ResorTanzania (TZ)Volunteering with UN-United Nation

Malolo 2006

Malolo 2006

Loading

Denna publicering uppdaterades den 16 december, 2022

* Torsdag 9 februari, 2006

Idag skall vi ta oss till Malolo för att tillverka cement-tegel som vi behöver använda som ett yttre lager på de nya bränsleeffektiva kaminerna vi skall bygga på de 20 skolorna utspridda runtom i Tanzania.

Mpwapwa – Chiseyo – Chanyombe – Malolo – Iringa

På väg till Malolo gör vi ett kort stoppp vid Chiseyo Primary School i Chiseyo för att leverera en bunt med skolrapportformulär som de ska fylla i och skicka tillbaka varje månad. Vi levererar också detsamma till Chanyombe Primary School i Chanyombe eftersom vi i stort sett passerar dessa på vår väg till Malolo.

Samtidigt på den här skolan i Chanyombe tittar vi på den nya bränsleeffektiva spisen de har fått och pratar med kocken (mpishi) som uttryckte sin tillfredsställelse och lycka över denna nya rökfria spis. Hon sa att hon aldrig har haft sådana en bra, rökfri och ren arbetsmiljö. Detta var verkligen trevligt att höra då vi ska bygga 20 stycken som är exakt samma som den hon nu har.

Ett litet samtal med barnen uppskattas alltid, speciellt när wazungo är där.

När du kör genom savannlandskapet ser du stundtals människor som promenerar, kvinnor och barn som bär barn eller vatten och ibland ved på huvudet. Vi ser också en man som cyklar skjutsar sin fru och som i sin tur bär sin baby. Vår chaufför Msafiri använder tutan flera gånger långt innan vi kommer ikapp dem, men ingen reaktion från den cyklande mannen och hans familj. När vi kommer närmare, och han upptäcker oss, får han panik och de faller av cykeln. Vi stannar och ber om ursäkt för frun och frågar om någon skadas, ingen skadades men de var totalt livrädda. Msafiri sade till mannen att aldrig få panik eftersom föraren av en bil alltid har sett dem långt tidigare innan de kommer närmare och bilen kommer alltid att sakta ner om cyklisten inte har gått av vägen eller lämnat utrymme för passage.

Vi fortsätter vår färd mot Malolo och så här ser en helt ok väg ut, vi kommer senare att upptäcka bra mycket värre vägförhållande senare under vår tid i Tanzania.

Malolo anses bland de infödda som ”Kushoto mwa dunia” som kan översättas till Svenska som ”världens ände”. Vi kommer närmare och närmare vad vi tycker är någonstans ute i ingenstans. Vi hämtar muraren och lite material på själva skolan i Malolo att använda när vi gör tegelstenar. Vi lämnar skolan och kör några kilometer till en liten plats där bymedlemmarna har förberett för tillverkningen av cement-sten, genom att ha massor av hinkar med vatten och sand. Under arbetet tittar många barn på som vanligt, nyfikna på dem som besöker deras by.

Det första du ska göra är att hälsa, skaka hand etc. innan arbetet kan påbörjas. Då först kan vi starta med att förbereda cementen, idag måste vi producera cirka 300 tegelstenar. Den perfekta mixen för detta kommer att vara 30 hinkar sand, 1 ½ påse cement plus vatten. Vi turas om att arbeta med att blanda och bymedlemmarna är mycket glada att se att även vi “wazungos” deltar i arbetet.

Willbroad
Msafiri
Min tur…
Cementblandarna tar en paus

De är riktiga proffs när det gäller att göra cement-stenar, genom att använda en form, fylla den med cement och man lyfter sedan formen, och där har du 5 tegelstenar. Jag tror att många av oss i vissa länder föredrar att åka till byggmarknaden och köpa färdiga cement-stenar än att producera själva. Här görs det mesta med egna händer. Nu behöver cement-stenarna torka i cirka sju dagar innan vi kan använda dem.

När arbetet har avslutats är vi tillsammans med byborna och det serveras lunch efter arbetet, idag bestående av ris och get vilket vi har ätit i flera dagar men vi är tacksamma och man skall veta att det är inte varje dag som byborna har denna “lyx”…

När vi ätiti färdigt är det dags att bege oss vidare. Landskapet förändras under tiden vi kör från Malolo till vårt hotell som ligger i Iringa där vi ska övernatta. Det ändras från savann med Ikuyu och akacia träd för att bli mer buske landskap med massor av buskar och kaktusar och vägen är blir mindre och mindre. Vi är nära en stor flod och sist när föraren passerade detta område var lokalbefolkningen ute och letade efter en man som troligen fallit offer för en krokodil vid floden och de letade nu efter möjliga kvarlevor.

Inte helt riskfritt vid denna flod då här finns krokodiler

På vår väg till vår logi för natten, som är på Comfort Hotel, börjar bilen skaka, som när ett hjul är ovalt eller har tappat någon av viktbalanserna. Efter att vi har checkat in till hotellet kör vi till nästa by som heter Ilula för att åtgärda felet med hjulet.

Comfort Hotel
Janet verkar ganska nöjd

För att komma till Ilula måste vi köra över ett berg, det här är vägen som går till Sydafrika, och vi får se ett vackert landskap.

Medan hjulet fixas i Ilula, tar vi en promenad nerför en av gatorna för att hitta vad “butikerna” erbjuder, vi bad om priset på en Kanga och här var billigare jämfört med vad de kostade i Mpwapwa. Sedan tillbaka till hotellet för att njuta av en kall (baridi) öl. När man talar om öl, det verkar som om de mest populära ölen är Kilimanjaro, Serengeti & Safari. Jag föredrar Safari öl eftersom det är fylligare och har en mer kraftigt smak.

Salama “Baba Kjelli”

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *