ResorSydafrika (ZA)

Franschhoek-Sydafrika

Franschhoek-Sydafrika

Loading

Denna publicering uppdaterades den 18 december, 2020

10 mars – Dags att resa ner till Sydafrika för att träffa George och se vad jag kan hjälpa till med när det gäller Kusasa Stars projektet. Blir körd till Landvetter flygplats, checkar in och går ombord på planet som tar mig till Istanbul med Turkish Airlines. (Anledningen till att jag använde Turkish var ankomsttiden då de landar mitt på dagen. Flyger man med KLM så landar de mitt i natten och att köra bil i Kapstaden på natten är inte att rekommendera (och bör undvikas i möjligaste mån.)

Flygsträckan Göteborg – Istanbul.

Flygresan till Istanbul hade den värsta turbulensen jag upplevt sedan 1985 då vi den gången fick gå ner och “nödtanka” i södra Taiwan för vi höll på att få soppatorsk i den extremt hårda motvind vi hade i den tropiska åskstorm som vi hamnade i då. Idag slängdes planet som ett asplöv då vi närmade oss Karpaterna. 75% tomma stolar, en tjej fick nästan panik och en flygvärdinna fick sätta sig hos henne som stöd. Landar trots allt lugn och välbehållen i Istanbul och transfertiden i Istanbul är lång innan min flight till Kapstaden (Cape Town) skall avgå så jag roar mig med att gå omkring och “upptäcka” Istanbuls nya flygplats, sätter mig i en bar och avnjuter ett glas vitt vin.

Istanbul flygplats

Flygplatsen är inte direkt överbefolkad så här i “Coronatider” och en del går med ansiktsmask (mest asiaterna), en del inte. Flighten avgår klockan 02:20…

Take Off Istanbul
Istanbul från ovan
Flygsträckan Istanbul – Kapstaden (Cape Town)

Vi flyger nästan över den stad där min älskade mormor (Hilda Falk född Biberg) föddes 1896, det var i Bulawayo i dåvarande Rhodesia (idag Zimbabwe) och strax därefter passerar vi också över den plats där hennes bröder föddes, Kimberley i Sydafrika, det var i Kimberley min mormors far (Johan Rudolph Biberg född 1859) blev mördad 1909 och mormor kom därför till Sverige med sin mor och bröder för första gången 1910.

Snart dags för landning i Kapstaden (Cape Town)

11 mars, Landar i Kapstaden (Cape Town) klockan 12:40 och det är hyfsat kort kö vid immigration/passkontrollen och där sitter en färgad dam som säger något till sin kollega och tittar på mig och säger sedan ytterligare något till kollegan. Så jag blir nyfiken och säger till henne att jag önskade jag kunde hennes språk så jag förstod vad hon sade… då svarade hon att hon gav mig en komplimang till kollegan och sade att hon gillade vad hon såg och att hon hade ett stort smile under sin ansiktsmask. Svarade snabbt “tack” och sade att jag skulle uppskatta om jag kunde få se hennes smil och då tog hon bort sin mask och mycket riktigt, där satt hon med ett stort charmigt smil vilket jag kommenterade. Ojoj, den tjejen var minsann inte blyg av sig och jag hade därmed inga som helst problem med att få mitt turistvisa och stämpel i passet :-). Plockar sedan upp mitt bagage och beger mig till biluthyrningen för att hämta min förbokade bil som jag skall använda under min vistelse här nere. Vilken underbar känsla att vara här igen och njuter till fullo av solen och värmen som smeker min kropp. Till min stora lättnad var det ingen kö alls vilket det var sist jag var här(mitt i natten). Kvitterar ut bilen och för att köra till Franschhoek, en sträcka på cirka 70 kilometer.

Väl framme och ropar på George då jag inte kommer förbi låsta grindar. Efter ett antal rop så dyker istället Esther upp och släpper in mig då det visar sig att George är ute på ärenden men skall strax komma hem.

Annexet till vänster och huvudbyggnaden till höger

Jag flyttar in i mitt lilla annex och hinner vara här i cirka 30 minuter! sedan är det dags att åka iväg med George för att hämta målarna och köra dem till deras nyinköpta hus som håller på att målas om och ligger på Anne-Marie Street (det T-formade huset vid den röda ikonen på kartan). Vi stannar sedan till på huvudgatan (Huguenot Road) där George gör ett kort ärende och ber mig flytta bilen ifall polisen kommer… Strax knackar det på bilrutan och jag tänker “shit” polisen, men det var det glädjande nog inte alls utan en av tränarna i Kusasa Stars (Azola) som kände igen mig från i somras då han var med i Göteborg och Gothia Cup, tyckte det var trevligt att jag var här och hälsade mig välkommen till Sydafrika.

Därefter är det dags att åka till fotbollsträningen med Kusasa Stars pojklag i Groendal, 1 av 5 tränare kom… Azola kom vilket var bra och George fick assistera som tränare för det andra Kusasa Stars laget.

Det var en del andra barn där också från kåkstaden i Groendal men som inte deltog i träningen vilket är ett krav för att ex.vis få en fotbollströja vilket är ganska eftertraktat. Vissa av dessa pojkar försöker hela tiden att testa gränser då vi har med vatten för spelarna och dessa försökte de hela tiden att ta och dricka ur, ibland lyckades de fram tills att jag satte ned foten och sade att detta vatten är först och främst för spelarna som behöver det. En snabb påhälsning i kåkstaden och sedan hem för att duscha för att tillbringa kvällen på bistron French Connection där vi avnjöt en god middag (Filet Mignon “George special”) och gott rödvin innan det var dags att knoppa in för jag var ganska sliten efter den långa resan.

French Connection
Jag, Esther och George

12 mars Hämtade målarna som skulle köras till George och Esthers fantastiska hus och fick en rejäl rundvisning där han berättade om sina planer och vad som skulle förändras. Klicka på bilderna för att se i större format.

Vi stannar till på huvudgatan och Esther och jag går in i en av butikerna för att kolla utbudet av fläktar då detta skulle bli min present till coach Rasta´s familj med tanke på hur varmt det kan bli i ett hus som består av korrugerad plåt.

Vi hittade en bra pelarfläkt och köpte den, åkte sedan upp till Groendal men Rasta var inte hemma men vi gick till Rasta´s frus (the Queen) som hade fått en slant tidigare av en generös person och med denna peng hyrt en liten plats där hon startat en hårsalong. Även detta var ju en korrugerad plåt utbyggnad och varmt så vi monterade ihop fläkten där och hon blev så otroligt glad och tacksam, för att inte tala om de barn som var där tyckte det var riktigt kul att sitta i vinddraget.

“the Queen” utanför sin hårsalong
“Queen” inne i sin hårsalong, visst är hon vacker…
Glada barn som njuter i vinddraget från pelarfläkten.

Rasta dyker upp och vi går ner till deras hus som bara ligger 20 meter bort och ser hur de bor. 5 personer på en yta av kanske max 15 kvm! där de sover, lagar sin mat och förvarar sina ägodelar. Blir ju svårt att bo där senare med tanke på när barnen växer upp och då blir det alltför trångbott. Vad sägs om att vara med och skänka en peng så de kan skaffa ett större skjul? (Det nuvarande skjulet kostade cirka 3000 SEK) Behöver inte vara en stor peng för många bäckar små kan till slut ge ett bättre boende… kontakta mig!

Queen och Rasta vid sitt skjul
Queen och Rasta
?
Jag, Queen och Rasta

Vi åker sedan hem och lite senare tar vi med oss massor av tomma petflaskor för att fylla dessa med friskt vatten från en källa uppe i bergen strax utanför Franschhoek.

Utsikt från vattenkällan över dalen där Franschhoek ligger. Denna vägen kan man ta om man vill komma in “bakvägen” till Cape Town. En mycket vacker väg över bergen, något som vi gjorde sist vi var här ?

På vägen tillbaka stannar vi till hos greken som driver Taki’s, sveper en pint och sedan hem för att vila lite och därefter fortsätta med arbetet att fylla i ansökningsblanketter för födelsebevis och visumansökningar för flicklaget. Middagen intages även den hos Taki´s, jag åt “bobotie” som är Sydafrikas nationalrätt, en Cape-Malay klassiker som består av en utsökt blandning av smakrikt kött och frukt med en krämig gyllene yta, inte helt olik en grekisk moussaka. Prova gärna den om du kommer till Sydafrika.

Taki´s
Bobotie

13 mars Hämtade målarna som vanligt från Groendal och körde dom till Georges hus därefter tog vi en kaffe på “The Hoek” som drivs av Steves fru Emma, ett mysigt litet ställe som blivit ganska populärt.

Åkte sedan till en vän till George och Esther som heter Annette då hon har en katt som behöver ett extra hem. Hon är en stor djurvän och har även hundar, innan hon blev lite sjuklig så åkte hon varje dag till kåkstaden i Groendal för att mata hundarna och de samlades direkt eftersom de kände igen ljudet av hennes bil… Annette åker med oss till det hus som tränaren Jeffrey sköter om och som ligger bredvid en av vingårdarna i området och där ägaren av huset har en hund som är jättesnäll och här skulle eventuellt katten kunna få bo. Kollade in huset lite och det var typisk dansk design både ut- som invändigt, riktigt snyggt. På tomten låg även en damm som man grävt/skapat och som är tjugo meter djup och som förses med vatten som kommer från bergen vilket gör att ägarna gärna tar sig en simtur där. Klicka på bilderna för att se i större format.

Tillbaka till Annettes hus och lämnade av henne där, sedan hem och lämna av Esther för att åka till tränarmöte med George, Rasta, Azola och Jeffrey på Big Dog Cafe. Ett mycket trevligt fikaställe med fin trädgård på baksidan. Klicka på bilderna för att se i större format.

Passade på att köpa med mig deras egna hemrostade kaffebönor att ta med hem då deras kaffe var så gott.

George tog mig sedan på ytterligare en liten “rundvisning” i kåkstan i Groendal och en fredag eftermiddag som denna så märks det att barnen är hemma från skolan och de vuxna som har ett jobb har också kommit hem. Man sitter eller går runt på gatorna, utanför vissa hus grillar man hönsfötter och säljer (ungefär som man även gör i Kina), en del med ölflaskor och annat i händerna och pratar med varandra. Senare på kvällen blir det mer livat, från en del plåtskjul skrålar det hög musik då man har placerat en stor högtalare i dörröppningen så alla kan lyssna. Med tanke på volymen så kan man tro att vissa är helt döva.

Sena eftermiddagen tillbringades hemma på altanen med en kall god GT. Esther bjöd på lax med räkor och risotto, jättegott. Får senare meddelande om att Turkish Airlines slutar flyga till och från Sverige på grund av Corona krisen vilket ställer till det med mina möjligheter att resa hem. Kontaktar Anna hemma i Sverige och ber henne ringa till resebyrån för att kolla upp möjligheterna imorgon.

14 mars Vi skippar frukost hemma och åker istället ner till Big Dog Cafe för frukost tillsammans, “Big Dog” (som är en valp!) vandrade som vanligt runt i lokalen och Esther som brukar ha hundgodis med sig i väskan fick en trogen vän som inte ville skiljas från henne, speciellt inte då han fick lite godis.

Jag och George åkte sedan till Academy of sports i Stellenbosch för att kolla några matcher då Kusasa Stars har 2-3 spelare med i laget från Groendal, bl.a Khia “the killer” mycket duktig spelare. Precis när vi kör ut från Franschhoek på väg till Stellenbosch så ringer han och berättar att han var sen och hade missat transporten så vi vände om och hämtade upp honom. Han skulle varit med från start i matchen men då han inte kom i tid till uppvärmningen så blev det bänken. Han kom dock in senare och i andra halvlek avgjorde han matchen med sitt 2-1 mål. Bra gjort…

Academy of sports i Stellenbosch

Vi åker tillbaka till Groendal och plockar upp 3 tjejer från flicklaget, hämtade även upp Esther och sedan besökte vi Franschhoek Village Market då detta inte är något som de normalt kan gå på. Vi bjöd på mat och dricka och tjejerna njöt. Där fanns också ett band som spelade och sjöng (riktigt bra) och två av tjejerna ställde upp och dansade lite.

Tillbaka med tjejerna till Groendal och sedan hem för att byta om då George skall träffa Steve för att diskutera nya huset och dess ritningar på Tuk Tuk Microbrewery och då passar Esther, Emma och jag på att ta något att dricka :-), vi hamnar senare på Takis och där sitter Dave och Alex, kvällen blir sen och Takis stänger, vi hamnar till slut på enda stället som har öppet riktigt sent i Franschhoek och det är Elephant & Barrel, den enda Engelska puben i stan med DJ sessions på lördagar.

15 mars, corona eländet kommer närmare och närmare och våra aktiviteter i Groendal minskar mer och mer. Tar en fika med Esther på Tuk Tuk Microbrewery medan George gör ärenden i stan.

Tuk Tuk Microbrewery

Handlar sedan lite mat för att laga chili con carne som vi skall bjuda “stjärnorna” i laget på samt några coacher. Jag och Esther hjälps åt med att fixa maten. Spelarna och coacherna kommer och spelarna börjar med att hoppa och lattja i poolen.

Sedan tittade vi på den film som spelats in om laget och dess deltagande i Gothia Cup och där även jag syns till vid ett par tillfällen. Denna film har sponsrats av Kina (som också har ett “Gothia Cup” på franchise) som stod för kostnaderna av ett filmteam på 5 personer som följt laget i Groendal och dess resa till Göteborg och Gothia Cup. Därefter så var det dags för att äta Chili Con Carne och alla åt med stor aptit förutom en av spelarna som mer tyckte om brödet…

Senare efter maten åkte jag och George tillbaka med spelarna till Groendal och skulle även passa på att försöka hitta de personer som den mycket duktiga fotografen Magdalena Ingemarsdotter Johansson i Värnamo (https://www.facebook.com/magdalena.m.johansson) (som också stödjer projektet med #KusasaStars i kåkstaden Groendal här i Franschhoek) var tidigare här och fotograferade människor. Vi har fått dessa foton från henne och syftet är nu att hitta dessa personer och fotografera dom på nytt där de håller sitt porträtt. Med hjälp av spelare och andra boenden så lyckades vi hitta några av dom idag och lämnade över fotot. De blev jätteglada och ställde gärna upp för ett nytt porträtt. Klicka på bilderna för att se i större format.

Pappan på bilden har 2 döttrar och en son och han har 14 barnbarn!

16 mars, Lite trötta idag och börjar med en brunch på Sacred Ground.

Sacred Ground

Handlade sedan lite bullgodis på “Pick n Pay” till målarna. På vägen hem stannade vi till på Agrimark för att se om de hade några ansiktsmasker men de var helt slut sade de. Vi gick ändå runt i butiken för att se vad som fanns men hittade inget. När vi kom fram till kassan så såg Esther att där låg en öppnad förpackning med filter till en mask för målare och en oöppnad förpackning med en mask, troligen hade någon tänkt köpa detta men insåg att filtren inte passade till masken. Jag kollade lite närmare och insåg att med lite fix och trix så skulle jag nog kunna få dit filtren, köpte masken och när vi kom hem så ordnade jag till så allt satt ordentligt på och kände mig nöjd med att ha kommit över den sista masken i stan. Tog sedan en ny tur till Groendal för att se om vi kunde hitta några fler personer på Magdalenas foton och hade återigen tur då vi i alla fall hittade en kille.

Vi chillade sedan på altan i värmen och åkte senare iväg för middag på vingården Haute Cabrière och började med att sitta på utsidan och avnjuta deras Tranquille, ett utsökt vin.

Utsikten härifrån är helt magisk då man blickar ut över dalen i Franschhoek, att det dessutom är vid tiden för solnedgång gör det hela ännu bättre. Klicka på bilderna för att se i större format.

Utsökt kött som vanligt och till det en Tranquille. Köpte med mig 2 flaskor att ta hem till Sverige.

17 mars, hemma och chillade hela dagen pga Corona krisen. Tog en pint på Takis i stan och köpte sushi med hem till lunch från Woolworths.

Njöt av värmen…

Vi åt även middag hemma denna dag, curry kyckling enchilada med ris som var jättegott.

18 mars, Återigen en stilla dag då all träning numera har ställts in pga corona, tog en liten tur till nya huset och chillade runt i Groendal. Åker ut till flygplatsen för att prata med Turkish Airlines om vad de kan göra gällande min retur till Sverige då de nu slutat flyga. Fick ingen som helst hjälp, det enda de sade var att jag skulle begära återbetalning av returen till Sverige och försöka köpa biljett med annat bolag. Anna hade ju på hemmaplan varit i kontakt med Ticket och det var lite goddag yxskaft och en person som inte var speciellt vänlig heller för den delen, dessutom hade hon INTE svarat på mitt mail som jag skickat till henne! Men på vägen tillbaka från flygplatsen blir jag uppringd av Tickets callcenter i Linköping som skulle hjälpa mig och hon lyckades boka en biljett med Emirates via Dubai, dock var priset 50% högre för den enkelbiljetten än vad jag betalade för den tur- och returbiljett jag redan hade köpt:-( Hade inget annat val än att godta detta så jag trots allt skulle kunna komma hem. Ikväll är vi hembjudna till Willie och Heidi Koch i Fransche Hoek Estate som ligger ett par hundra meter från huset där vi bor.

Det visade sig vara ett jättehus säkert 4-500 kvm med 4-bils garage. Otroligt smakfullt inrett och ett vackert hus där man även hade en vinkällare i megaformat med sina egna viner. Började med en drink på altanen innan middagen och njöt av den vackra omgivning samt det mycket trevliga sällskapet. Willie och Heidi som är från Schweiz vid gränsen mot Italien och bor här i stort sett minst halva året och har dubbla medborgarskap. Klicka på bilderna för att se i större format.

Vi sätter oss till bords för middagen och fortsätter njuta i det trevliga sällskapet och miljön allt medan solen sjunker längre och längre ned och ger ett fantastiskt ljus över dalen. Klicka på bilderna för att se i större format.

19 mars, Vi åker till Tim (som också är inblandad i och stödjer Kusasa Stars projektet) och kollar hans nya projekt och där nya huset skall byggas på Val De Viè Estate, ansedd som Sydafrikas säkraste estate och säkerligen en av de absolut finaste. Här inne ett stort cafe vid en jättepool, spa, golf, tennis och där fanns en stor hästpolobana och allt möjligt. Hämtade nya fotbollsskor hos en amerikanska som ville skänka till projektet och som bodde på estaten inom ytterligare ett “gated” område inom denna community.

Val De Vie Estate

Vi kollar in Tims projekt och det är sannerligen imponerande att höra hans planer där han skall bygga om det gamla stallet och även bygga till en bostadsdel i anslutning till stallet. Inne i stallet skall det även vara en liten konstgräsplan för att lira innefotboll och annat. Han skall även bygga ytterligare ett hus där föräldrarna skall bo. Vid tomtgränsen rinner en flod och man kan från andra änden av estaten sätta sig i en bilring och flyta fram på floden till hans tomt, det tar cirka 2 timmar och om man vill kan man flyta vidare hur långt bort som helst. I floden såg vi både koi och bäver och det var första gången som Tim såg det så vi hade tur… Klicka på bilderna för att se i större format.

Det skall bli väldigt kul att komma tillbaka och se när detta bygge är färdigt, han beräknar att det skall vara klart senast till jul nästa år. Sedan åkte vi “hem” och tog oss till Groendal för att leta personer och fotografera på nytt. Hälsade på “Queen” i hennes salong och hon hade sin lilla dotter där plus “Lill”-Rasta och passade därför på att ta ett nytt foto.

Hämtade sedan Esther för att äta lunch på Sacred Ground och medan George tog en tur till nya huset stannade vi kvar och drack kaffe och åt glass. Hem och förbereda packning för hemresan. Sedan ner till byn igen och fixa lite saker, hann med några pint innan vi kom hem för att byta om till sista middagen för den här “avkortade” resan som vi avnjöt på ROCA Dieu Donnè Vineyards.

George, jag och Esther

Köpte 2 flaskor “Blush” för att ta med hem till Sverige.

20 mars åkte tidigt till flygplatsen för att lägga till George som förare i uthyrningskontraktet på bilen som jag hyrt så han kan utnyttja bilen fram till dess att de skall åka hem på måndagen, hyran är ju ändå redan betald. Tar farväl och checkar in…

I väntan på “boarding”

21 mars Kommer till Dubai efter midnatt och tillbringar många timmar där i väntan på min anslutning till Stockholm, vandrar omkring och det är nog lika många som har munskydd som inte har. Träffade på ett gäng som troligen var från Syd-Korea som tog verkligen tog Corona-viruset på allvar, skyddskläder från topp till tå inklusive goggles. Flyttar mig emellanåt från folk som hostar…

Syd-Koreaner som tar det säkra före det osäkra.

Ankommer sedan till Stockholm och där sker ingen som helst kontroll av folk när det gäller feber. Bara att gå rakt på och det anmärkningsvärda är att det är så få som använder munskydd. Själv använder jag nu mitt modifierade munskydd som jag fixade i Franschhoek och tar flygbussen in till Stockholm central för att där ta tåget till Göteborg. Vi var inte särskilt många på bussen…

Inga glasögon på bilden för att jag skulle kunna se vad jag fotograferade 🙂

Det var ganska kul att gå från bussen in till centralstationen där inte en enda person bar munskydd och folk stirrade och vände sig om efter mig då jag onekligen såg lite lustig ut, men bättre att vara säker… Går ombord min 1:a klass vagn och jag är den enda personen i vagnen, känner mig därför ganska säker och tar av mig masken, gott att ha en hel tågvagn för mig själv. När konduktören kommer så berättar han att det är 12 personer ombord på hela tågsetet!

Avslutar med en hyllning till Rasta och hans “Queen”, texten i sången är väldigt fin och passar in mycket bra på deras kärlek.

“African Queen” by 2Face Idibia

Yeah, yeah, you are my African Queen, oooh Lord, oooh Lord

Just like the sun lights up the Earth, you light up my life
The only one I’ve ever seen with a smile so bright
And just yesterday, you came around my way
And changed my whole scenery with your astonishing beauty

Ah, you coulda make a brother sing
You ordinary thing, a supernatural being
I know you are just brighter than the moon
Brighter than the star, I love you just the way you are

And you are my African Queen, the girl of my dreams
You take me where I’ve never been
You make my heart go ting-a-ling-a-ling, oh ahh
You are my African Queen, the girl of my dreams
And you remind me of a thing
And that is the African beauty

Yahh oooo you are my African Queen, oh Lord, ooh Lord, hmm

Out of a million you stand as one, the outstanding one
I look into your eyes, girl, what I see is Paradise
Yeah, you captivated my soul, now everyday I want you more
How can I deny this feeling I’m feeling inside?

Ey, oh no one can never take your place, can never take your space
That’s a fact I cannot erase
And you, you are the one that makes me smile
Make me float like a boat upon the Nile

Girl you are my African Queen, the girl of my dreams
You take me where I’ve never been
You make my heart go ting-a-ling-a-ling, oh ahh
You are my African Queen, the girl of my dreams
And you remind me of a thing
And that is the African beauty

Oooo ooooo yaahhh yahhh ooo

You are my African Queen and I know, oh yes, I know
You are my African Queen and I know, see I know
See I know what I am feeling in my heart and in my soul
Oh I know that it is love
And I know that this love was surely sent from up above
‘Cause you’re the only one I think of

You are my African Queen and I know that this means
That you’re the only one that I will serve
I’ll give you my heart, my love, my body and my money
Every other thing you think of Ina Man
Who could think of anything better than you?
Who could think of ever hurting you?
Sacrifice my all, I’ll give it all to you
You are my African Queen
For real

You are my African Queen, the girl of my dreams
You take me where I’ve never been
You make my heart go ting-a-ling-a-ling, oh ahh
You are my African Queen, the girl of my dreams
And you remind me of a thing
And that is the African beauty

Tack Syd-Afrika, George och Esther, Rasta och “Queen”, Azola, Jeffrey, Dumisa, Tim, Dave, Alex, Doug, Steve och Emma med flera, samt alla spelare och tränare involverade i Kusasa Stars-projektet för den här gången.

Vi ses igen…

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *