SläktforskningUtvalda biografier Sverige

Ingeborg Persdotter i Talbo, Ödsmål

Ingeborg Persdotter i Talbo, Ödsmål

Loading

Denna publicering uppdaterades den 8 oktober, 2021

1753-1832

Ingeborg är min Mormors Mormors Mormor

Ingeborg föddes den 13 oktober 1753 och döptes dagen efter hemma i Talbo, Ödsmåls socken som ligger vid Stenungsund i Bohuslän..

Vid 6 års ålder, 1759 får Ingeborg uppleva när Halley’s komet passerar på himlavalvet.

När Ingeborg 20 år senare (vid 25 års ålder) den 13 juni 1779 (året då Sverige förbjuder den häxjakt som pågått sedan 1400-talet) gifter hon sig, eller som det står i kyrkböckerna “copulerade”, med Nils Marcusson från Lilla Åregren i Ödsmåls socken och bosätter sig där.

Ingeborg och Nils Marcusson får tillsammans 9 barn.

Hemma på gården i Lilla Åregren under perioden 1817-1819 så har Ingeborgs broder Marcus och hans hustru Johanna Bengtsdotter tagit över och brodern Marcus har 2 söner vid namn Niklas och BerntIngeborg och maken Nils bor där också med barnen Johannes och Andreas, sonen Per är inte kvar på gården och man har ett vallhjon som heter Britta Ericsdotter född 1780 samt en piga vid namn Kerstin Andersdotter född 1784.  

När Ingeborg är 71 år så avlider maken Nils 25 maj 1823 hemma på Lilla Åregren och begravs 1 vecka senare. I Lilla Åregren bor nu förutom hon själv även sönerna Johannes och Andreas samt hennes broder hemmansägaren Marcus med sin hustru Johanna Bengtsdotter och deras barn Niklas, Bernt, Johan, Anders och Inger Maria. 

Två månader senare gör man en bouppteckning och denna visar att det nog hade gått ganska bra för familjen tillsammans. Till värderingsmän utsågs Andreas Andersson i Ribbenäs och Jöns Arfvidsson i Stora Åregren.

Nils lämnade bland annat. efter sig en vigselring i guld, skospännen, knappspännen och kragknappar i silver. I familjen fanns också kopparkittel, strykjärn och ljusstakar i mässing.

En hel del verktyg i olika material fanns också. Ett antal åkdon och gårdsredskap likaså, exempelvis en fin åkkärra, skjutskärra, dyngkärra och plogar, m.m. Tre hästar och fem kor, en sugga med fem grisar därtill.

Hela bouppteckningen uppgick till ett värde av 1074 riksdaler banco vilket var en avsevärd summa på den tiden. Från detta värde avgick 18 riksdaler för själva bouppteckningen samt 1 riksdaler och 10 shilling som gick till de fattiga (en del av totala värdet gick alltid som en s.k. ”fattiggåvoandel”.

1827-1828 bor samtliga kvar men brodern Marcus har fått en son till 1828 som döptes till Abraham och man har en piga som heter Regina Berntsdotter född 1807, så totalt bor det nu 12 personer på Lilla Åregren. 

1831 då sista avrättningen genom hängning sker på Carlstens fästning i Marstrand bor hon kvar i Lilla Åregren nära sonen Marcus som även han bor på orten, Ingeborg har nu en piga som heter Christina Larsdotter.

Året därefter avlider Ingeborg den 4 april 1832 i en ålder av 78 år 10 månader och 22 dagar. Bouppteckning sker 10 dagar senare och speciellt mycket fanns inte att anteckna då det mesta efter makens död tidigare hade utdelats till barnen.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *