SläktforskningUtvalda biografier Sverige

Drängen från Näsum som sadlade om, Sven Andersson Fast

Drängen från Näsum som sadlade om, Sven Andersson Fast

Loading

Denna sida har uppdaterats den 30 oktober, 2024; CET 17:32

1849 - 1918

Kyrkväktarsonen Sven blev nummer 6 i barnaskaran och Anders Anderssons tredje son som föddes hemma på Näsum nr.12 den 14 december 1849.

Hämtat från Näsum församlings födelsebok 1849

Sven döptes i Näsums kyrka dagen före julafton d.v.s den 23 december och med vid dopet som dopvittnen var skolläraren Per Svenssons hustru Hanna Jonasdotter från Östad socken samt drängarna Sven Svensson i Näsum och Eric Andersson i Västanå.

Dopkaffe serverades troligen hemma på Näsum 12 för några öl på bordet var det nog inte tal om i detta starkt kristna hem.

1866, första jobbet utanför hemmet.

Vid sexton års ålder efter att ha hjälpt till hemma så är det dags att arbeta utanför hemmet och han får jobb som dräng hos åbon Ola Åkesson och hans hustru Hanna Svensdotter som har en liten äga på Näsum nr.5. Här har han ett ett-årskontrakt och kämpar på som frisk och stark yngling.

1867 - 1870 Westanå

Västanå

1867 har Sven flyttat vidare och har nu fått jobb hos brukaren Anders Persson som har ett litet annexhemman på Westanå nr.7 där han stannar i två år fram till och med 1869. Det var nog en jobbig period för Sven och alla i Sverige för 1867 var en av de kallaste vintrarna och den kallaste uppmätta våren man känner till. Snön låg i söder oavbrutet till den 20 maj, i norr till den 3 juli, och sommaren dominerades av kraftiga regn och översvämningar samt 10–20 grader ända in i november. Orsaken var en tillfällig klimatförändring i den nordliga väderbalansen på grund av vulkanutbrott. Och inte nog med det, under hans sista år här, 1869 då brann hela Gävle ner den 10 juli.

Han fortsätter att jobba i Westanå för efter att han lämnat jobbet hos brukare Persson så börjar han hos brukaren Ola Perssons hustru Bertha Månsdotter då Berthas make olyckligt avled i December 1869. Här på Westanå 14 hjälper han till under säsongen 1870.

1870 - 1872 Drögsperyd

Drögsperyd

1870 flyttar Sven till Drögsperyd för att börja arbeta hos åbon Sven Thomasson och hans hustru Sissa Svensdotter på deras gård i Drögsperyd 2. Här stannar han under två säsonger fram till den 22 november 1872

1872 - 1873 Gonarp

Sven far vidare till nästa ställe den 22 november och hamnar nu i Gonarp hos Ola Svensson och hans hustru Pernilla Persdotter på deras gård i Gonarp nr.1 och arbetar här som dräng i drygt ett år då han lämnar den 14 december 1873 då hans kontrakt gått ut.

1873 - 1875 Hammar, Nosaby socken

Sven får nytt jobb hos åbon Ola Jonsson och hans hustru Hanna Jönsdotter som har en rejäl barnaskara på den stora gård de har i Hammar 5, en gård som kallas Hammarsgård. Gården är så stor att de oftast har 4 drängar och 2 pigor under varje säsong då det finns massor av arbete att utföra. Eftersom det finns så mycket jobb så kan han stanna fram till mitten av september 1875.

1875 - Drängen sadlar om och blir stationskarl

Hässleholm station

Sven har kontakt med sin 3 år yngre broder Måns och som antagligen övertalar honom att komma till Hessleholm station och arbeta som stationskarl. Han gör som brodern föreslår och flyttar till den nya stationsbyggnaden som var färdigbyggd 1863 och börjar där som just stationskarl vilket skulle visa sig vara ett bra beslut.

Fortsättning följer i del 2

Om du gillade inlägget så klicka på "gilla" ikonen som är en "tumme upp" här nedanför till vänster. Du får gärna kommentera eller fråga något genom att skriva en kommentar i kommentarsfältet nedanför.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *