Segling

Karaktärsmordet i Simrishamn

Karaktärsmordet i Simrishamn

Loading

Denna publicering uppdaterades den 7 maj, 2023

Karaktärsmordet skall jag berätta om men först börjar vi med sista eftermiddagen och kvällen i Ystad då jag glömde vissa delar av eftermiddagen! Under senare delen av eftermiddagen så tog vi ytterligare en promenad då vi behöver inhandla lite bröd. Vi fotograferade lite till under promenaden och här kommer några av de bilderna.

Möllers bryggeri

I ett gammalt korsvirkeshus mitt i centrala Ystad med en magnifik innergård och härlig atmosfär ligger Möllers bryggeri.
Dagens bryggeri byggdes från början till ett Maltria, som försörjde lokala bryggerier med det viktiga maltkornet i början av 1900-talet. Ett charmigt ställe där man kan avnjuta deras färsk-öl samt att dricka grogg som en skylt deklarerar ovanför baren på utegården. Här slår vi oss ner för att dricka färsk-öl och grogg ?.

Man kan lätt tänka sig hur det var här för hundra år sedan när körkarlarna kom körandes med häst och kärra genom porten in på gårdsplanens kullersten för att lasta malt som skulle levereras till de lokala bryggerierna. Efter öl och grogg inhandlar vi vårt bröd och tar en “omväg” bland de gamla låga husen och det luktar gott från blommorna i de små trädgårdarna, är det jasmin eller lavendel? Vi njuter av dofterna medan vi fortsätter vår promenad ner till båten.

Nästa morgon när Anna skall ta en mycket tidig morgonpromenad före dagens avfärd så har vi besökare sittandes på mantåget.

Orädd svala
Strax före avfärd

Vi lägger ut tidig morgon, solen strålar från en behagligt blå himmel och vinden förser oss med bra fart genom vattnet. Precis som på vår färd till Ystad så har vi även nu platt-läns när vi lämnar staden bakom oss.

Dagen blir varmare ju längre den lider och vi passerar bland annat Kåseberga och Ale stenar och strandlinjen är otroligt vacker i förmiddagssolens strålar som sprider sitt ljus och värme och som smeker våra kroppar.

Ale stenar

Vinden ger oss stadig skjuts framåt och ökar på något och vi glider fram i sju knop, härligt. Vi närmar oss Simrishamn, går in mellan pirarna och lägger till. Tar sedan en tur på stan och beskådar torghandeln, här är mycket folk och uteserveringarna är fulla med folk, ingen tycks vara rädd för covid-19 här inte! Simrishamn har bevarat sin gamla bebyggelse på samma sätt som Ystad och är charmigt i den gamla delen.

Anna kan tänka sig att bo här! Hon tar sig senare en tur till Baskemölla där hon varit tidigare på akvarellkurser.

På väg till Baskemölla

Jag stannar i båten och fixar lite, d.v.s tar ett glas vin och njuter av omgivningen och beundrar den fantastiska stenpiren som består av runda stenar och ej sprängsten som det växer gul ockrafärgad lava på.

Vacker stenpir

Vid nästa brygga ser jag “Frifararen” som antingen är på besök eller fått ny ägare för dess hemmahamn är Klädesholmen enligt båten.

“Frifararen”

Vi tar en tur och ser “Rökens fisk och delikatesser” som har en försäljningsbod bredvid restaurangen i hamnen. Här blir frestelsen för stor och vi köper med oss en laddning Skagenröra att ha på en skiva rågbröd som innan dagens middag som vi tänkte äta lite senare. Men vi var sugna och gjorde i ordning denna och serverade ett glas kallt gott vin till. Vi kastar oss över Skagenröran på sitt rågbröd och jag tycker det smakar inte riktigt som Skagen borde göra. Anna säger att det är pepparrot i den och jag hatar pepparrot! Hur f-n kan man komma på en sådan idé, det är ju ett karaktärsmord på en Skagenröra! Den som berett denna röra kan aldrig ha ätit den äkta varan. Min besvikelse och förargelse blev stor, tur att varmrätten var utsökt. Morgondagens väderutsikt berättar om regn och vi beslutar att ligga kvar en dag till.

Morgonen visar en riktigt gråmulen himmel och vi slappar i båten och plötsligt lättar regnet. Anna surfar runt och finner att här i Simrishamn ligger något som heter Nordic Sea Winery som väcker vår nyfikenhet.

Som bekant så har vi ju blivit med cyklar ombord så de tar vi och beger oss iväg.

Det tar bara 10 minuter och vi är där och det visar sig se ut som en modernare vingård, vi går in och kollar…

Nordic Sea Winery

Det visar sig vara en vinproducent som levererar många av Systembolagets populära viner, de serverar mat och vinprovning samt guidade turer i vineriet. Tyvärr så gör de inte det denna dag vi är här men vi slår oss ned och tar en vinprovning ☺️.

Vinet valdes ut av servitrisen/sommelieren och vi får ett vitt från Sicilien och ett från Frankrike samt ett glas Rosé från Italien. Vi konstaterar att hit skall vi återkomma och vara med på guidning och 4-rätters middag med tillhörande viner. Här sitter vi en bra stund och njuter när vi sippar på våra viner, under tiden börjar det regna igen och det bara tilltar. Vi köper en ljusbräda som är en del av ett gammalt ekfat från vineriet. Inget annat att göra än att betala och cykla hemåt i regnet. Vi plockar fram lite oliver, ostar och en flaska rött (Love) och fortsätter att njuta av dagen.

Ljusbrädan från vineriet som vi köpte.

Några timmar senare så lättar regnet och temperaturen är fortfarande behaglig.

Tvåhövdad vitand?
“Ready for takeoff”

Efter att tittat på fåglarna tar vi oss en ny cykeltur till Baskemölla och tittar på den lilla byn och dess lilla hamn.

“Roadtrip”

Fortsätter sedan till Gladsax och det är 4 kilometer uppförsbacke, påstår någon att Skåne är platt? Sedan gick det dock utför i närmare 5 kilometer tillbaka till Simrishamn.

Totalt cyklade vi någonstans mellan 1,5 till 2 mil idag. Imorgon är en ny dag som ger nya fantastiska möjligheter…

Dela detta inlägg

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *