SläktforskningUtvalda biografier Sverige

Ida Rosengren

Ida Rosengren

Loading

Denna sida har uppdaterats den 30 oktober, 2024; CET 19:29

Fader okänd, vem är Ida's far?

Nedan bild visar hur vi är besläktade

Ida föddes den 20 december 1880 i Gultarp, Skåne för det var då som Ida föddes och den 29 december döptes hon med dopvittnena Åbon Johannes Abrahamsson och dennes hustru Johanna Nilsdotter från just Gultarp samt arbetskarlen Nils Johnsson från no.6 i Kingelstad.

I kyrkans födelsebok står endast moderns namn, fader saknas... och barnet noteras därför såsom "oäkta" vilket man gjorde förr i tiden då barn föddes innan eller utanför äktenskapet. Att själv ta hand om sitt barn var en hård utmaning för modern, och dessutom fick de oäkta barnen inte samma rätt och möjligheter i samhället förr som de födda inom äktenskapet. Så frågan är, vem är fadern till Ida?

Men först lite bakgrund eftersom modern Johanna reser till Danmark från Tullstorp nr.3 i Örja församling enligt kyrkans utflyttningslängd den 25 oktober 1879 och det gör även Botilda Ottosdotter som också arbetade som piga på samma gård, kanske de reste tillsammans för att arbeta på samma ställe i Danmark. Johanna kom senare tillbaka till Sverige och Gultarp i Ottarps församling den 4 november 1880, då var hon gravid och långt gången i graviditeten och bor hos hemmansägaren Johannes Abrahamsson och hans hustru Johanna Nilsdotter och deras 7 barn. Den blivande modern Johanna födde Ida 1,5 månad senare. Johanna och dottern Ida stannar på Gultarp till oktober 1881 då de flyttar till Sireköpinge.

Ottarps husförhörsbok 1880

Johanna får ta med sin lilla dotter till gården Rågård dit de kommer i slutet på oktober 1881 för att arbeta som piga. Gården ägs av greve Albert Stenbeck i Helsingborg och här arbetar åtskilliga drängar och pigor.

Tågarps husförhörsbok 1881

Idas mor Johanna (och Ida) har efter sejouren på Rågård nu arbete hos gästgivare Abraham Engelbrekt Thornberg och hans hustru Ingrid Lundblad på gästgivaregården i Tågarp 1886 där de stannar i ungefär ett år.

Tågarps husförhörsbok 1886

(gästgivargården var belägen vid landsvägen nästan mitt emellan de fyra byarna Tågarp, Rönnarp, Gluggstorp och Alfastorp) för att sedan flytta vidare till Glumslöv 10 november 1887. Här arbetar hon återigen som piga hos nämndemannen och husägaren Johan Fredrik Johnsson och hans hustru Fredrika Vilhelmina Carlström och deras 8 barn.

Glumslöv husförhörsbok 1887

Här stannar hon och Ida fram till den 24 november 1888 då hon återvänder till Ottarp.

Idas mor Johanna träffar småbrukaren Nils Rosengren som är son till smeden Anders Rosengren i Västra Strö ( min farfars farfar) och tar ut lysning den 26 juni, 3 juli och den 10:e, gifter sig sedan den 13 augusti 1892 i Ottarps kyrka. Vigseln förrättas av J.Hagnell.

Ottarps kyrka

Efter vigseln bosätter de sig på Videlycke 1 1/48. Johanna som hade sin "oäkta" dotter Ida med sig in i äktenskapet föder nu en dotter med Nils Rosengren som fader den 12 januari 1894, dottern döps till Antonia Ingeborg.

Ida i sin tur växer upp och tar sedan jobb som piga hos åbon och kyrkvärden Nils Bondesson och hans hustru Elna Nilsson med start den 19 november 1899 på Tarstad No.9 i Tirup. Hon lär känna sin arbetsgivare Nils Bondessons son Bonde som är 10 år äldre och uppenbarligen börjar de fatta tycke för varandra och de blir ett par.

Av okänd anledning flyttar hon plötsligt tillbaka till Sireköpinge den 21 oktober 1902 och flyttar in hos Nils Rosengrens far Anders Rosengren.

Notera! I församlingsboken för Sireköpinge / Widelycke står det att Ida Rosengren flyttar in från Tirup 1902 till Anders Rosengren och hans hustru Cecilia Nilsdotter, hon står här noterad som Anders Rosengrens dotter!

Sireköpinge församlingsbok

Detta kan ju få en att tro att Anders Rosengren var den okända fadern men detta är nog inte troligt för tio år tidigare (1892) så gifte sig Idas mor Johanna med Anders Rosengrens son Nils. Troligen är det så att eftersom Idas mor Johanna var gravid när hon kom från Danmark 1880 så kan nog fadern möjligen vara dansk och inte Anders Rosengren. Skall se om jag kan gräva fram något i Danmark om detta...

Ida och kusken Bonde Bondesson tar ut lysning 22 0ch 29 november samt 6 december och gifter sig sedan den 30 december 1903 i Halmstad, vigselförrättare var J.Wallinder och de bosätter sig sedan i Västra Förstaden i Halmstad.

Halmstad vigselbok 1903

Ida Rosengren och Bonde Bondesson får sedan 2 barn tillsammans under perioden de bor i Halmstad:

  • 1904-10-12 Anna Elisabet
  • 1906-10-22 Ellen Ragnhild

De flyttar sedan till Harplinge och här kommer ytterligare 3 barn till världen:

  • 1909-02-19 Åke Yngve
  • 1911-08-18 Svea Ingeborg
  • 1914-04-17 Greta Margit (blev endast 3 månader och 4 dagar)

Ida avlider den 4 augusti 1914 i Fjälldalen, Harplinge p.g.a TBC (4 månader efter att hon födde sista dottern och 14 dagar efter att samma dotter avled i kikhosta).

Maken, ladufogden och änkemannen Bonde Bondesson gifter senare om sig med Augusta Oliva Ekelund från Borgeby den 5 oktober 1917 i Lunds stadsförsamling och får senare en son med henne den 30 maj 1921 i Bara, Skåne och som döps till Anders Bonde. Augusta Olivia har en dotter vid namn Anna Elisabeth som hon fick i sitt första gifte. Bonde Bondesson är nu arrendator på Vinninge.

Bonde Bondesson är begravd i hans familjegrav tillsammans med Augusta Olivia Bondesson, Anna Elisabet Bondesson och Ellen Ragnhild Bondesson på Fjelie nya kyrkogård (Bjärred församling), kvarter 1H, grav nr. F J N 1H 11-15

Du får gärna kommentera eller fråga något genom att skriva en kommentar i kommentarsfältet nedanför.

98

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *