SläktforskningUtvalda biografier Sverige

Jenny Alvida Sandqvist 1882 – 1960

Jenny Alvida Sandqvist 1882 – 1960

Loading

Jenny (min farmor) föddes på Trottaberg 3 i Söndrums församling (Halmstad) den 21 juni 1882 och var  fadern Carl Magnus Sandqvist's första barn. Jenny döptes i Söndrum församling den 30 juni och dopvittnen var; Hustru Johanna Andersson i Abild, Drängen Gustaf Andersson i Femsjö, Drängen Anders Johansson i Hestra samt ogifta Gustafva Karlsson i Femsjö. Jenny's mamma hette Kristina Johansdotter och kom från Stubbakull under Abild som också ligger i Halland, dock var det inte mamma Kristinas första barn eftersom hon hade varit gift en gång tidigare med en man som hette Johan Henrik Andersson från Kvibille och som var skomakare,  och hade fött flera barn i det äktenskapet, olyckligtvis avled Johan i ung ålder som 31-åring, troligen i TBC.  Jenny's mor Kristina gifter sig sedan för andra gången, nu med Jennys far Carl Magnus. Så när Jenny kom till världen så hade hon några stycken halv-syskon som egentligen föddes med efternamnen Johansdotter resp. Johansson men samtliga tog senare namnet Sandqvist.

I slutet av den här berättelsen om Jenny kan du läsa om alla hennes syskon.

Jenny bor hemma hos mor och far fram till den 17 oktober 1899 och flyttar sedan hemifrån för att jobba som piga i Gullbrandstorp hos Johan August Johansson och hans hustru Maria Bengtsson under ett års tid, vilket var den vanliga kontraktstiden förr och flyttar sedan tillbaka hem till sina föräldrar på Trottaberg 3.

Jenny Sandqvist står på trappan med sin far Carl nedanför utanför sitt hus på Trottaberg 3
Jenny Sandqvist står på trappan med sin far Carl nedanför utanför sitt hus på Trottaberg 3

Jenny reser till Amerika 1901

Enligt kyrkböckerna noteras stenhuggardottern Jenny som utflyttad från Trottaberg den 20 september 1901 och utvandrade till New York som resandes ensam som 19-åring med MS Ariosto från Göteborg den  27 september 1901 till Hull i England.

M/S Ariosto
Utdrag från M/S Ariosto's passagerarelista.

För att komma vidare till Amerika så reser hon med tåget från Hull till Liverpool, säkerligen tillsammans med många andra svenskar för att gå ombord på Cunardlinjens skepp RMS Ivernia som avseglar den 1 oktober 1901 med destination Boston.

RMS Ivernia

Jenny kommer fram till Boston

Väl framme den 10 oktober efter att ha tillbringat en äventyrsfull resa över Atlanten och när hon går nedför fartygets lejdare bärandes sina 2 väskor och med 9 amerikanska dollar på fickan är nog förväntningarna och spänningen över det nya landet på topp och ställer sig sedan i kön till immigrantkontrollen.

Immigrationslistan för S/S Ivernia.

Efter att ha fått sin inresa godkänd och en färsk stämpel i passhandlingarna så tar hon sig till järnvägsstationen och reser vidare med tåg till New York City för att antingen arbeta som piga hos alternativt träffa en väninna vid namn Ida Johnson som bor på Manhattan, närmare bestämt på adressen 8 East 77 str. som ligger nära Central Park. Man kan anta att det var väninnan som skickat en betald biljett eller pengar till en biljett tillsammans med 9 dollar för att kunna göra denna resa. Byggnaden på Manhattan finns inte kvar då den revs och en ny restes under 1910. I new York passar hon på att ta ett nytt fint porträtt på sig i en fotoateljé.

Jenny Sandqvist fotograferad i New York 1902

Min kusin Anna (Ann-Christin) i Halmstad har kvar ett par stövlar som Jenny troligtvis köpte och hade på sig då hon fotograferades av porträttfotografen i New York under sin vistelse där.

Stenhuggardottern Jenny kom sedermera tillbaka till Sverige igen efter knappt två års vistelse i New York den 22 juni 1903 och fortsatte att bo hemma hos mor och far.

Efter sin hemkomst från Amerika träffar Jenny sin kommande make, målargesällen Rickard Rosengren och de förlovar sig på nyårsaftonen 1904.

Rickard och Jenny

För att säkerställa att JENNY verkligen var ledig till äktenskap efter sin vistelse i New York annonserades det i tidningen Gamla och Nya Hemlandet 2 maj 1905 (vilket var brukligt vid denna tid).

Klipp från tidningen Gamla och Nya Hemlandet 2 maj 1905

Jenny arbetade under tiden fram till sitt stundande bröllop med Rickard som piga hos handlaren Karl Berggren i Östra Förstaden 96 sedan 16 november 1905, här arbetade även Jennys 5 år yngre syster Maja (Maria Elisabet), året innan arbetade Jenny som piga i Östra Karup). De bestämmer datum för sitt bröllop till att ske 2 år efter sin förlovning och tar ut lysning hos prästen och samtidigt annonseras lysningen ut i tidningen Halland måndagen den 26 november 1906.

Rickard och Jennys lysningsannons.

Målargesällen RICKARD äktar sin fästmö  JENNY den 30 december 1906 i Halmstads församling och vigdes av Henrik Nordblom som var pastorsadjunkt i Tossene.

Utdrag ur Halmstad vigselbok 1906

Jenny och Rickard's barn

Samma dag som de gifter sig så flyttar Rickard och Jenny in i Västra Förstaden nr 53.  Efter bröllopet föder Jenny ett barn vartannat år i jämn takt, totalt 8 barn;

Charles Ragnar, född 18 augusti 1907, arbetar som kontorist och gifter sig med Dagmar Gurli Margareta Johansson från Snöstorp. Tillsammans får de en dotter. Charles avled 21 juni 1985 i Halmstad och ligger begravd i deras familjegrav i Snöstorp.

Carton Herman, född 1 januari 1909, arbetar som sin far som målare och gifter sig med Birgit Rut Larsson från Södertälje. Tillsammans får de 3 döttrar,  Lisbeth, Berit och Ulla-Britt. Carton avled 16 oktober 1979 i Boo där de har sin familjegrav.

Alf Rickard, född 15 februari 1912, lille Alf hann fylla 1 år men sedan fick han lunginflammation och avled den 4 mars 1913.

 

Stanley Fritiof, född 1 juni 1914. Arbetar som skräddare och gifter sig med Maj Alice Gunborg Gustafsson från Steninge. Tillsammans får de 1 dotter och en son,  Marianne och Hans. Stanley avled 17 september 1997 i Halmstad.

 

Gunhild Dorothy, född 30 januari 1916, arbetar som butiksbiträde och gifter sig med Börje Anders Fingal Svensson från Ängelholm. Tillsammans får de 2 söner, Per-Arne och Christer. Gunhild avlider i en ålder av 97 år den 28 mars 2013 i Eldsberga.

 

Stina Ann-Marie, född 12 mars 1918, arbetar som fabriksarbetare och gifter sig med först med Sven Allan Björk och får tillsammans dottern Anita Barbro samt sonen Veine Kenneth. Gifter sig igen, denna gång med dansken Knud Erik Augustsen från Rördal på Nordjylland och får tillsammans en dotter vid namn Ann-Christin. Stina avled 25 november 1980 i Halmstad.

Evert Karl Rickard, född 9 juli 1920, arbetar som finmekaniker och verkmästare, gifter sig med Ruth Mildred Falk från Göteborg. Tillsammans får de en dotter vid namn Annette samt sonen Kjell Evert. Evert Avled 24 mars 2005 i Henån på Tjörn.

 

Ingeborg Allis, född 14 april, arbetar som sömmerska och gifter sig med Stig Gunnar Nilsson från Luleå. Tillsammans får de 2 söner vid namn Jan Gunnar och Lennart Stig "Nenne". Ingeborg avled 12 april 2002 i Halmstad.

 

Söndrumsvägen 1909
Söndrumsvägen 1909

Familjen flyttar sedan till Söndrumsvägen 15. (Huruvida bilden ovan omfattar just nr 15 är oklart då detta inte är noterat av fotografen på Hallands konstmuseum.) Jag har minnesbilder av att ute på gården fanns en vattenpump och bakom huset gick järnvägen alldeles intill huset så när tåget passerade trodde man nästan att det skulle köra genom huset.

Jennys mor, far och svärmor avlider

Jenny's mamma Kristina avlider av hjärtfel i samband med att hon också drabbas av spanska sjukan 24 oktober 1918. Fem år senare så avlider även Jenny's far Carl den 11 december 1923 i Söndrum av hjärtförlamning. Ett år senare, nästan exakt, avlider RICKARDS mor ANNA HELENA av cancer den 19 december 1924

Kolonistugan

Ute i Knebildstorp så hade Rickard och Jenny en liten kolonistuga som jag minns att jag besökte och de förvarade en massa äpplen på senhösten/vintern och där varje äpple var inlindat i tidningspapper.

Jenny blir sjuk

Jenny och Rickard flyttar från Norra förstaden i Halmstad till Kungsgatan 15 och Jenny blir alltmer krasslig och tillbringar det mesta av dygnet liggande i kökssoffan. Hon behöver mer omvårdnad än vad Rickard förmår att ge och hon flyttas till Sankt Olofshemmet.

Sankt Olofshemmet

Sankt Olofshemmet som senare blev Stureskolan, där gick min kusin Lennart "Nenne" Nilsson sin skolgång. Rummet som Jenny låg i blev senare "materialrum" på skolan så varje gång "Nenne" var där inne och hämtade något så tänkte han på henne. Jenny avled på hemmet den 17 mars 1960 och ligger i familjegraven på Halmstads västra kyrkogård Kvarter H3 inre rad. Här begravdes också dottern Stina.

Jenny's halv-syskon

  1. Gerda Augusta, född 9 april 1874 på Mjällby nr.2 och gifte sig senare i livet med stenhuggaren Bengt Johan Nilsson från Ås i Jönköpings län, de var bosatta både på Trottaberg samt Stenhuggeriet och fick tillsammans 9 barn. Gerda avled i en ålder av 60 år den 6 juli 1934 när hon drabbats av en kombination av lunginflammation och krupp.
  2. Josefina Matilda, född 1 februari 1876 på Trottaberg nr.2 och avled precis som sin storasyster p.g.a lunginflammation som 13-åring när de bodde på Trottaberg nr.3 den 7 oktober 1889.
  3. Anna Bernhardina, född 30 januari 1878 på Trottaberg nr.3 men som inte fick uppleva sin 1-årsdag då hon avled i en ålder av 10 månader och 19 dagar strax före julafton den 19 december 1878.
  4. Johan Albin, född 29 augusti 1879 på Trottaberg nr.3 och gifte sig senare i livet med Judith Hildegard Matilda Rosenqvist från Nya Varvet i Göteborg. De fick 7 barn tillsammans varav en flicka avled redan i 4 års ålder. Johan började arbeta som spårvagnskonduktör innan han slog in på polisyrket och var först konstapel, sedan detektiv och slutligen kriminalpolis. De flyttade från Göteborg till Björsared under Bergum. Johan avled 28 juni 1941 och begravdes på Västra kyrkogården i Göteborg där han ligger tillsammans med sin hustru och några av barnen.

Jenny's hel-syskon

Karl Amandus, född 23 augusti 1884. Lille Karl hinner fylla 2 år men sedan drabbas han av scharlakansfeber vilket orsakar hans död den 8 november 1886.

1. Maria (Maja) Elisabeth, född 28 februari 1887. Maja arbetar som piga i Göteborg och gifter sig senare med pumpvakten Otto Fritiof Kristensson från Majorna i Göteborg den 30 mars 1913 i Hagakyrkan. De får 3 barn tillsammans;

 

1.1 Torsten Henrik, född 23 juni 1913 och vid dopet av Torsten var en av dopvittnena/faddrarna Maja's lillasyster Nelly. Torsten var träarbetare och avled som ogift den 24 september 1982. Han begravdes på Mariebergs kyrkogård den 12 oktober.

 

1.2 Maj-Lis Kristina, född 3 oktober 1917. Arbetade som lagerbiträde och gifte sig med muraren Åke Sohlberg från Gärdhem23 juni 1944. Avled 17 februari 2001 när de bodde i Majorna och begravdes Västra Kyrkogården 22 mars.

 

1.3 Karl Otto, född 11 april 1919. Arbetade som tryckeriarbetare och gifte sig med Maggie Irene som han senare skilde sig från. Han avled när han bodde i Högsbo den 3 maj 1988 och begravdes på Mariebergs kyrkogård 24 maj.

 

2 Anna Elvira, född 17 maj 1889. Lilla Anna blev bara 9 månader och 6 dagar då hon avled 23 februari 1890 och begravdes i Söndrum den 27:e.

 

3. Carl Herman, född 26 januari 1891. Drabbades som 2-åring av difteri och avled 14 september 1893 och begravdes i Söndrum den 2 dagar senare.

 

4. Nelly Emilia, född 16 mars 1894. Hon gifte sig med möbelsnickaren Erik Douglas Forsén den 27 december 1923 och efter exakt 17 år i ett barnlöst äktenskap så skiljer de sig 27 december 1939. Nelly gifter sig en andra gång,nu med lokputsaren Karl Oskar Andersson från Nyed i Värmland den 15 september 1943 i Gamlestads församling, Göteborg och bosätter sig i Åmål några år för att sedan flytta till Holm i Värmland. Nelly avlider där den  76 år gammal den 23 mars 1970.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *