Segling

Öland

Öland

Loading

Denna publicering uppdaterades den 7 maj, 2023

* 1-4 augusti 2020 *

Vaknar tidigt och solens strålar smeker redan däcket, himlen är blå och några fåglar leker i luften över hamnområdet. Frukosten intas i sittbrunnen och vi småpratar med grannen som är tysk men som kan svenska då han tidigare arbetat i ett svenskt företag. Vi lägger ut från Kristianopel när vi är mätta och nöjda med frukosten och sätter kurs mot Öland, vinden verkar inte vilja vara med oss idag och den blir svagare och svagare. Det märks att vi har ett högtryck som tycks följa med oss på vår resa vilket vi inte har något emot, men lite mera vind hade ju varit bra. Vi passerar så småningom Utgrunden och har sedan Mörbylånga och Färjestaden på vår styrbordssida. Under tidiga förmiddagen mötte vi inte så många båtar men när vi nu kommer fram till Kalmar och Ölandsbron blir båttrafiken lite livligare och vi glider under bron för motor då vinden nu bara krusar havsytan.

Ölandsbron på väg norrut.

Vi fortsätter för motor norrut denna dag och havet lägger sig fullständigt platt, även om vi saknar vinden som skulle kunna fylla seglen så är detta en helt underbar dag när vi passerar Borgholm på vår styrbordssida.

Inte mycket till vind…

Så småningom närmar vi oss dagens mål och vi glider sakta in i Sandviks gästhamn där alla båtar ligger förtöjda vid piren och den flytbrygga som går ut därifrån. Däremot är det ingen som ligger vid den gamla träbryggan så där förtöjer vi och känner att vi håller tillräckligt “covid”-avstånd till alla andra.

Vi känner oss lite slöa och har ingen lust att brassa käk så det blir en promenad upp till Sandviks kvarn för där finns en pizzeria och vi köper lite take-away. Inne i kvarnen finns också en mysig restaurang och det går även att äta ute.

Dagen efter tar vi cyklarna och beger oss ut på tur, cyklar förbi kvarnen och svänger höger och får se fina gamla hus och gårdar och till slut kommer vi fram till Södvik. Här finns Södviks Bageri & Servicehandel där man kan ta en go’fika inne eller att sitta på utsidan, men vi köper med oss lite goda bullar för att ha dessa vid ett stopp nere vid strandkanten istället.

Södviks Bageri och Servicehandel

Nöjda med att ha lite fikabröd cyklar vi vidare och lämnar snart asfalterad väg för att fortsätta på grusvägar, vi tar ned mot Djupvik och passerar ytterligare massa fina ängar där kossorna fridfullt går omkring och betar bland hus och gårdar.

På väg mot Djupvik

När man väl kommer ner till Djupvik så kan man cykla längs strandlinjen hela vägen tillbaka till Sandvik, denna sträcka kallas också för stenkusten.

Efter ett tag så kommer man fram till ett gammalt stenhuggeri och där det finns mängder av skrotsten, här har förbipasserande med kreativitet skapat hur många formationer som helst.

Vi kan inte motstå frestelsen precis som många andra före oss och stannar till här och lägger på några stenar till… cyklar sedan vidare och passerar flera ängar och det går kor lösa lite varstans så ibland får man svänga undan då det står en ko mitt på vägen.

Här ligger fler vackra och fina stenhus som vi passerar innan vi stannar till på en trevlig plats där vi slår oss ned för att äta vårt fika-bröd som vi köpte med oss tidigare.

Vi njuter av vårt fika-bröd samtidigt som vi sitter och tittar ut över havet och ser Blå Jungfrun borta vid horisonten. Ön ligger mellan Byxelkrok på Öland och Oskarshamn på fastlandet. Ön är väl mest känd för sägnen om Blåkulla och att häxorna besöker ön vid påsk.

Blå Jungfrun

Vi cyklar hemåt och stannar till vid mataffären för att inhandla ingredienserna till dagens middag som vi avnjuter i sittbrunnen medan kvällsbrisen friskar på och ser sedan fram emot morgondagens vidare äventyr på havet. Vi har kommit fram till att vi nu vänder söderut…

Dagens cykeltur, klicka på kartan för att zooma

3:e augusti beger vi oss därför söderut från Sandvik på Ölands norra ände, vi vet inte riktigt vart vi skall gå men söderut utefter Ölands västra sida blir det i alla fall. Vi tuggar på hela dagen och strax innan skymning befinner vi oss på östra sidan om Utgrunden och bestämmer oss för att gå in för natten till Degerhamns gästhamn. Här kan man inte gena in till hamnen då det är alldeles för grunt och man gör bäst i att följa den markerade farleden in.

Vi kan inte lägga oss längst in, d.v.s. insidan piren utan får ligga på utsidan, här finns bojar för akter- alternativt förförtöjning men de har lagt dessa väldigt långt ut så vi blir tvungna att förlänga tampen…

Lååång lina…

Efter en stund kommer en trevlig man och frågar om vi vill ha ström och det vill vi ha så han går in i ett intilliggande skjul och hämtar en förlängningskabel som vi kan använda. Jag följer med honom på en rundvisning där han visar klubbhuset med duschar och gemensamhetslokal där man även kan laga mat. Här långt inne i hamnen kantas den av gammal stenläggning som är ganska vacker.

Degerhamns vackra hamnkanter vid inre hamnen

Vänder man blickarna åt andra hållet, d.v.s. mot infarten till hamnen dit vår för pekar så ser man en stor cementfabrik som numera är nedlagd, kanske inte den vackraste synen, men ändå blir ett foto på den med det böljande gräset i förgrunden i den varma skymningssolen ganska läcker.

Gamla cementfabriken i eftermiddagsljus
Gamla cementfabriken i kvällsljus

Anna fortsätter att fotografera lite och tar sig en tur och det blir ett par fina bilder i kvällsljuset.

Mörkret gör sitt fulla intåg och det börjar närma sig läggdags.

Middagen avnjutes i sittbrunnen och med ett glas vin tittar vi på den vackra solnedgången medan det nästan blir helt vindstilla, här blir det en lugn och trygg natt.

Vi vaknar upp till ännu en vacker morgon och beger oss iväg efter frukosten. Denna dag är målet inte så långt bort då vi bestämt oss för att besöka Ölands södra udde. Vägen dit är kort och det dröjer inte länge innan vi angör nästa hamn, det blir Grönhögen som är närmaste hamn till Långe Jan.

Fram med cyklarna som skall ta oss till udden för att hälsa på Långe Jan, turen dit går relativt snabbt med en lätt vind i ryggen. Vi tar det som vi tror är smartaste vägen, dvs via Badvägen som går längs med stranden men det visar sig vara en väg som plötsligt upphör så vi får ta oss via en stig upp till stora vägen som går till Ottenby. Här passerar man genom en stor mur som Kung Karl X en gång i tiden byggde. Strax efter muren ligger Ottenby gamla gravfält med stenbumlingar som utmärker de gamla gravarna. Vi lämnar Ottenbyvägen och svänger in på vägen som skall ta oss rakt ned till fyren. Här och där ligger det en massa sten på ängarna och vi upptäcker att alla stensamlingar inte är bara sten, vid och runt vissa stenar ligger det får som helt och hållet smälter samman med stenen då fårpälsarnas färg så fint harmoniserar med stenen.

Väl framme så står Långe Jan där, lång, stolt och vacker med sin höjd av 42 meter över havet. Orkar man så kan man gå upp i fyren men du måste ta dig 197 trappsteg uppåt innan du når toppen.

Långe Jan

Omgivningarna är vackra och fina och efter ett tag så cyklar vi tillbaka mot båten för att segla vidare.

Vi tar dock inte samma väg tillbaka utan cyklar mot Ottenby på den östra sidan av ön. Här ligger stora långsträckta ängar, vägen är jämn utan backar och det är både vackert och fint att rulla fram här.

Utefter bygatan i Ottenby ligger det många små gulliga hus . Vi kommer fram till Näsby nav, en gård där det är konstvisning och vi stannar till och kollar in konstverken.

Näsby nav
Näsby nav

Strax efter Näsby nav kommer vi fram till Carlas Cafe i Näsby och känner att det är dags för ett fikastopp. Carlas är inrymt i en gammal ladugård och man kan fika inne eller ute i trädgården, här har man även konserter med ibland ganska välkända artister.

Carlas Cafe

Efter en riktig go´fika så cyklar vi vidare och tar in på just Näsbyvägen och svänger in för att hälsa på hos Vedic Art eftersom Anna bl.a målar just denna konstform emellanåt.

Vedic Art i Näsby

Dags att bege sig till båten för att undvika att komma iväg alltför sent på dagen, vi vill säkerställa att vi kommer fram till nästa mål innan mörkret lägger sig.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *