Segling

Bland tackel och tåg

Bland tackel och tåg

Loading

Denna publicering uppdaterades den 7 maj, 2023

Efter några dagar i Landskrona är det dags att ge sig av och även denna dag i goda vindar. Vi tar oss ut från den inre hamnen i Landskrona och tar oss genom varvsområdet.

Landskrona varv

En perfekt dag som ger en totalt njutbar segling i bidevind som ger fin fart. Hittills har vi avverkat cirka 120 sjömil på vår Sverige-segling, idag tänkte vi lägga till ytterligare sjömil och varför inte när man har god vind och bra väder. Vi styr söderut mot Öresundsbron i god fart och njuter till fullo av den fina dagen.

Det är ganska förvånande och ovant att det är så få båtar som är ute trots utmärkt båtväder men vinden är ganska kylig i början.

Vinden är kylig

Men det stör ju direkt inte då det är ganska skönt att ha nästan hela havet för sig själv. Vi passerar Öresundsbron och styr vidare mot Falsterbokanalen, fortfarande i god vind som nu blir ännu bättre då den ökar och pendlar upp mot 10 m/s, vid sådana stunder njuter man av livet och att vara på rätt plats ☺️.

Öresundsbron

När vi börjar närma oss Falsterbokanalen kollar vi vilka öppettider man har för bron som vi skall passera under och nästa närmaste tid är klockan 16:00 och vi inser att vi kommer fram innan detta klockslag så vi minskar segelytan för att komma fram “just-in-time” utan att behöva lägga till och invänta broöppningen. Men trots minskad segelyta inser vi att det fortfarande går för fort och vi tar in seglen helt och hållet och seglar endast på riggen och det visar sig vara korrekt beslut, vi kommer fram endast ett par minuter för tidigt✌️, går långsamt in i kanalen och från andra hållet var det rena köbildningen, hela tre båtar på rad?, så många tillsammans har vi inte sett sedan vi kastade loss från vår brygga hemma i Göteborg! Inne i kanalen är det lugnt och lä från vinden och funderar på att lägga till på lämpligt ställe men det verkar vara för grunt vid södra mynningens utlopp (där finns en liten brygga) så vi fortsätter ut ur kanalen och lägger oss för ankar i Kämpinge-bukten som ligger babord om kanalens mynning.

Här finns fantastiska stränder och det ligger badhytter kilometervis som det ser ut som, både längs Kämpinge samt på andra sidan kanalen, d.v.s på Falsterbolandet. Plötsligt kommer två killar på varsin surfbräda som verkar vara elektrifierade och det går undan så in i helsike, ser hur kul ut som helst?. Solnedgången ger en vacker färg på himmelen och vi njuter och tänker tillbaka på dagens underbara segling medan vi äter vår kvällsmat. Här stannar vi för natten.

Natten som nu passerat har varit lugn och vi äter vår frukost och njuter återigen av den fina Kämpinge-bukten innan vi förbereder “Ruth” och “sjösäkrar” kajutan inför dagens segling. Vinden är västlig och ligger mellan 6-8 sekundmeter vilket blir perfekt då vi skall segla åt öster. Vi seglar med platt-läns och solen döljs bakom seglen och vinden som kommer akterifrån känns i längden kall då solen inte värmer oss.

platt-läns

Men allteftersom solen förflyttar sig på himlavalvet så kommer solen till slut fram bakom seglen och delar med sig av sin sköna värme, och nu njuter man ännu mer av den fantastiska seglingen som dagen delar med sig. Vi närmar oss Ystad och beslutar att stanna till här (det är 12 år sedan vi var här sist) och övernatta och stanna även nästföljande dag då det väntas regn. Vi har tillryggalagt ytterligare 30 sjömil, denna gång hela tiden med platt-läns, d.v.s vinden akterifrån! Totalt seglad distans är 150 sjömil. Vi lägger till, avnjuter en “ankar-dramm” d.v.s en öl eller annat då man har lagt till✌️.

Ystad marina

En promenad på stan görs då vi behöver bunkra lite mat och vandrar runt i den gamla delen av stan som är otroligt charmig och vacker, här har man inte haft samma rivningshysteri som i Göteborg.

På “shopping-gatan” och stora torget är det full rush med massor av folk och torget är fyllt av handelsstånd som främst säljer frukt och grönsaker, mitt på torget står en musikant som spelar trumpet väldigt bra. På själva “shopping-gatan” finns det fler musiker, bl.a en engelsman som spelar och sjunger likt Bob Dylan, han är också bra men längre ner på gatan sitter en tjej på en bänk och spelar gitarr och sjunger bl.a Veronica Maggios sånger, vilken fin röst hon hade, stod en bra stund och lyssnade på henne.

På vägen hem kilar vi in till Möllers Bryggeri som vi passerade på vägen in till torget. Här avnjuter vi en god färsköl plus en GT.

Är man i Ystad bör man besöka butiken “Tackel och Tåg” som nu visade sig heta Ystad Skeppshandel och drivs i ny regi. Tyvärr har man ändrat inriktning lite för tidigare så kunde man hitta allsköns prylar från gamla båtar om man var ute efter ersättningsprylar som inte längre tillverkas eller om man ville ha en häftig gammal pryl att dekorera hemmet med. Dock har nya ägaren lite av det gamla kvar och det är kul att kika runt…

Tillbaka i hamnen blev det öl, vin och chips innan kvällsmaten skulle fixas och under tiden spelar och uppträder ett dansgille på hamnplan och alla som vill får dansa så vi lyssnar på allehanda gammaldans- och andra musikstilar som Calle Schevens vals. En stolt svanfamilj med fyra ungar har slagit sig ner för att vila på segeljollarnas sjösättningsramp och framför dom simmar en grupp änder som svanpappan noggrant ser till att de inte kommer upp på rampen. Middagen blev ovanligt sen då vi njöt i sittbrunnen och var nöjda med det. Som väntat så kom regnet under natten och har fortsatt under dagen. Därför fortsätter vi vår Sverige-segling imorgon⛵✌️.

Dela detta inlägg

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *