Platser och städer värda ett besökRosengrens hörna i Spanien

Batería de Castillitos väst om Cartagena – "Kanonerna på Navarone"

Batería de Castillitos väst om Cartagena – "Kanonerna på Navarone"

Loading

Militär- och filmhistoria

För den som är intresserad av militärhistoria och som vill se både stora kanoner och ett medeltida slott med en fantastisk utsikt så är det här ett utflyktsmål som är väl värt resan.
Vi tog en utflykt hit och hade gps'n inställd på ett "bateria" men det visade sig vara fel "bateria" men inget ont utan att det har något gott med sig eftersom vi fick se lite av den gamla fiskebyn Portman som ligger öster om Cartagena. Så det var bara att lägga in "rätt batería" i gps'n och köra vidare.

För att komma till Bateria de Castillitios tar man av från E22:an och svänger vänster in på RM-E23 när man kommer från Cartagena och där påbörjar man stigningen upp för bergen. Om man som bilförare inte gillar att köra på mycket smala och vindlande vägar med en hel del "potthål" genom bergslandskap så kanske man skall välja ett annat resmål, men det är väl värt det för här får man fantastiska vyer över berg, dalar och havsvikar på körningen till slutmålet.

Rubriken nämner "Kanonerna på Navarone" och de som har "åldern inne" minns kanske denna stjärnspäckade krigsfilm som spelades in 1961. Filmen är baserad på romanen med samma namn som skrevs av Alistair MacLean 1957 och hade i de ledande rollerna stjärnor som Gregory Peck, David Niven och Anthony Quinn, megastjärnor inom filmen på den tiden. Filmen spelade in 28.900.000 USD vilket var en fantastisk summa i början av 1960-talet. Minns själv från min barndom som 11-åring då jag fick följa med mina föräldrar för att se denna film på en biograf i Mölndal och var tvungen att ha på mig kostym för att se lite äldre ut då det var åldersgräns för att se filmen, hahaha...

Filmen handlar om andra världskriget och här bevakar tyskarna en viktig sjöled i Egeiska havet med ett batteri väldiga kanoner som är insprängda i ett berg på ön Navarone. En liten tapper skara från de allierade, främst britter, får i uppdrag att ta sig dit och förstöra kanonerna innan en konvoj med båtar måste passera. Under vägen dit upptäcker truppen att någon av dem är en förrädare. Största delen av filmen spelades in på en ö i Turkiet men när det gällde just kanonerna så spelades dessa filmsekvenser in här på Batería de Castillitos.

Från parkeringen är det kanske cirka 100 meter att gå och här finns en del att beskåda när det gäller den medeltida slottet. Vi hade med oss en liten picknick-korg och hade en fantastisk dag med en otrolig utsikt, det var 25 grader varmt och helt vindstilla, havet låg helt platt och det är inte ofta man får uppleva det, i alla fall inte under en seglingssäsong i Sverige.

Nedan lite bilder från vår dag på denna fina plats.

Klicka på kartan så får du vägvisningen hur du tar dig till Batería de Castillitos.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *