SläktforskningUtvalda biografier SverigeUtvalda biografier Sydafrika

Hilda Amanda Kristina Biberg (1896-1963)

Hilda Amanda Kristina Biberg (1896-1963)

Loading

Denna publicering uppdaterades den 31 juli, 2023

Hilda föddes 4 februari 1896 i Bulawayo, dåvarande provinsen Ndebele i Matabeleland, Rhodesia, nuvarande Zimbabwe. Det finns väldigt lite information om tiden i Rhodesia och Kapprovinsen.  Om du vill veta bakgrunden till att hon föddes i Bulawayo skall du läsa berättelsen om hennes mor Josefina Bernhardina från Samslotten under  Mellangården, Byhn i Ödsmål.

 

Troligtvis föddes hon i Bulawayo för att hennes far som var byggmästare kanske hade ett bygge där under denna period. Hilda bodde dock större delen av sin tidiga ungdom tillsammans med sina bröder i Kimberley, Kapprovinsen, Sydafrika.

Skolan i Kimberley

Hennes skolgång under sin tid i Kapprovinsen tillbringade hon på Kimberley Girls High School på Elsmere Road. Skolan firar i år (2022) 134 år och är idag en skola med topp studenter. Så när Hilda kom till denna skola så var den ganska nybyggd. 

Kimberley Girls High School
Hilda står i andra raden som nr 2 från vänster

Pappa Johan Rudolph blir mördad

Efter att ha vistats i Kapprovinsen under 13 års tid så sker en katastrof den 3 november 1909 då hennes pappa Johan Rudolph Biberg mördas i Kimberley (bekräftat enligt en skrivelse från Sveriges Generalkonsulat i Kapstaden, Sydafrika). Detta var under den period som man i närheten hade funnit diamanter. Hildas dotter Ruth (min mor) säger att han blev skjuten av en tysk och Hildas son Bengt's dotter Lotta (min kusin) att det var ett bråk om diamanter, kan ju också ha varit om guld eller av en helt annan orsak. 

Med anledning av mordet på pappan så påbörjar Hildas mor Josefina familjens flytt tillbaka till Sverige och hyr in sig på adressen 61 Devon Street, Woodstock i Kapstaden.

61 Devon Street , Woodstock, Cape Town

De bor här från senare delen av 1909 till första halvan av 1910 och Hilda får en julhälsning detta år från en av sina bästa vänner i Kimberley. 

Julhälsning från Mabel

Några hundra meters promenad bort bor mamma Josefinas broder, sjökaptenen Leonard Holmgren med sin familj på 217 Albert Road. Han kom till Sydafrika redan 1881 och fann kärleken och slog sig ned här. Det var promenadavstånd och de umgicks säkert en hel del innan återfärden till Sverige påbörjades.

Här bor de tills de avseglar tillbaka till Sverige igen under senare delen av 1910.

Återkomsten till Sverige

Josefina kommer tillbaka till Sverige med barnen den 21 oktober 1910. För barnen är detta första gången de trampar svensk jord då samtliga barn är födda i Sydafrika förutom Hilda som föddes i Rhodesia.

Men alla barnen hamnar inte på samma plats utan blir utspridda...

Hilda

Norrköping-Korsgatan_Nygatan

Efter hemkomsten från Sydafrika (p.g.a. av sin pappas död) flyttar Hilda som nu är 14 år till Korsgatan 19 / V. Nygatan 48 i Norrköping den 23 november 1910 (huset ägs av Ljungqvists Snickeri Ab) och bor hos sin pappas syster Selma Elvira Biberg.

Andrew

 

Flyttar in som fosterson hos sin fars syster Hilda Charlotta i Vasastan, Göteborg som är gift med Rudolf Johan Ludwig Borgström. Han  fick ett framgångsrikt liv som affärsman i fruktimport med sin "Firma Andrew Biberg" och praktiserade samt gjorde studieresor i olika perioder till bl.a England, Tyskland, Spanien, Italien och Tjeckoslovakien. Tar sig sedan namnet Borgström.

Byggde hus på Lilla Varholmen (stenhuset man kan se när man åker med Öckerö-färjan.

Gifter sig med Mona Svalander och flyttar senare till Förslöv i Skåne.

Ture

Även Ture flyttar in som fosterson hos sin fars syster Hilda Charlotta i Vasastan, Göteborg som är gift med Rudolf Johan Ludwig Borgström.

Är lantbrukselev i Skåne för att senare bli försäkringstjänsteman. Gifte sig med Iris Abrahamsen och bosatte sig i Örebro.

Stenung Wästergård

Den 17 november 1911 flyttar Hilda med sin mor till Stenung Wästergård. där de hyrde in sig hos ungmön Alfhild Ehrnst (född 11 oktober 1871 i Näfverstad) dotter till gamla Bruksförvaltardottern och numera änkefrun Henrika Vilhelmina Ehrnst. Här bor de fram till den 25 augusti 1913.

Flytten går till Göteborg

Hilda och mor Josefina flyttar till Vasastan och bor här tillsammans fram till hösten 1919 då Hilda flyttar vidare men mor Josefina bor kvar.

Hilda flyttar till Stockholm

6 september 1919 flyttar hon till Birger Jarlsgatan 11 alldeles vid Nybroviken i Stockholm. Varför hon gör detta och vad hon gör där är inte klarlagt men troligen arbetar hon som tjänarinna.

Under tiden Hilda bor och jobbar i Stockholm blir hon gravid, fadern är Gustaf Gottfrid Flood som bor på Fleminggatan 10 i Kungsholms församling, Stockholm. Han var skräddarmästare med egen verksamhet vid namn Gustaf Floods Skrädderi.

Kanske de möttes då hon besökte skrädderiet för egen räkning eller för sin arbetsgivare.

Flood Gustaf Gotttfrid
Promenadvägen från Hilda till Gustaf Flood

(Gustaf hade en syster som hette Hulda som även hon utbildade sig till skräddare i Karlstad precis som Gustaf. Skillnaden var att Hulda sedermera blev agitator, politiker och socialdemokratisk partisekreterare, om henne kan du läsa här och även här.)

Denne man visar sig vara en riktig kvinnokarl som avverkade några kvinnor och Hilda var nog helt omedveten om de barn han hade med tidigare partners.

 • 1903 fick han sonen Gustaf Mauritz i Karlstad med Johanna Maria Johansson från Västerlanda.
 • 1913 sonen Gustaf Alvar, 1914 dottern Ingeborg i Stockholm med sömmerskan Ada Elvira Ingeborg Lundström från Grödinge som olyckligt dog av blodförgiftning 1915.
 • 1926 fick han sedan ytterligare ett barn (efter att Hilda flyttade tillbaka till Göteborg), sonen Sven Gustaf i Stockholm med Lilly Ingeborg Johansson från Stockholm.

Flyttar tillbaka till  Göteborg

Hilda flyttar till Göteborg och bosätter sig på Fogelbergsgatan 3 i Vasa församling. Detta gör hon den 26 juni 1920, d.v.s. en månad innan hon föder dottern Berit den 31 juli utan att den biologiska fadern närvarade. , Han erkänner dock faderskapet.

Efter knappt ett år den 6 juli 1921 blir Berit fosterbarn hos stuveriarbetaren Axel Wilhelm Gustafsson och hans hustru Anna Serafia Bogren boendes i Olivedal och som redan har ett par fosterbarn innan.

Hilda möter Janne och de gifter sig

Hilda arbetar som butiksbiträde och kanske Janne träffade Hilda i affären och fattade tycke. Den 24 september 1921 gifter sig Hilda med Janne Falk (född i Stoby, Skåne) borgerligt då det på denna tid ej var accepterat att gifta sig kyrkligt med ett utomäktenskapligt barn.

Men de bor inte ihop direkt efter giftermålet utan Hilda flyttar till Rambergsstaden, Lundby först efter cirka ett halvår den 16 februari 1922 och här bor även barnen (Erik, Torsten och Nils) från Jannes första äktenskap med Emilia Larsson från Bollebygd som olyckligt drabbades av TBC och avled under 1920. (De fick även en son vid namn Stellan men han flyttade vid 2 månaders ålder den 30 januari 1920 till Faktorigatan i Majorna och adopterades sedan av husägaren Aron Sigfrid Andersson och hans hustru Karin Johanna Ambertsson på Borgaregatan 30B i Gamlestaden. Stellans ättlingar blev en brokig skara med adoptioner och skilsmässor, en av ättlingarna född 1988 har jag kontakt med idag)

Bengt

Sonen Bengt föds efter nästan ett år ihop med Janne den 17 januari 1923. Arbetar som vuxen först som plåtslagare och sedan spårvagnsförare innan han tillsammans med halvbröder startar en målerifirma. Kanske han var inspirerad av pappa Jannes kusin Otto Falk som var målarmästare och delägare i Storviks färghandel Nilsson & Falk. Gifter sig med modisten Ingegerd Johansson och bosätter sig på Karl Johansgatan 84 (samma gata som mor och far) men mittemot Ingegerds gamla föräldrahem.

Berit

Dottern Berit (från Hildas tidigare relation med Gustaf Gottfrid Flood i Stockholm) som varit fosterbarn hos Axel Wilhelm Gustafsson och hans hustru Anna Serafia Bogren i Olivedal under perioden 1921-06-07 till 1924-01-31 får nu flytta från sin fosterfamilj tillbaka hem till sin mor Hilda och Janne 1924-01-31 och adopteras av Janne. 

Berit gifter sig med glasmästaren Evald Hilding Dahlström och bosätter sig våningen ovanför mor Hilda och Janne på Karl Johansgatan 120 i Majorna, Göteborg

Ruth

Dottern Ruth (min mor) föddes 19 april 1924 och arbetade som butiksbiträde. Gifte sig med verkmästaren Evert Rosengren och bosatte sig på Slottskogsgatan 35 i Majorna, Göteborg

Gläntan i Hålta, Torslanda

Under 1920/30-talet bygger de sig ett mycket trevligt sommarställe ute på Hålta, Torslanda som de döper till “Gläntan”. Härifrån finns det många härliga minnen, bl.a utedasset där man kunde sitta två stycken samtidigt, den lilla gäststugan och den stora tomten.

Gläntan

Hildas make Janne (min morfar) arbetar med sin fina gamla träbåt som hette Ann. I den hade han ett gammalt träskåp som han hade fått från en gammal pråm. Detta fina skåp satte jag upp och använde som toalettskåp då jag bodde på Södra vägen i slutet av 1970-talet. Skåpet har jag fortfarande kvar än idag.

Hilda och Janne flyttar från Rambergsstaden, Lundby den 10 augusti 1935 till Karl Johansgatan 120 och bor här tills jordelivet avslutas.


Janne avlider 19 januari 1963 och Hilda går kort därefter samma år den 26 september.
De ligger begravda på Västra kyrkogården Kvarter 20C, plats 598.

118

Dela detta inlägg

5 kommentarer

 1. Berättelsen om Hilda har skrivits om och innehåller nu mer information samt kolorerade foton.

  1. Hej! Jag har hittat din berättelse om Hilda på nätet. Hon är en släkting till mig och det är intressant att läsa det du har fått fram. Min morfar var Ture Biberg och min mormor var Iris Biberg (född Abrahamssen). Jag har alltid fått hört att de var 5 bröder och 4 gick till sjöss och kom aldrig tillbaka. Jag har precis börjat samt fått hjälp med släktforskning och inser att inte stämmer. Hälsningar Elisabet Tengå// Örebro

   1. Hej Elisabet
    Kul att höra från dig eftersom vi uppenbarligen är släkt. Jag kommer väl ihåg både Ture och Iris då jag träffade dom i min barndom. Hilda var en mycket älskad person och tänk om man hade varit intresserad av släktforskning i yngre ålder och kunnat fråga om deras liv och uppväxt.
    Att jag började berodde på att min mor sade att hon kallades för “afrikanskan” i sin ungdom efter att hon immigrerat till Sverige från Sydafrika. Min forskning fick också fram till att vi hade en Sydafrikansk släkt tack vare Hildas morbror Leonard som var sjöman och bosatte sig och gifte sig i Cape Town. Om den Sydafrikanske grenen har jag skrivit flera berättelser om men de kanske du redan har gjort, om inte så kan det vara kul läsning. Deras ättlingar bor numera i Australien, vilka flera av dessa har kontakt med idag :-).

    PS! om du använder web-baserade verktyg som Ancestry och MyHeritage så tänk på att där finns massor av felaktigheter och därför viktigt att man dubbelkollar källorna om de verkligen stämmer, dvs titta alltid i kyrkböckerna. Själv använder jag dessa möjligen bara som “tips” för att sedan kolla i källorna. All forskning sparar jag sedan i programmet Genney lokalt på min dator.
    Hälsningar med lyckönskningar i din fortsatta forskning
    Kjell

 2. Dokumentet har uppdaterats med mer info gällande Ann-Christine Blanche Dahlström med livskamrater samt barn och barnbarn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *