ResorTanzania (TZ)Volunteering with UN-United Nation

Ledig dag i Mpwapwa 2006

Ledig dag i Mpwapwa 2006

Loading

Denna publicering uppdaterades den 16 december, 2022

* Onsdag 7 Februari 2006 *

Idag hade vi en ledig dag och vi hade ett par timmar framför oss med datorer, helt galet… Men rapporter och andra saker måste göras med hjälp av bärbar dator.

Mama Makoye undrar vad vi skriver om…

Efter lunch tog vi en promenad från huset till Kikombo Primary School och gick sedan nerför backen till staden Mpwapwa. En trevlig promenad med fin natur och vi tog några foton som vanligt.

Ett och annat vackert småkryp fanns också att beskåda…

Vi gick in i några butiker för att kontrollera priset för Kangas, det mycket traditionella och färgstark tyg som kvinnor bär här i Tanzania. De bär också något som heter Kitenge och skillnaden mellan dessa är, att Kanga har en mening tryckt på duken, medan Kitenge inte.har det. Det finns också en skillnad i kvalitet, varav Kitenge är den dyraste. I Mpwapwa kan du köpa en Kanga för TSH 3.500, medan du måste betala från TSH 7-8.000 upp till TSH 25.000 för en Kitenge.

Eftersom inget speciellt ägde rum denna dag presenterar jag några av de människor vi bor och arbetar tillsammans med här i Tanzania samt var vi har våra “basecamps”.

Willbroad Karugaba

School Feeding Program Manager och är en kopia av Eddie Murphy och alltid redo att skratta. Det är han som förbereder och ställer upp scheman och ordnar våra övernattningar när vi är ute och reser. Han följer också upp allt och säkerställer att allt fungerar enligt plan.

Msafiri Warioba

Msafiri, är vår chaufför, och är en mycket skicklig sådan, alltid lugn, och ingenting verkar stressa honom. Kanske för att han har tjänstgjort inom det militära och verkar känna till varje väg (om det finns några vilket det inte alltid gör) och sten vart vi än är är på väg.

Mama Jodaji (Anna)

Vår underbara kock (mpishi) #1 vid Mpwapwa Rest Hus, hon är 57 år och har 6 barn och tillreder alltid god mat och tar hand om vår tvätt. Hon är inte engelsktalande, så vi behöver skärpa till oss rejält och försöka använda allt som vi har lärt oss under vår utbildning i Swahili som vi genomgick i Dar-Es-Salaam när försöker förstå vad hon säger i Kiswahili. Men det här är bara positivt då vi tvingas lära oss den hårda vägen…

Mama Makoye (Sarah)

Vår underbara kock (mpishi) #2 vid Mpwapwa Rest Hus, som är 53 år och har 7 barn. Underbar mat … Hon lär sig nu Engelska i skolan och gillar att öva med Janet. Hon gillar också att lära oss när det gäller att vidareutbilda oss i Kiswahili.

Basecamp Mpwapwa
Basecamp Mpwapwa

Detta hus ligger i ett regeringsområde för jordbruk och boskapsutveckling. Endast personer som arbetar med Jordbruk och boskapsutveckling och vi får tillträde till detta område, och du måste passera genom en “security gate”. I närheten ligger Kikombo Primary School och tidigt på morgonen passerar eleverna oss på sin väg till skolan. Här har vi vår underbara “mammor” Mama Anna och Makoye som tar mycket väl hand om oss.

Comfort Hotel

Beläget i Singida-området, förmodligen det mest mysiga hotellet bland våra fyra basläger och som består av ett antal bungalows. Verkligen trevligt under förutsättning att du inte bryr dig om att behöva;
1. omedelbart avliva en eller flera stor kackerlackor…
2. kasta ut en enorm gräshoppa från duschen…
3. försöka att inte få dörren till toaletten i huvudet, eftersom densamma hänger löst …
4. att vattnet som kommer från kranen har brun färg…
5. att varmvattenreglaget lossnar när du försöker få en varm dusch …

Mtera Rest House

Mtera Rest House ligger vid Mtera i ett område som ägs och kontrolleras av TANESCO, Tanzania Energy Supply Co Ltd. Endast arbetare inom TANESCO och specialgäster (som oss) får vara här. För att få tillstånd för att övernatta är en lång process och börjar i Dar es Salaam och det tar några varv innan man får OK att besöka och övernatta.

New Dodoma Hotel

Beläget i Dodoma, som är Tanzanias huvudstad. Det bästa av dem alla, ett mycket bekvämt hotell där vi bor för några helger. Har fina rum, mycket bra restauranger och café och en pool som kan vara användas eftersom det är det enda stället med pool som är fylld med vatten. Hotellet har också internetuppkoppling som vi har inte vid våra andra basläger. Dodoma har också ett relativt stor marknadsområde där du kan hitta alla slags handelsvaror.

Äventyret och arbetet fortsätter i nästa inlägg om Tanzania

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *