ResorTanzania (TZ)Volunteering with UN-United Nation

Besvikelse i Singonhali och lycka i Mtamba

Besvikelse i Singonhali och lycka i Mtamba

Loading

Denna publicering uppdaterades den 15 december, 2022

Torsdagen den 16 februari 2006 Den här dagen var avsedd för att bygga en energieffektiv och rökfri spis på Singonhali Primary School (Nr 1 på kartan).

Dagens rutt Mpwapwa-Singonhali-Mtamba-Iramba-Mtamba-Mpwapwa Klicka på kartan för att zooma eller ändra kartvy.

Men till vår förvåning när vi anländer till skolan så är byggnaden som skall inrymma köket inte klart, taket var inte på plats och jordgolvet var inte torrt.

Vi blev därför tvungna att ta en lång diskussion med Rektorn och med "fundi" (hantverkare på swahili) för att informera dem om att vi kan omöjligen bygga en spis i en köksbyggnad som inte har ett tak. Speciellt med tanke på att det verkar vara stor risk för regnskurar och till och med åskväder idag och de följande dagarna. De blev självklart besvikna men det skulle inte vara rätt att bygga och ta risken att en ny spis förstördes på grund utav nederbörd, vi måste se till att ta hand om bidragsgivarnas pengar på absolut bästa och säkraste sätt. Vi begärde därför att de skulle se till att få taket på plats och frågade hur lång tid de beräknade att det skulle ta för dem att färdigställa byggnaden. Vi fick veta att det kommer att ta tre dagar att slutföra. Följaktligen behövde vi planera om och ändra vårt schema då vi hade varje dag inplanerade med projekt och sa att vi kommer tillbaka kommande måndag. På grund av detta åkte vi istället vidare till Mtamba Primary School (Nr 2 & 4 på kartan) som vi hade tänkt att besöka först imorgon, fredag.

Mtamba Primary School ligger 75 kilometer från staden Mtera och när vi kom till skolan så blev de naturligtvis förvånade över att se oss där eftersom vi inte förväntades förrän i morgon. Vi förklarade situationen varför vi kom en dag tidigare och frågade om det fanns en möjlighet att börja bygga redan idag och om de skulle kunna kalla in de "fundi" (hantverkare) som behövdes för att utföra jobbet. Lärarna på skolan var riktigt engagerade och började hjälpa till omedelbart eftersom detta låg i allas intresse.

Den här skolan var ganska stor, klart större än den skola vi var på dagen innan, här fanns 846 elever, och alla var nyfikna på oss wazungo (det vita folket eller vitingar) precis som på alla andra skolor.

Vi passade på att besöka en av klasserna i deras klassrum då deras lärare var och hjälpte till vid byggandet av spisen. Jag fick tittade i deras skolböcker och lektionen de skulle ha just nu var matematik.

Skolans lärare

Vad härligt för då kunde jag få nyttja mina kunskaper i Swahili när det gällde att räkna för det kunde jag hyfsat bra (och blev bara bättre och bättre ju längre jag var i Tanzania). Så därför började jag att räkna för dem på Swahili och sedan fick de räkna för mig på Engelska vilket de gjorde ganska bra. Sedan gjorde jag det lite svårare för dem att förstå och började räkna för dem på Svenska som de tyckte var väldigt underhållande eftersom det här var ett konstigt språk som de aldrig hört förut. En av lärarna stod utanför och tittade på genom fönsteröppningen och lyssnade förundrat på det konstiga språket Svenska 🙂

Intresserad lärare lyssnar på mina räknekunskaper i Swahili och elevernas Engelska.

Elevernas skålar sattes upp efter disk i fönstergallret, en härlig bild

Byggandet av spisen Efter bara en kort stund så kom det flera "fundi" och en medlem från skolkommittén var där och hjälpte oss tillsammans med skolans lärare att bära tegel, förbereda lera och cement. Alla var så totalt engagerade och glada över att få en ny energieffektiv spis och dessutom rökfri istället för den gamla som totalt rökfyllde köket här i Mtamba.

Intresserade lärare tittar på

Spisen byggdes väldigt snabbt utav de lokala hantverkarna som gjorde ett utmärkt bra och professionellt jobb övervakat av Peter och Msafari från NGO MIGESADO.

"Fundi" in action...

Under tiden som byggandet av spisen färdigställdes, så åkte jag och Janet tillsammans med två av lärarna och besökte nästa skola enligt schemat, Iramba Primary School (Nr. 3 på kartan) för att ta reda på om vi kunde komma till dem i morgon fredag ​​och bygga deras spis istället för att komma på måndagen som ursprungligen var planerat. Vi bjöds in till Rektorns och hans assistent för att prata om detta och de uppmanade byns ordförande att informera och kontrollera om detta var möjligt. Han bekräftade och sa att vi förväntades ju inte förrän på måndagen så taket är ännu inte klart men vi kan göra det inom en timme eller två, de visade verkligen att här gör man vad som behövs även om det nu kom lite väl hastigt på. Det här var goda nyheter för oss eftersom skolan i Singonhali, den skola vi skulle byggt hos idag egentligen och som behövde tre dagar på sig och den här skolan bara några timmar, här kan vi verkligen tala om en stor skillnad i engagemang jämfört med Singonhali. Följaktligen bokade vi morgondagens dag för spisbyggnad på denna skolan. Vi tackade byns ordförande och skolans rektor och återvände sedan till Mtamba mycket nöjda med resultatet av detta besök.

Innan vi intog en sen lunch så överlämnade vi en av de mindre TNT-bollarna som vi hade med oss (vi hade med oss några med TNT tryckt på för att dela ut på olika skolor) och det var verkligen uppskattat av eleverna som skrek och klappade i händerna. Sedan åt vi som vanligt tillsammans med rektor, lärare och hantverkare tillsammans inne i rektorns hus en god lunch och vi tackade rektorns fru genom att säga, Asante sana, chakula kizuri vilket översatt betyder, tack för god mat.

Efter lunchen ställde alla elever upp för att sjunga och de presenterade sin skolsång och den Nationella hymnen för oss. De sjöng så fint och vi spelade in sångerna. Efter sångerna så tränade de på att marschera med trumslagare framför innan de skall gå tillbaka till fortsatta lektioner i sina klassrum. Janet och jag deltog i marschen och det uppskattades mycket.

Dags för marsch
https://youtu.be/NzxfHkihbXw

Efter en lång dag igen så tar vi farväl av skolans personal och dess elever innan vi beger oss hemåt. Men ingen dag utan någon form av "problem", men den här gången var det bara ett mindre sådant. Eftersom den så kallade vägen var delvis förstörd så hade ett fordon försökt köra vid sidan av vägen för att köra runt ett träd men hade fastnat i leran.

Men vår fantastiska förare Msafiri tog en längre tur genom bushen och passerade alltihop och vi kunde fortsätta "hemåt" till Mpwapwa.

"Red Nosed "Baba Kjelli"

Salama

Nästa berättelse i den här serien handlar om ett spisbygge hos Iramba Primary School

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *