Segling

Karlshamn & Karlskrona

Karlshamn & Karlskrona

Loading

Denna publicering uppdaterades den 7 maj, 2023

* 28-30 juli 2020 *

Vi har lämnat Hanö och har en fin segling in till Karlshamn där vi lägger till vid deras Y-bommar.

Vid angöring ser det ut att vara bra platser som ligger väldigt centralt inne i Karlshamn men ändrar snart uppfattning då det rycker sliter och drar i tamparna. Vi inser att här kan vi inte ligga för natten och tar endast en kortare promenad in till torget där det är liten marknad. Här blir vi övertalade att köpa 3 askar jordgubbar för 100 kronor av en charmig och trevlig kinesiska och går sedan tillbaka till båten för att förflytta oss till Wägga, en båthamn som ligger utanför Karlshamn.

Härlig dag…

Vi passar på att tanka upp innan vi hittar en bra plats för natten. Alldeles vid vår brygga finns en liten glasskiosk med sittplatser och det får bli en “förtöjningsglass” istället för en öl denna gång 🙂

Fiskrestaurangen på Wägga

Vi tar oss en lång promenad för att “upptäcka” Wägga. En ganska mysig liten hamn med fantastiska hus och en fin restaurang samt fiskaffär där vi passar på att köpa rökt lax och lite annat fiskgodis som senare skall avnjutas i sittbrunnen. Det finns flera restauranger runtom hamnen med fina “spanar” lägen, här finns även en båtbutik, en affiliate till SeaSea.

Snickarglädje på Wägga

Fortsätter sedan på en ordentlig promenad runt i omgivningarna och passerar en fin badplats innan vi kommer tillbaka till båten där vi äter våra inhandlade fiskerier i sittbrunnen.

Efter en övernattning beslutar vi oss för att gå vidare till världsarvsstaden Karlskrona, vi väljer att gå leden som går insidan av öarna för att passera bron som går mellan Almö udde och Hasslö. Vi har en enastående tur då vi inte var beredda på att bron var låg och endast öppnade varannan timma och när vi var hyfsat nära såg vi bron var öppen och båtar passerade. Tänkte att vi hinner aldrig fram i tid innan de stänger igen men brovakten var en hygglig prick och lät biltrafiken snällt vänta de 10 minuter det tog oss att komma fram och passera.

Vi har en underbar undanvind och går med god fart förbi befästningstornen på Kurrholmen och sedan Godnatt som ingick i den inre befästningsringen utanför örlogsstaden Karlskrona. Dessa byggdes under åren 1857-63 och är de sista exemplen på kärntorn, en fästningstyp som sedan medeltiden förekommit i Sverige och övriga Europa. Redan under byggtiden blev de omoderna, murverket var för klent för modernt artilleri.

Insegling Karlskrona, klicka för att zooma
Marinmuseum i Karlskrona

På vägen in till marinan passerar vi Marinmuseet, lägger till och tar oss sedan en promenad för att se oss omkring i staden.

Kronohäktet i Karlskrona som ligger nära marinmuseum.

Påföljande dag tar vi också en cykeltur runtom i staden…

Det går färja ut till Aspö och vi tar cyklarna med så vi får möjligheten att kunna utforska ön så mycket som möjligt. När vi kommer fram tar vi oss fram på fina små vägar och kommer fram till Aspö Drottningskärs kastell som byggdes under slutet av 1600-talet.

Drottningskärs kastell

Cyklarna tar oss vidare till Jutakås som ligger vid Aspö mad och sedan förbi Aspö kyrka.

Klicka för att zooma
Aspö kyrka

Naturen är helt underbar och vi passerar Aspö Kulturbryggeri och kommer fram till KA2’s museum för rörligt kustartilleri som ligger på en hög punkt inne på ön. För att slippa cykla tillbaka samma väg hittar vi en “stig” på andra sidan museet som blir en “genväg” som tar oss ut på en mycket trevlig skogs-cykling. Här visar det sig finnas MASSOR av blåbär, det blir en tvärnit och en lycklig stund i blåbärsskogen där vi samlar på oss bär i den termos vi hade med oss.

Blåbär “en masse”
Anna hade svårt att slita sig från detta ställe

Efter välfylld termos tar vi oss vidare ned mot färjan tillbaka till Karlskrona.

Blåbären kom till användning till frukostarna i flera dagar 🙂

Karlskrona är en trevlig liten stad att både promenera och att cykla i, finns mycket att se på och kan tänka oss att återkomma hit till dess fina och vackra skärgård. Vi bestämmer oss dock för att lämna Karlskrona påföljande dag…

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *