SläktforskningUtvalda biografier Sydafrika

Vår Sydafrikanska släkt! (del 3)

Vår Sydafrikanska släkt! (del 3)

Loading

Denna sida har uppdaterats den 30 oktober, 2024; CET 17:56

Sjömannen
Leonard Holmgren

1853 - 1932

Min Mormor Hilda's morbror

Mormor Hildas morbror Johan Leonard har jag delvis skrivit om i föregående avsnitt i berättelsen om Mormors mor Bernhardina. Johan Leonard kom ju till Sydafrika ett par år innan han övertalade sin syster Bernhardina om att emigrera till möjligheternas land. Mitt släktskap med Johan Leonard ser ut som nedan.

Släktskapstavla Leonard Holmgren och Kjell Rosengren

Johan Leonard föddes i byn Stora Gullborga den 24 november 1853. Stora Gullborga ligger i Bohuslän på Sveriges västkust. Som dopvittnen närvarade Bernt i Lillehammar och Anders i Byhn.

Spekeröds fs födelsebok 1853

Johan Leonard flyttar till Göteborg enligt kyrkoböckerna den 11 april 1872 och får med sig ett flyttintyg från församlingen som skall visas upp för Karl Johans kyrkoförsamling, det område som han avser att bosätta sig i Göteborg. När Johan Leonard kommer till Göteborg skrivs han in i Karl Johans församling som “Johan Leonard (yngling)” och prästen noterar att han nu använder sig av efternamnet Holmgren och inte Andreasson!

Karl Johanskyrkans inflyttningslängd 1872

Johan Leonard avser att arbeta som sjöman och erhåller ett sjömansbevis och registrerar sig på Göteborgs sjömanshus den 8 december 1873.

Göteborgs sjömanshus

När Johan Leonard har varit ute som sjöman på världshaven i ett par års tid gör han ett stopp i Sydafrika under 1881 och ansöker om medlemskap i “British Lodge Cape Good Hope”

British Lodge of Cape Good Hope Inskrivningsbok 1881

Johan Leonard tycks gilla livet i Sydafrika och verkar bosätta sig i Cape Town och träffar en svensk flicka vid namn Emilie Sophie Carlsson som var född i Karlshamn och börjar uppvakta henne. Emilie hade emigrerat från Sverige tillsammans med sin mor Charlotta Emelie Carlsson (född Fagerberg 1821-07-24) och systern Ida Maria (född 1859-04-20) den 23 maj 1880 till Cape Town. Ett halvår tidigare emigrerade hennes far den 26 november 1879, vagnsmakaren Johan Arndt Carlsson (född 1818-04-19), systern Johanna Charlotta Carlsson (född 1854-09-05) , brodern Victor Emanuel (född 1861-12-08 samt systern Albertina Vilhelmina (född 1864-01-25))

Carlshamns församlings utflyttningslängd
Carlshamns församlings utflyttningslängd

Den 20 mars 1883 tar Johan Leonard sin Emilie Sophie Carlsson till sin äkta hustru. De vigdes av Wesleyan Minister Mr Nendich Abraham med vittnena V. E. Carlsson (Victor Emanuel är Emily’s broder och arbetade som prospektör, Victor avled när han var 48 år gammal i Pietersburg den 9 november 1910, fadern Johan Arndt som härstammade från Karlskrona hade en farm på Silvermine Division vid Simon’s Town där fadern avled cirka 1880, testamente är registrerat detta år med nr 7/1/417). Säkerligen har Johan Leonard brevväxlat med sina syskon och informerat om sitt giftermål.

Metropolitan church
Johan Leonard och Emilie's vigselbevis

Emilie blir gravid ganska snabbt efter bröllopet och den 27 januari 1884 föds deras första barn som får namnet Herman John.

Familjen reser hem till Sverige i början av 1885 och "Emily" skrivs in i Norums församling i Stenungsund den 21 mars 1885 samtidigt som Johan's syster Bernhardina skrivs in då hon också flyttar dit efter att ha varit skriven ett tag i Christine församling i Göteborg. Tillsammans bor de nu som hyresgäster i Stenungsund.

En fråga uppstår dock, varför är inte förstfödde sonen Herman John med till Sverige? Fick han stanna kvar i Cape Town hemma hos Emily's föräldrar?

Norums församlings inflyttningsbok 1885

Johan Leonard mönstrar på lastångaren Frigga i Göteborg den 28 februari för att arbeta som styrman på färden från Göteborg till Wismar och sedan till Gävle där han sedan mönstrar av den 30 april 1885.

Lastångaren Frigga's mönstringsboken

Anledningen till att han mönstrar av och återvänder till Stenungsund beror antagligen på hustruns väntade nedkomst av barn nummer 2 för det har visat sig att Emily är gravid igen.

Emily föder nu deras andra son den 3 oktober 1885. Dopet sker den 1 november tillsammans med dopvittnena Marie Johansdotter i Kärr och bondesonen Anders Petrusson i Widdesgärde. Sonen döps till Victor Thorsten Leonard

Norums församlings födelsebok 1885

Den 11 januari 1887 reser Emily tillbaka hem till Cape Town med deras senast födda son och noteras som utflyttad från Norums församling i Stenungsund.

Norums utflyttningsbok 1887

Johan Leonard och Emily lär också ha fått en dotter vid namn Esther Svea Josefina som föddes den 31 januari 1888. Jag har dock inga dokument som kan bekräfta sanningshalten i detta.

Johan Leonards syster Bernhardina har efter övertalning nu kommit till Cape Town 1890 och bor hemma hos brodern och hans hustru Emily och deras barn Herman och Victor samt möjligen ett tredje barn vid namn Esther Svea Josefina på Albert Road i Woodstock som bilden från sent 1890-tal visar nedan.

Cape Town_Albert Road i Woodstock

In emellan husen finns ett träd som kallas “The Treaty Tree”, även känt som det gamla slavträdet i Woodstock, för det var i dess skugga som slavar byttes ut och andra hängdes för sina “brott”, trädet står gömt emellan husen precis vid Albert Road Johan Leonard bodde. Det står på vad som brukade vara Cape Town’s strand, på hörnet av Spring- och Treaty road, cirka 2 km öster om stadens centrum. Det är en enorm vit mjölkved (melkhout på afrikaans; umqwashu i Xhosa) som finns längs kusten mellan Kap och norra KwaZulu-Natal.

The Treaty Tree Foto: Dolores Couillie

Trädet är över 500 år gammalt och i linje med sin karakteristiska lågväxt lutar de ständigt gröna, knutna grenarna och den sneda stammen ut över staketet som skyddar det. Trädet tornar sig över och trängs in av närliggande byggnader, dess grenar fungerar idag mer som “förtöjningar” för övergivna plastpåsar. Hitta dit: Ta Church Street från avfart från N1 till Woodstock, kör längs Albert Road till hörnet av Spring och Treaty roads. Det är vad jag skall göra vid nästa besök i Cape Town.

Det är oroliga tider 1890-talet då risken för ett andra Boer-krig riskerar att bryta ut. Johan Leonard ansöker om tillstånd hos myndigheterna att medföra pistol och ammunition till Matabeleland (en region i dåvarande Rhodesia). Jag kan tänka mig att hans syster Bernhardina med familj redan befinner sig där med tanke på nästkommande års händelser.

Det andra Boer-kriget bryter ut i början av oktober 1899 och staden Kimberley befinner sig i en utsatt position nära de två Boer-republikerna, Transvaal och Oranje-fristaten och staden blev nästan omedelbart anfallen. Men Kimberley hade vidtagit vissa försiktighetsåtgärder. Vapen hade köpts in (kanske det var därför som Johan Leonard ansökte om tillstånd att transportera vapen och ammunition 1894) och det fanns en plan för stadens försvar. Kimberley belägrades under 4 månaders tid och befolkningen använde gruvorna som skydd under boernas bombardemang av staden. Staden var allvarligt hotad men lyckades hålla stånd tills den slutligen befriades den 15 februari 1900.

Johan Leonards förstfödde son Herman John gifter sig med “Mimmie” Maria Martha Elizabeth Bru’er (som är född 1884-01-14 i Barrydale / Cape och som har Holländskt påbrå) den 26 december 1906 i Cape Town. Del 4 av ? om min Sydafrikanska släkt kommer att handla om Herman så inget mer om honom här.

Victor som föddes i Sverige växer upp i Cape Town och får senare arbete som “Assistant Secretary” hos Witbank Colliery i Witbank 1908 som är ett företag inom kolgruvebranschen. Tyvärr avlider Victor i en ålder av 22 år av kloroformförgiftning lördagen den 21 mars 1908 hos Robb & McLees som är kemister, en fråga som inställer sig är varför han dog av detta, var han under behandling eller av någon annan orsak?

Victor Thorsten Leonard Holmgrens dödsattest
Inte nog med att Johan Leonard’s son Victor avlider, under samma månad lämnar också hans hustru “Emily” jordelivet. Det finns ju ett (sorgligt) ordspråk som säger att “en olycka kommer sällan ensam”, men att mista både hustru och en son samma månad är en väldig tung sorg att bära.

Johan Leonard ansöker hos myndigheterna om att bli Sydafrikansk medborgare 1909. (Samma år som Johans syster Bernhardinas make Rudolf mördas i Kimberley den 3 november. Enligt uppgift blev han skjuten av en tysk man och att detta skedde i ett bråk om diamanter.)

Johan Leonard Holmgren - ansökan om medborgarskap

Johan Leonard avlider av åderförkalkning den 10 juni 1932 när han bor på ålderdomshemmet Nazareth House i Cape Town.

Johan Leonard Holmgrens dödsattest
Johan Leonard Holmgrens dödsattest

Del 4 av ? i min Sydafrikanska släktkrönika kommer att handla om Johan Leonards son Herman John som levde mellan 1884 - 1939.

 

Om du gillade inlägget så klicka på "gilla" ikonen som är en "tumme upp" här nedanför till vänster. Du får gärna kommentera eller fråga något genom att skriva en kommentar i kommentarsfältet nedanför.

109

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *