SläktforskningUtvalda biografier Sverige

En diktande svetsare, en fotomodell och en basist/musikproducent

En diktande svetsare, en fotomodell och en basist/musikproducent

Loading

1914 - 1984

Vad har en Diktande Svetsare, en Fotomodell och en Basist/Musikproducent gemensamt?

Svaret är att den första är pappa (Nils) till fotomodellen (Marie-Louise) som är mamma till basisten och musikproducenten (Christian Falk).

Nils (min morbror) är "Götaverkaren" Janne Falk's (min morfar) och hans första hustru Emilia Larsson's tredje son som föddes den 9 juni 1914 i Brännkyrka, Stockholm och som får namnet Nils Adelbert och döps den 6 december av R.Wickmark i Brännkyrka kyrka, några faddrar / dopvittnen finns ej noterade i kyrkans dopbok. Mitt släktskap till Nils med barn och barnbarn ser ut som nedan...

Släktskapet med Nils Adelbert Falk och hans barn och barnbarn

Som jag tidigare beskrivit i min berättelse om min morfar Janne, så fick Nils (7 år) efter sin mamma Emilia´s död tillsammans med sin bror Torsten vara fosterbarn hos spinneriarbeterskan Andersson på Katrineberg 2 i Örgryte från 1921-10-11 till 1923-01-22.

Rambergsstaden 9:e rote_kvarter 8

De flyttar sedan tillbaka hem till pappa Janne i Rambergsstaden den 22 januari 1923 och strax därefter flyttar även pappa Jannes nya fru in som heter Hilda (min mormor). (första frun Emilia som var född på Fjällastorp i Bollebygd gick bort i tidig ålder då hon drabbades av tbc)

1935 flyttar familjen från Rambergsstaden till Karl Johansgatan 120 i Majorna, Göteborg. Alla skrivs in i inflyttningsboken samt i församlingsboken förutom Nils! Han stannade kvar när de övriga flyttade.

Precis som sin 4 år äldre bror Erik gjorde före sitt äktenskap, så gör även Nils då han gör en flicka gravid i Lundby vilket sker 1940, de var trolovade och hon hette Gudrun Laura Margareta Lundgren. Gudrun föder därefter deras gemensamma son den 1 maj 1941 boendes i 37:e kvarteret Lodet på Vågmästaregatan i Lundby och som får namnet Jan Ove.

Nils flyttar den 13 november 1941 till 35:e kvarteret Pundet i Lundby som ligger mellan Vågmästaregatan och Kvilletorget där hans bror Erik bodde och jobbar som svetsare. Nils bor nu mittemot kvarteret där hans trolovade Gudrun var skriven.

Trolovningen höll inte, Nils och hans trolovade Gudruns son Jan Ove avled senare i livet 2007-12-29 när han bodde i Lindome.

1942 den 2 oktober flyttar han till Björngårdsgatan 17 i Stockholm där han bor ihop med "Greta", Margareta Elsa Julia Nilsson (född 21 december 1910 från Fardhem på Gotland) och gifter sig sedan den 14 november 1942 i Stockholm Maria Magdalena församling. De fick 3 barn tillsammans, Marie-Louise, Margareta och Lars-Göran. Du kan läsa mer om dem längre ner.
Från 1950 bor de i Hägersten.

Nils gillade starka drycker (precis som sina bröder) och var i regel ordentligt berusad efter varje månads utbetalning av lön, en fylla som kunde vara i flera dagar. Som tur var så var han en otroligt duktig svetsare och fick ta hand om de allra svåraste jobben vilket antagligen var en anledning till att han fick behålla sitt jobb. Han kallade sig också konstnär (diktare).
Nils och Greta fick ta hand om ett av sina barnbarn som ena barnet "lämnade" hos dem, läs längre ner om dottern Marie-Louise. Nils avlider vid en ålder av 70 år i Hägersten den 14 november 1984. Hustrun Greta avlider 2 år senare den 28 mars 1986 i Hägersten. Båda ligger i Minneslunden på Skogskyrkogården i Enskede.

Begravningsannonsen hittade jag bland mina föräldrars gamla foton, tråkigt nog har jag inte funnit något foto på Nils.

Nils och Greta's barn (mina kusiner)

- Marie-Louise,  ∗1943-03-30  -  1985-06-19

Marie-Louise hade polio i ena benet men det hindrade inte från att bli upptäckt av en talangscout i Sverige på väg hem från skolan och blev en eftertraktad fotomodell med uppdrag för bl.a modemagasinet Vogue. Hon bodde under en kort period i USA men trivdes inte där, flyttade därför till Paris och dess modevärld.

I Paris blev Marie-Louise ihop med en framgångsrik fransk konstnär vid namn Jean-Pierre Cassigneul och blev därefter gravid men under hennes graviditet så inkallades han till militärtjänst och hamnade i Algeriet. Situationen blev ohållbar för Marie-Louise som reste hem till föräldrarna Nils och "Greta" i Sverige där hon bodde under slutet av sin graviditet, födde sonen Lars Georg Christian Falk som hon lämnade som spädbarn hos sina föräldrar och reste tillbaka till Paris (läs mer om Christian Falk längre ner). Hon missbrukade hasch och hade en mycket sporadisk kontakt med sin son. Hon flyttade dock tillbaka till Sverige och bosatte sig i Stockholm och träffade en ny man som hon blev gravid med. Marie-Louise begick tragiskt självmord när hon var 42 år 1985 genom att hoppa från balkongen där familjen bodde vid Tessinparken som ligger inom Gärdet i Stockholm. Marie-Louise blev svårt skadad och avled under ambulansfärden till Sabbatsbergs sjukhus. Efter obduktion och kremering den 10 juli gravsattes hon sedan den 6 augusti i Minneslunden på Skogskyrkogården där hennes föräldrar vilar.

- Margareta Elisabet, *1944-12-27

- Lars-Göran, ∗1946-07-17   -  †2021-12-06

Lars-Göran föddes i Brännkyrka och bodde på flera platser under livet, bl.a i Johanneshov, Sollentuna och sedan tillbaka i Brännkyrka, sedan till Hägersten för att slutligen hamna i Vantör där han bodde vid sin död.

Marie-Louise's barn (Nils och Elsa's barnbarn)

- - Christian Lars Georg, ∗1962-04-25   -  2014-07-24

Christian Falk

Christian var den otroligt begåvade producenten och musikern Christian Falk som spelade bas med bl.a Imperiet och var producent för kända artister såsom Robyn, Neneh Cherry, Petter och Kayo. Hans soloskiva "Quel Bordel" som släpptes 1999 blev trefaldigt grammisbelönad och fick pris för "Bästa producent", "Bästa modern dans" och "Bästa album".

Enligt Christians egna berättelse så var hans liv komplicerat där morfar Nils var "periodare" och mamma Marie-Louise alkoholist, pappa Jean-Pierre i Paris kom han aldrig närmare in på livet. Efter att ha suttit häktad under tonåren i 2 veckor på grund av innehav av kokain och hasch så blev han placerad hos sin moster.

Christian gifte sig flera gånger, först med Tove Olsson den 5 november 1980 som födde deras dotter Vanessa den 19 augusti 1985 och som blev sångerska. Sedan gifte han sig med Eva Österberg den 29 oktober 1988 som födde deras son William 30 juni detta år då de gifte sig.
1988 tog Christian med sina två barn för att resa till Nicaragua och arbeta i landets enda skivstudio. Lite konstigt val då det vid denna tid rådde krig i landet i samband med nicaraguanska revolutionen.
William som led av depression gjorde tyvärr som sin farmor då han begick självmord fast så ung som vid 24 års ålder den 30 januari 2013.
Slutligen var Christian ihop med Sahara Widoff med vilken han fick ytterligare en dotter den 16 februari 2004 som döptes till Vita Paloma. Sahara gifte sig senare med musikern Andreas Kleerup.

Christian drabbades av cancer i bukspottskörteln och avled 24 juli 2014 och begravdes på Katarina kyrkogård, plats 1055.

Klicka på bilderna nedan för att se hela foldern gällande begravningsakten.

Sommar i P1

Musikern Christian Falk hann sorgligt nog gå bort innan hans Sommarprogram sändes, men i enlighet med önskemål från honom själv samt från familjen sändes programmet ändå som planerat. Programmet inleddes med att Christian Falk berättade om sin sjukdom och att han kanske inte skulle bli äldre än 52 år, precis som en av sina idoler: Frank Zappa. Programmet fortsatte med snabba bilder från en trasslig uppväxt i förorten Hägersten utanför Stockholm, om att han tackade nej till att gå i Adolf Fredriks musikklasser av hänsyn till sin mormor och morfar och hur mycket en uppmärksam och empatisk lärare i mellanstadiet betydde för honom. ”Det har varit omvägar hela tiden. Inget har varit lätt och rakt. Jag har fått ta den långa vägen och ändå har jag tagit mig fram”, sa han i programmet.

Lyssna gärna på Christians berättelse i "Sommar i P1"

- - - Paloma Ida Elisabeth, ∗1971-11-23  -  †1999-02-12

Marie-Louise födde även en dotter med sin nya man. Paloma bodde hemma hos Marie-Louise när mamma begick självmord (i alla fall så var hon skriven på den adressen 1985) Senare så flyttade hon till Norsborg och avled i ung ålder, hon blev bara 27 år. Även hon ligger i Minneslunden på Skogskyrkogården i Enskede.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *