Hilda Amanda Kristina Biberg (1896-1963)

Hilda föddes 4 februari 1896 i Bulawayo, dåvarande provinsen Ndebele i Matabeleland / Rhodesia, nuvarande Zimbabwe. Det finns väldigt lite information om tiden i Rhodesia och Kapprovinsen.  

Rhodesia förr

Troligtvis föddes hon i just Bulawayo för att hennes far som var byggmästare kanske hade ett bygge där under denna period. Hilda bodde dock större delen av sin tidiga ungdom tillsammans med sina bröder i Kimberley, Kapprovinsen, Sydafrika. Hennes skolgång under hennes tid i Kapprovinsen tillbringade hon på Kimberley Girls High School på Elsmere Road. Skolan firar i år (2019) 131 år och är idag en skola med topp studenter. Så när Hilda kom till denna skola så var den ganska nybyggd. 

Kimberely Girls High School
Skolfoto 1909
Klass 5

Efter att ha vistats i Kapprovinsen under 13 års tid så sker en katastrof den 3 november 1909 då hennes pappa Johan Rudolph Biberg mördas i Kimberley (bekräftat enligt en skrivelse från Sveriges Generalkonsulat i Kapstaden, Sydafrika). Detta var under den period som man i närheten hade funnit diamanter. En släkting säger att han blev skjuten av en tysk och en annan att det var ett bråk om diamanter, kan ju också ha varit om guld eller av en helt annan orsak. 

Med anledning av mordet på pappan så påbörjar de sin flytt tillbaka till Sverige och hyr in sig på adressen 61 Devon Street, Woodstock i Kapstaden. De bor här från senare delen av 1909 till första halvan av 1910 och Hilda får en julhälsning från en av sina bästa kamrater i Kimberley. 

Här bor de tills de avseglar tillbaka till Sverige igen under senare delen av 1910 och Josefina kommer till Sverige med barnen den 21 oktober 1910, men alla barn hamnar inte på samma plats. 

Efter hemkomsten från Sydafrika (p.g.a. av sin pappas död) flyttar Hilda som nu är 14 år till Korsgatan 19 / V. Nygatan 48 i Norrköping den 23 november 1910 och bor hos sin pappas syster Selma Elvira Biberg.
Den 17 november 1911 flyttar Hilda med sin mor till Stenung Wästergård. där de hyrde in sig hos ungmön Alfhild Ehrnst (född 11 oktober 1871 i Näfverstad) dotter till gamla Bruksförvaltardottern och numera änkefrun Henrika Vilhelmina Ehrnst.

Här bor de i två år och sedan flyttar Hilda tillsammans med sin mor Josefina från Stenung Wästergård 25 augusti 1913 till Göteborg Vasa församling och bosätter sig i Göteborgs Annedal.
6 september 1919 flyttar hon till Birger Jarlsgatan 11 alldeles vid Nybroviken i Stockholm. Varför hon gör detta och vad hon gör där är inte klarlagt.
24 september 1921 gifter sig Hilda med Janne Falk (född i Stoby, Skåne) borgerligt då det på denna tid ej var accepterat att gifta sig kyrkligt med ett utomäktenskapligt barn. De bygger sig ett mycket trevligt sommarställe ute på Hålta, Torslanda som de döper till “Gläntan”. Härifrån finns det många härliga minnen.

Här står Hildas dotter Ruth (min mor) vid den nyligen monterade grinden in till tomten.
Det färdigbyggda huset
Hilda tar en kopp kaffe.
Hildas make Janne (min morfar) arbetar med sin fina gamla träbåt. I den hade han ett gammalt träskåp som han hade fått från en gammal pråm. Detta fina skåp satte jag upp i min lägenhet och använde som toalett-skåp då jag bodde på Södra vägen i slutet av 1970-talet. Skåpet har jag fortfarande kvar än idag.

Personalia om Janne
JANNE föddes i Stoby (nära Hässleholm) 6 juni 1886 av ANNA Nilsdotter (född 1858) och stationskarlen MÅNS Andersson Falk (född 1842) och hans föräldrar gifte sig den 4 Maj 1877. De bodde utmed Hessleholms Jernväg p.g.a. yrket. JANNE döptes den 9 juli 1886 och hans gudfäder var handlanden OLA Nilsson från Christianstad och jungfrun BENGTA Olsson. 1910 arbetar han på Ekensbergs varf Liljeholmen i Stockholm som eldare.
Det är osäkert om hans första fru bodde där vid denna tidpunkt men hon är skriven i samma Brännkyrka församling precis som Janne var. JANNE gifter sig borgerligt med EMMELI (Emelia) Johansdotter Larsson (från Bollebygd) den 21 juni 1913. 1910 så arbetar och bor Janne i Brännkyrka, arbetar som eldare på Ekensbergs varv på Liljeholmen. Att han gifter sig borgerligt är nog för att första sonen ERIK som föds är före äktenskapet… (I kyrkböckerna står det faktiskt “fader okänd”. Vid tiden för ERIK’s födelse så arbetade EMMELI som tjänarinna. I äktenskapet med Emilia Larsson hade han 3 pojkar. Jannes första fru Emilia avlider av TBC i Göteborg Lundby den 8 februari 1920. Janne jobbar nu som Plåtslagarförman och senare som Verkmästare på Götaverken i Göteborg.

Hos tidigare släktingar hittade jag ju band till nationalskalden Evert Taube (han är pyssling till min mor). Denna gång hittade jag band till Christian Falk som de facto är min kusin och som jobbade bland annat med Robyn, Neneh Cherry, Petter och Kayo. Han blev också belönad med 3 grammisar…

Christian Falk
Share this page

2 thoughts on “Hilda Amanda Kristina Biberg (1896-1963)

  1. Dokumentet har uppdaterats med mer info gällande Ann-Christine Blanche Dahlström med livskamrater samt barn och barnbarn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.