade varit gift tidigare med Marthinus Christoffel Coetzee i Mahikeng mellan åren 1929 och 1934 (Marthinus dog senare på grund av blödande magsår), de fick en son tillsammans som arbetade i ett guldgruvebolag som chef och han i sin tur kunde inte få barn då han fick påssjuka som resulterade i sterilitet.

Tyvärr vet jag inte när och var Herman och “Fittie” dog.

John Hermans Dotter: Estella

Estella föddes omkring 1914 (exakt datum är okänt) och arbetade som lärarinna när hon senare gifte sig med John McKee (född 1912 härstammandes från Irland) den 22 september 1942 i Stadsdelen Rosebank, Cape Town.

Estella och John´s vigselbevis

Detta är allt jag vet 2021 om Estella

John Hermans Son: Trevor Llewellyn

Trevor föddes den 23 februari 1927 och det jag vet om honom har jag delvis införskaffat själv i kombination med information som jag fått från en person i Sydafrika vid namn Winnie Shelton som påstår att han haft en gård i Kimberley, (platsen där även min mormor Hilda bodde ett antal år innan pappan mördades) samt från min släkting Laya Ross och hennes mor Ingrid Sheila Holmgren som idag bor i St.Helens, Tasmanien, Australien. Jag är oerhört tacksam för den information som de delat med sig.

Trevor skall ha haft en del bus i sig som ung och när han var 12 år gammal bad Ingrid Sheila om en cigarett som han kunde använda för att fyra av sina Guy Fawkes fyrverkerier snabbt och effektivt. Gården i Kimberley lär ha ett samband med när Trevor gifter sig med Roslyn O´Donahue som kom från Irland.

De flyttar senare till Cape Town och hans hustru som är sjuksköterska arbetar under 1940-talet på Groote Shuur sjukhuset (vilket även den yngsta brodern Leonard Victor gjorde). Trevor var väldigt musikalisk och han hade tillåtelse att spela på sjukhusets kyrkorgel i sjukhusets kapell medan han väntade på att Roslyn skulle avsluta sitt pass.

Hustrun Roslyn verkade vara ganska trött på orgelspelandet för han spelade jämt på sin orgel som han hade hemma. Den hamnade till slut i förrådet där hönsen höll till. Han spelade orgel på danstillställningar varje lördag och på söndagarna spelade han i kyrkan.

Beträffande barn så verkar de ha fått 3 stycken vid namn Brian, Linnea och Jean. Någon mer information än detta har jag inte 2021.

Återigen ett stort tack till Laya Ross och hennes mor Ingrid Sheila Holmgren. (De bor idag i Tasmanien, Australien)

134

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *