Frankrike (FR)Resor

Calvi, Korsika Maj 2018

Calvi, Korsika Maj 2018

Loading

Denna publicering uppdaterades den 23 november, 2019

Nyss hemkommen från 3 veckors mc cruising i USA från kust-till-kust. Det är maj månad och vår längtan tillbaka till Korsika är som vanligt stor så vi köper en resa till Calvi och bordar planet från landvetter den 5 maj för att resa ner till värmen och solen.

Väntar ivrigt för att stiga ombord…

Resan ner går på drygt 2 timmar och planet glider in över Calvi och gör en u-sväng inne i dalen för att landa med näsan ut mot havet. Det är en otroligt skön känsla att stiga av planet och mötas av solen och värmen när man kliver ut genom dörren och nedför trappan medans de varma vindarna smeker kroppen. Vi vet av erfarenhet att det brukar ta tid innan man får sitt baggage och glider sakta skridande in på flygplatsterminalen. Väl därinne står en lång gänglig man och tittar på mig med ett enda stort leende :-). Vem är det om inte min gamla ungdomsvän Christer Eliasson med sin fru Elisabeth, vilken överraskning för jag hade inte noterat att han var med på samma flight från Landvetter.

Christer Eliasson och jag

Ett mycket kärt och kul sammanträffande och de berättar att de skall bo i Ile Rousse och vi bestämmer att vi skall träffas någon dag under veckan. Vi tar det lugnt första kvällen och tar som brukligt en promenad nere längs hamnstråket, på vägen ser vi ett gäng med mc som parkerat nedanför kastellet och suget på att köra mc här är stort eftersom jag tidigare bara kört en vespa runtomkring bland bergsbyarna så det är en punkt på min “bucket-list”.

Lyckliga mc förare
Nere vid hamnen…

Vi glider in på en mysig restaurang för att avnjuta en god middag med gott vin och har en riktigt “laid back” kväll.

Påföljande dag tar vi en tur upp till kastellet som ger benen lite träning då det är backigt och mycket trappor. Vi sätter oss för att ta en fika på ett mysigt ställe som ger lite skugga och bra utsikt.

Fikapaus uppe på kastellet
Fikaplats på kastellet, vilka underbara färger och miljö att sitta i.
Utsikt från kastellet över yachthamnen
Nöjd och lycklig över att befinna sig på kastellet igen.

Tillsammans med Christer och Elisabeth tar vi en utflykt per båt till reservaten Scandola som ingår i UNESCOS lista över världsarv och Girolata. En fantastisk båttur där vi först kommer till Scandolas blåa vatten, grottor och färgskiftande berg och där kaptenen visar sin skicklighet att framföra båten. Klicka på respektive bild för att se i större format.

Båten tar oss vidare till Girolata och båten lägger till vid den enda piren som finns i viken, här ligger en hel del båtar på svaj i denna väl skyddade vik. Ön hade en gång i tiden en ganska stor befolkning men nu förtiden är de inte så många men det verkar som varenda familj som är kvar driver restaurang och lever på turisterna som kommer dit.

Girolata viken med båtar och bebyggelse
Elisabeth och Christer

Himlen mörknar och molnen tornar upp sig när vi är på väg tilbaka till Calvi och vi sitter på aktre däck när regnet börjar falla, det var ok till en början men till slut tilltog regnet alltmer och det var nödvändigt att ta skydd under tak.

På väg tillbaka till Calvi.

En sak som man inte får missa när man är i Calvi är att besöka en restaurang som heter U Fanale som ligger i utkanten av Calvi, en restaurang som är vår absoluta favorit där man skall försöka att boka i god tid för att säkerställa att man får fönsterbord mot havet så man kan avnjuta en solnedgång som brukar vara lika fantastisk som den mat man serverar. Priserna är ganska överkomliga och en 3-rätters middag med vin brukar gå loss på cirka EUR 100 för 2 personer.

Varje maträtt är en fröjd för öga och gom, här blir ingen besviken.

Att gå och sitta vid hamnstråket är något det är svårt att bli trött på, en perfekt plats att vila benen på när man har varit ute och gått långa promenader. Att sitta och njuta av ett glas rosé och titta på folk och båtar är ett sant nöje.

Vem kan säga nej till ett glas rosé en varm och fin eftermiddag?
Utsikt från hamnstråket med kastellet uppe på klippan.

Det går faktiskt tåg på ön till Ile Rousse, Bastia och Ajaccio och det är något som man skall utnyttja och det gjorde vi till Ile Rousse och tog oss en promenad i den staden, men den är inte lika fin som Calvi men ändå kul att besöka med sina fina gamla hus och massor av affärer förstås för turisterna. Men där finns en ganska fin sandstrand för bad och avkoppling. Den som inte är rädd för höjder och stup bör nog inte ta tåget till Ajaccio då det sakta slingrar sig uppför och nedför bergen och har man fönsterplats så ser man de väldiga stupen, så branta att man inte ser ner till botten av dalen. Men ändock en fantastisk upplevelse med den vackra naturen och små bergsbyarna som man passerar.

Ile Rousse beach
Tåget stannar vid den lilla bergsbyn Bocogagno med ett fåtal hus men fantastisk natur, här är det populart att vandra i bergen och snön ligger kvar in i maj månad.

Efter en sådan utflykt kan det vara skönt att koppla av på balkongen hemma i kvällsolen och för att göra det på bästa sätt så köper man lite charkuterier, oliver och annat samt en baguette och till det en flaska rött, sedan är kvällen “räddad”.

Inhandlat plockmat till kvällsmyset och på väg hem.

Det finns massor av promenvägar man kan ta när man befinner sig i Calvi, man kan gå på gatorna, längs oändliga stigar utmed kusten och upp i bergen eller så passar man på att gå på järnvägen 🙂

Järnväg eller genväg?

VART ÄR JAG PÅ VÄG?
“Lämnar stad som härskats av etrusker, syrakusaner, kartaginer och greker från Fokaia, Pisaner och Genoveser bl.a.
Har även plundrats av Morer och Saracener.
Målet nås efter halva sträckan men här går det inte rakt fram och inte speciellt fort heller för den delen.”

Den här dagen var det extremt varmt och man blev ordentligt svettig och vi följde järnvägen tills vi kom till Santa Restituda som ligger nedanför samhället Lumio. Här finns en liten strand och självklart en restaurang (som heter Le Pain de Sucre) några meter från vattenbrynet. Självklart blev det kylt rosévin innan maten som bestod av fisk där servitrisen kom ut med en bricka med olika fiskar som man fick välja bland. Olika sorter och storlekar där man betalade efter fiskens vikt. Den färdiglagade fisken benades ur vid bordet av servitrisen och lades upp snyggt på tallrikarna. Här kunde man lugnt och tillbakalutad njuta av den utsökta välsmakande maten och utsikten. Återigen mat i världsklass. Klicka på respektive bild för större format.

Utöver att gå på järnvägen så kan också ta en annan lång promenad ut till fyren La Trevellata och går på en stig längs med kusten runt Mara Beach bay och i den viken ligger också en trevlig restaurang som man kan besöka på vägen till fyren eller på tillbakavägen, kan rekommenderas. Klicka på respektive bild för större format.

Calvi på Korsika är en plats vi ständigt återkommer till och har en plats i våra hjärtan.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *