SläktforskningUtvalda biografier Sydafrika

Vår Sydafrikanska släkt! (del 2)

Vår Sydafrikanska släkt! (del 2)

Loading

Denna publicering uppdaterades den 23 februari, 2023

1890 - Min mormors mor Bernhardina befinner sig nu i Cape Town och hon bor antagligen hemma hos brodern Leonard och hans hustru Emily och deras barn Herman och Victor samt möjligen ett tredje barn vid namn Esther Svea Josefina på Albert Road i Woodstock som bilden från sent 1890-tal visar ovan (Foto: HiltonT).

In emellan husen finns ett träd som kallas "The Treaty Tree", även känt som det gamla slavträdet i Woodstock, för det var i dess skugga som slavar byttes ut och andra hängdes för sina "brott", trädet står gömt emellan husen precis vid Albert Road där mormors mor Bernhardina och hennes bror Leonard bodde. Det står på vad som brukade vara Cape Town's strand, på hörnet av Spring- och Treaty road, cirka 2 km öster om stadens centrum. Det är en enorm vit mjölkved (melkhout på afrikaans; umqwashu i Xhosa) som finns längs kusten mellan Kap och norra KwaZulu-Natal.

The Treaty Tree Foto: Dolores Couillie

Trädet är över 500 år gammalt och i linje med sin karakteristiska lågväxt lutar de ständigt gröna, knutna grenarna och den sneda stammen ut över staketet som skyddar det. Trädet tornar sig över och trängs in av närliggande byggnader, dess grenar fungerar idag mer som "förtöjningar" för övergivna plastpåsar. Hitta dit: Ta Church Street från avfart från N1 till Woodstock, kör längs Albert Road till hörnet av Spring och Treaty roads. Det är vad jag skall göra vid nästa besök i Cape Town.

Järnvägslinjerna från Cape Town har förlängts och man kan nu resa med tåg även till Fish Hoek och Simon's Town. Cecil John Rhodes har blivit premiärminister och anser att tiden är inne att utvidga den brittiska överhögheten till att omfatta hela Sydafrika och ställa alla boer under den brittiska kronan. Risken för ett andra boer-krig ökar...

Cape Town_Riebeeck square
Cape Town_Riebeeck square
Riebeeck Square - Cape Town 1890 Table mountain i bakgrunden

Av de över 1 500 skandinaver som i slutet av 1800-talet emigrerat till södra Afrika hade cirka 400 sökt sig till Transvaal när man hittade guld där. Var man inte guld-, alternativt diamantletare så fanns det gott om arbete då landet växer fort och det fanns behov av diverse yrkesarbetare. Dock så hade gruvorna Dutoitspan och Bultfontein upphört med sin produktion och gruvarbetarna drabbades av en enorm arbetslöshet. Detta året halverades antalet boende i Kimberley då många gruvarbetare begav sig norrut till guldfälten.

1891 - Bernhardina är nu uppvaktad av en svensk man vid namn Rudolf Johan Biberg som föddes 1861 i Skön utanför Sundsvall, idag är den väl mer en förort till staden. Rudolf lyckas så bra i sin uppvaktning av Bernhardina att det leder till giftermål den 29 juli i Kimberley Presbytarian Church där Rudolf är bosatt och arbetar som snickare.

Kimberley Presbytarian Church
Vigselbeviset för Bernhardina och Rudolf 1891

I vigselbeviset är Rudolf noterad som "Ungkarl" och Bernhardina som "Ogift kvinna". Bröllopsvittnen är Bernhardinas käre broder Leonard Holmgren och Ernest Stephan Blomquist (Stephan född 1838 i Stockholms Nikolai fs som senare avled 1 feb 1930 i Kimberley). De vigdes av James Hendry, Minister of Kimberley Presbytarian Church.

1893 - Cirka 2 år efter giftermålet får Bernhardina och Rudolf sin första son som föds i Kimberley den 25 maj som döps till Ture Karl Johan.

Falk Janne_Biberg Ture och Iris
Falk Janne_Biberg Ture och Iris
Ture står till höger om sin fru Iris (som härstammade från Norge). Till vänster står Janne som blev systern Hilda's make i Sverige. Foto från mina föräldrars första lantställe i Torslanda utanför Göteborg i Sverige i senare delen av 1950

1894 - Bernhardina's broder Leonard ansöker om tillstånd hos myndigheterna att medföra pistol och ammunition till Matabeleland (en region i dåvarande Rhodesia). Jag kan tänka mig att hans syster Bernhardina med familj befinner sig där med tanke på nästkommande års händelser.

1896 - Bernhardina och Rudolf får sin första dotter som inte föds i Kimberley som deras första barn utan dottern föds i Bulawayo, Matabeleland i dåvarande Rhodesia (idag Zimbabwe) den 4 februari och döps till Hilda Amanda Kristina. Antagligen beror detta på att maken Rudolf vid denna tid arbetar i Bulawayo eller dess närhet och familjen kanske även bor där vid denna tid då risken för ett nytt Boer-Krig är stor.

Hilda är här möjligen stavförare (tamburmajorska) Stavföraren går först under marschen och visar vägen.

Foto från Kimberley 1909

1899 - Det andra Boer-kriget bryter ut i början av oktober och staden Kimberley befinner sig i en utsatt position nära de två Boer-republikerna, Transvaal och Oranje-fristaten och staden blev nästan omedelbart anfallen. Här kan du läsa om svenskarna som deltog i boerkriget.

Kimberleys närhet till Oranje-fristaten och Transvaal

Men Kimberley hade vidtagit vissa försiktighetsåtgärder. Vapen hade köpts in (kanske det var därför som brodern Leonard ansökte om tillstånd att transportera vapen och ammunition 1894) och det fanns en plan för stadens försvar.

Kimberley belägrades under 4 månaders tid och befolkningen använde gruvorna som skydd under boernas bombardemang av staden. Staden var allvarligt hotad men lyckades hålla stånd tills den slutligen befriades den 15 februari 1900.

1903 - När situationen väl har lugnat ner sig så är Bernhardina med familj tillbaka i Kimberley och får nu en andra son den 6 augusti som döps till Andrew Leonard Rudolf

Andrew Leonard Rudolf Foto från cirka 1930

1906 - Bernhardina's broder Leonards son Herman gifter sig med "Mimmie" Maria Martha Elizabeth Bru'er (som är född 1884-01-14 i Barrydale / Cape och som har Holländskt påbrå) den 26 december i Cape Town.

1907 - Året efter giftermålet mellan Herman och "Mimmie" kommer första barnet, en son som föds 4 november och döps till Leonard Victor.

Leonard Victor Visst finns det likheter mellan Leonard Victor (Bernhadina's broders sonson) OCH Andrew Leonard (Bernhadina's yngste son) Foto från 1935

1908 - Bernhardina's bror Leonard's andra son, Victor Thorsten Leonard som föddes 1886 och som vuxen får arbete som "Assistant Secretary" hos Witbank Colliery i Witbank som är ett företag inom kolgruvebranschen.

En katastrof inträffar då Victor avlider i ung ålder 22 år på grund av kloroformförgiftning den 21 mars hos Robb & McLees som är kemister, en fråga som inställer sig är varför?, var han under behandling eller var det någon form av missbruk?

Victor's dödsattest

Inte nog med att Leonard's yngsta son Victor avlider, samma månad lämnar också hans hustru "Emily" jordelivet. Det finns ju ett (sorgligt) ordspråk som säger att "en olycka kommer sällan ensam", men att mista både hustru och en son samma månad är en väldig tung sorg att bära.

Med tanke på de tragiska händelserna under mars månad så blir det möjligen lite glädje då Leonard's son Herman och "Mimmie" får sitt andra barn som också detta är en pojke och som föds den 11 december och får namnet Olof

1909 - Var det inte nog med att en katastrof inträffade förra året? denna gång drabbar det Leonard's syster Bernhardina's make Rudolf som mördas i Kimberley den 3 november. Enligt uppgift blev han skjuten av en tysk man och att detta skedde i ett bråk om diamanter. Tyvärr har jag inte lyckats (än så länge) med att få fram en dödsattest.

Bernhardina's dotter Hilda går på Kimberley Girls High School och 1 vecka efter att fadern har mördats så tas ett gruppfoto på Hildas klass "standard V" den 10 november. Var detta en slump eller var det för att hon skulle få med sig ett minne hem till Sverige?

Kimberley Girls High School
Hilda står i andra raden som nr 2 från vänster

Hildas skolklass "Standard V" på Kimberley Girls High School. Här står hon som nummer 2 räknat från vänster i andra raden.

Bernhardina med familj kan inte stanna kvar i Kimberley utan flyttar tillfälligt till Cape Town för att förbereda sig för att resa till Sverige. Detta innebär att barnen Ture, Hilda och Andrew kommer att emigrera till Bernhardina's födelseland Sverige. I Cape Town hyr de in sig på 61 Devon Street i Woodstock.

61 Devon Street

Några hundra meters promenad bort bor brodern Leonard med sin familj på 217 Albert Road som detta år har skickat in ansökan om att bli Sydafrikansk medborgare.

 

I december får Hilda en julhälsning från en av sina bästa vänner i Kimberley, Mabel Watson som önskar henne God Jul och Gott Nytt År.

1910 - Bernhardina med familj lämnar Cape Town i början på året och reser till Sverige. Därmed är Bernhardina's historia i Sydafrika avslutad och nya äventyr och händelser tar vid för familjen i Sverige.

Brodern Leonard med ättlingar är dock kvar i Sydafrika och om dessa kan du läsa om i nästa kapitel nr. 3

 

117

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *