ResorTanzania (TZ)Volunteering with UN-United Nation

En fantastisk dag i Rudi 2006

En fantastisk dag i Rudi 2006

Loading

Denna publicering uppdaterades den 16 december, 2022

* 14 februari *

Det är nu exakt en vecka sedan vi senast besökte Rudi Primary School där vi hade ett seminarium om hur man använder de nya bränsleeffektiva eldstäderna. Idag skall vi dit för att bygga...

Klicka på kartan för att zooma

Vi lämnar Mpwapwa och beger oss ut på de torra dammiga vägarna och trots att det är torrt, dammigt och varmt så njuter vi av den vackra naturen och ser molnen svepa runt bergstopparna i bakgrunden.

Utanför städer och byar möter man sällan folk på vägen men den här gången hamnar vi bakom en lastbil fullastad med pryttlar och pinaler, säckar hängar utanför lastbilen, baktill hänger en plog och på flaket sitter en massa människor ovanpå bland annat gamla plastburkar som man vanligtvis tar vara på och använder för att samla vatten eller förvara saker i.

Vi kommer fram till skolan klockan 10 och vid den här tiden serverar skolan frukost. Vi hälsar på rektorn och lärarna samt kocken sedan passar Janet, Msafiri och jag på att hjälpa till med att servera barnen sin frukost som idag består av majsvälling vilken är den vanligaste maten, totalt serveras 647 elever.

Msafiri börjar att hälla upp majsen...
Janet och jag löser av Msafiri och fortsätter serveringen...

Vi märkte att det fanns saker i maten som inte borde vara där, och rengöringen efteråt av grytorna kunde också förbättras. Frågan är om denna kock behandlar maten och städningen på samma sätt hemma som i skolan? Vår chaufför, Msafiri, berättade för henne (på swahili) att maten är för barnen och att hon borde ta särskilt väl hand om den och rengöringen och se till att det INTE finns bitar av skal eller flugor i den som det tyvärr fanns idag ...

Material till eldstaden

Byggandet av eldstaden påbörjas och hantverkare och andra människor från byn arbetar väldigt snabbt och effektivt och så många människor vill hjälpa till att vi föredrar att stanna utanför "köket", för det var helt enkelt för många där inne samtidigt.

Byggandet har börjat

Istället gick vi runt och pratade med barnen och tog några bilder (som vanligt). Klicka på bildserien för att se i större format.

Janet och Msafiri

Janet och Msafiri sätter sätter sig på varsin stol och har en trevlig pratstund medan några hantverkare arbetar vidare med bygget på utsidan av "köket".

Lera mjukas upp för att användas i botten av eldstaden
Här hugger man upp ett hål där skorstensröret skall ut från eldstaden på insidan
En del barn tittar nyfiket på under arbetets gång

Vi frågade också en av de lärare om vi kunde göra en intervju och som hon gladeligen accepterade. Vi hade några stolar som stod utanför "köket" och snart hade vi fyra lärare där som de alla var intresserade av delta. Under tiden hjälper Janet samtidigt till att skala tomater som skall ingå i dagens lunch som skall serveras lite senare.

Det blir en väldigt lättsam och trevlig intervju med många härliga skratt. Hela intervjun spelades in med en videokamera.

Jag sätter mig också en stund och hjälper till med att skala tomater då det var ganska många som skulle förberedas. Även lärarna hjälpte till och en fantastisk gemenskap infinner sig, vilka underbara människor det finns...

Jag passar återigen på att ta lite fler bilder... klicka på serien för att se i större format

Cementblandare 🙂

Arbetet med byggandet av eldstaden fortsätter i god takt och det är duktiga hantverkare som hjälper till.

Det börjar närma sig lunchtid och kocken arbetar för fullt med det "gamla köket" som är fullt av rök och det är svårt att förstå hur hon klarar av att vara här inne längre stunder. I den andra ändan av huset arbetar hantverkarna och man kan ju ana att hon ser mycket fram emot att få en rökfriare miljö att arbeta i.

När eldstaden var färdigbyggd så är det dags för lunch och en del elever har tidigt ställt sig i kö framför utdelningsplatsen.

Hungriga elever ställde sig tidigt i kön...

Vi åt lunch tillsammans med rektorn och lärarna och det sista att göra den här dagen var att bevittna hur man avslutar dagen i skolan.

Samling

Alla skoleleverna (647 stycken) samlas och ställer upp sig och man sjunger Tanzanias nationalsång allt medan trumslagarna jobbar på.

Innan de får gå hem för dagen så håller rektorn tal till eleverna och glädjen är total när de får gå hem 🙂

Rektorn och lärarna plus skolkommittén tackar oss för att vi kommit till Rudi för att bygga den nya eldstaden och de uttrycker och skickar sin tacksamhet till TNT. En utav de äldre byborna tackar mig och kysser mina händer av lycka och tacksamhet. I allmänhet är alla så snälla och tacksamma över donationerna från TNT. Vi lämnar Rudi och tar oss "hemåt".

Senare under kvällen medan jag lagar mina trasiga shorts så rullar ett åskväder in över Mpwapwa och regnet faller... fantastiskt och så efterlängtat men frågan är om det faller regn någon annanstans, alla behöver ju regnet!

Nästa berättelse i den här serien handlar om byn Njiapanda.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *