SläktforskningUtvalda biografier Sverige

Drängen från Näsum som sadlade om, del 2

Drängen från Näsum som sadlade om, del 2

Loading

Denna publicering uppdaterades den 12 september, 2024

Sven finner kärleken.

Inte nog med att Sven fick ett bra jobb och ett trevligt boende, han träffar en flicka vid namn Anette Holmgren som är 8 år yngre och som flyttar hem till honom den 12 oktober 1877 och två dagar senare under högmässan utropas lysning i kyrkan samt i de två efterföljande söndagarnas högmässor

Stoby kyrka

Det första brännvinskriget utbryter i Stockholm mellan Brännvinskungen L.O. Smith och Utskänkningsbolaget och varar till 1879. Smith försöker nämligen få monopol på svensk tillverkning av finkelfritt brännvin, vilket bolaget motsäger sig. Undrar om detta påverkade mängden rusdrycker som eventuellt skulle komma att inmundigas på bröllopsfesten men det var knappast troligt eftersom familjen var ganska bibeltrogen.

Sven och Annette vigs i kyrkan den 9 november 1877 efter att "Fästeqvinnans fader Byggmästare Eskil Holmgren från Brönnestad gav muntligen till giftomannasamtycke och att hinderslösheten för contrahenterna att med hvarandra ingå äktenskapinlemnades skriftlig borgen af M.Nilsson och N.Holmgren i Hessleholm".

Hämtat från Näsum församlings födelsebok 1849

Annette var gravid vid tiden för vigseln och strax efter föder hon deras första barn som är sonen Alfred den 8 april. Men lille Alfred fick inte leva längre än 1 månad och fyra dagar på grund av att han fick scharlakansfeber och avled den 12 maj. Under den resterande tiden de bor vid Hessleholm station så föder Annette deras andra barn, en dotter som får namnet Augusta Henrietta den 3 oktober 1879. Två år senare kommer barn nummer 3 som också är en flicka och hon får namnet Esther Johanna den 17 februari 1881.

1882 flyttar från stationsområdet

De flyttar från station till en tomt (nr.51) "som ligger väster om banan" och här föder Annette deras fjärde barn, Sten Alfred den 12 januari 1883. De flyttar sedan den 29 mars 1883.

1883 - 1884 Grefve Hans Gustaf Wachtmeister i Hanaskog

Den 1 april 1883 flyttar de till Kviinge, och arbetar på Hanaskogs gård som ägs av Grefve Hans Gustaf Wachtmeister och hans hustru Anna Maria Louise Stjernswärd 

(9 år senare förvärvades gården av (f.d.excellensen Justitie Statsministern, en av de aderton i Svenska Akademin) Friherre Louis de Geer och hans hustru Grefvinnan Carolina de Geer f.dd Wachtmeister).

Här stannar de i ett års tid fram till den 19 april 1884 då flytten går vidare.

1884 - 1890 Baron William Hugo Bennet i Venestad

Efter att ha arbetat för en Grefve så fick man kanske goda rekommendationer eftersom man nu flyttar till Venestad Gård nr.19 den 3 april 1884 som äges av Greve Hamilton men som arrenderas av Baron William Hugo Bennet och dennes hustru Friherrinnan Ebba Jagvall. Här stannar de i hela 6 1/2 år så det var ett ovanligt långt kontarkt eftersom det vanliga var ett-års kontrakt, kanske det var så att baronen var så nöjd att kontraktet hela tiden förlängdes.

Den 17 oktober 1886 invigdes Lundby Nya Kyrka i Göteborg, en kyrka som skulle visa sig ha viss betydelse för släkten Falk.

Under denna långa sejour så föds här barnen:

  • Hilding, 3 mars 1885, tyvärr får han inte leva så länge då han drabbas av sjukdomen tuberkolos och avlider den 26 december samma år.
  • Blända, 11 november 1886
  • Hilding nr 2, 23 juni 1889

innan de lämnar Baron Bennets gård.

1890 - 1893 Kvar i Venestad

Flytten har nu gått till Venestad gård nr.9 i mitten på november 1890 som ägs av Pehr Nilsson och stannar här i nästan tre års tid och då föds dottern Emma den 24 juli 1892.

Fortsättning följer i del 3.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *