SläktforskningUtvalda biografier Sverige

Ingeborg Persdotter i Talbo, Ödsmål

Ingeborg Persdotter i Talbo, Ödsmål

Loading

Denna sida har uppdaterats den 30 oktober, 2024; CET 20:18

1753-1832

Ingeborg är min Mormors Mormors Mormor

I de vackra omgivningarna av Talbo, Ödsmål, föddes Ingeborg Persdotter, en anmoder, min Mormors Mormors Mormor. Det var den 13 oktober 1753 när Ingeborg för första gången fick se ljuset i denna lilla by vid namn Talbo. En dag efter hennes födelse, i den lilla stuga som hon kallade hem, döptes hon av en präst som kom för att välsigna henne.

Ingeborg hade 4 syskon varav 2 dött innan hon själv kom till världen.

  • Brodern Sven som föddes 1746 blev 1 år och 11 månader innan han avled 1748.
  • Storasyster Maret föddes 1750 och gifte sig med änkemannen Anders Persson från Skröperöd, om de fick några barn innan hon avled 1801 har jag inte funnit.
  • Brodern Anders föddes 1752 och fick bara leva i 21 dagar.
  • Lillasyster Johanna föddes 1757 och gifte sig med Bernt Marcusson från Åregren och fick 8 barn tillsammas.

Under sin barndom fick Ingeborg uppleva något mycket speciellt. Vid blott 6 års ålder, år 1759, riktade hennes nyfikna ögon mot himlen och fick skåda Halley's komet som passerade över det stjärnklara himlavalvet.

Tiden gick därhemma på gården och när Ingeborg var 25 år, den 13 juni 1779, inträdde hon i äktenskapets heliga förbund. I kyrkböckerna står det att de "copulerade" - ett gammalt ord för att beskriva att de gifte sig. Hennes make, Nils Marcusson, var från Lilla Åregren i Ödsmåls socken med sina vackra omgivningar som inte ligger så långt ifrån Talbo. Nils var broder med hennes lillasyster Johannas make Bernt.

Tillsammans slog de sig ner i detta område och deras kärlek växte i takt med att de välkomnade 9 underbara barn till världen.

  • Först kom sonen Pehr som föddes 1780 men som fick problem med "värk" och avled 22 år gammal 1802.
  • Marcus föddes året därefter 1781 som gifte sig med Johanna från Bräcke och fick 8 barn, de levde sina liv i Lilla Åregren.
  • Pernilla föddes 1784 och gifte sig med Olof Berntsson från Östra Skår och de fick 4 barn tillsammans och var bosatta på Östra Skår.
  • Johannes föddes 1786 och bodde på gården hela sitt liv. Han förblev ogift.
  • Mareth föddes 1790 och arbetade som piga, vid 17 års ålder drabbades hon av "feber" och avled den 11 december 1807.
  • Sofia föddes 1792 och gifte sig med Lars Erik August Andersson från Starrkärr. De fick hela 11 barn varav 3 dog i ung ålder. De bodde i Starrkärr hela livet.
  • Johanna föddes 1795 och gifte sig med Johannes Pettersson från Viddesgärde. De fick 7 barn här varav det första av dem inte hann bli 4 år då flickan avled på grund av flussfeber. Gården har varit i släktens ägo sedan 1700-talet. Mangårdsbyggnaden uppfördes i slutet av 1700-talet och renoverades 1993-1997. Den var ursprungligen gästgiveri. Ekonomibyggnaderna är från början av 1800-talet.. Ett av de barn som Johanna födde här var en av mina anmödrar, min mormors mormor Christina Johannesdotter. Ett foto som jag fått av gårdens nuvarande ägare, Ulla Widdgård, visar hur gården såg ut 1923.
Viddesgärde 1:5
  • Andreas föddes 1798 och gifte sig med Britta Christina Andersdotter från Lycke. Även här blev det en barnrik familj då 8 barn kom till världen, tyvärr dog 2 av dem som spädbarn och fick inte leva en hel månad, en dog av slag och en annan av svartsot, det tredje barnet fick inte fylla 4 år utan avled av slag.

Några år senare, under perioden 1817-1819, hade Ingeborgs älskade bror Marcus och hans hustru Johanna Bengtsdotter tagit över gården i Lilla Åregren. Brodern Marcus hade också två söner som hette Niklas och Bernt. Ingeborg och maken Nils bodde tillsammans med sina barn Johannes och Andreas på gården. Sonen Per är inte kvar på gården och man har ett vallhjon som heter Britta Ericsdotter född 1780 samt en piga vid namn Kerstin Andersdotter född 1784. som hjälpte till med arbetet på gården. Livet fortsatte att ge både glädje och sorg för Ingeborg.

När Ingeborg var 71 år gammal sörjde hon förlusten av sin älskade make Nils, som avled den 25 maj 1823 hemma på Lilla Åregren på grund av ålderdomssvaghet, han blev 74 år, och begravdes en vecka senare, och sorgen var djup för Ingeborg och hela familjen. Ingeborg bodde kvar på gården tillsammans med sina söner Johannes och Andreas. Även hennes bror Marcus, en stolt hemmansägare, bodde där med sin hustru Johanna och deras barn Niklas, Bernt, Johan, Anders och Inger Maria. Drygt två månader efter Johannas makes Nils död genomfördes en bouppteckning som visade att familjen hade klarat sig relativt bra tillsammans. Som värderingsmän utsågs Andreas Andersson i Ribbenäs och Jöns Arfvidsson i Stora Åregren att utföra bouppteckningen.

Bilderna nedan visar att det var en vacker och välskött gård med olika åkdon och gårdsredskap, såsom en åkkärra, skjutskärra, dyngkärra och plogar. Det fanns också värdefulla ägodelar i hemmet, såsom en vigselring i guld, skospännen, knappspännen och kragknappar i silver. Praktiska föremål som en kopparkittel, strykjärn och ljusstakar i mässing fanns också.

Djur var en självklar och viktig del av gården, och det fanns tre hästar och fem kor, samt en sugga med fem grisar. Dessa djur bidrog till familjens försörjning och liv på gården.

Hela bouppteckningen uppgick till ett värde av 1074 riksdaler banco vilket var en avsevärd summa på den tiden. Från detta värde avgick 18 riksdaler för själva bouppteckningen samt 1 riksdaler och 10 shilling som gick till de fattiga (en del av totala värdet gick alltid som en s.k. ”fattiggåvoandel”).

1827-1828 bor samtliga kvar men brodern Marcus har nu fått en son till 1828 som döptes till Abraham (det sägs att han förlöstes i snickarboden) och man har en piga som heter Regina Berntsdotter född 1807, så totalt bor det nu 12 personer på Lilla Åregren. 

1831 bor Ingeborg kvar i Lilla Åregren nära sonen Marcus som även han bor på orten, Ingeborg har nu en piga som heter Christina Larsdotter.

Året därefter avlider Ingeborg den 4 april 1832 i en ålder av 78 år 10 månader och 22 dagar. Bouppteckningen sker 10 dagar senare och speciellt mycket fanns inte att anteckna då det mesta efter makens död tidigare hade utdelats till barnen.

Ingeborg Persdotters bouppteckning, sid.1
Ingeborg Persdotters bouppteckning, sid.2

Om du gillade inlägget så klicka på "gilla" ikonen som är en "tumme upp" här nedanför till vänster. Du får gärna kommentera eller fråga något genom att skriva en kommentar i kommentarsfältet nedanför.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *