SläktforskningUtvalda biografier Sverige

Brott och Straff

Brott och Straff

Loading

Många finner en del "personligheter" när de släktforskar, jag har dock inte funnit några kungligheter eller adelsmän, däremot en del mycket kända artister och så en del som inte helt har hållit sig inom lagens gränser. En del av dessa har hamnat på fel sida av lagen på grund av sina fattiga levnadsförhållanden och några av dessa skriver jag om här.

Farfars morfars far (född i Ekeby, Malmöhus län 1801) och mor (född i Konga, Malmöhus län 1810) åtalades tillsammans för stöld.

De hade det inte så gott ställt utan var rejält fattiga och hade det svårt. De åtalades och fälldes vid förhör den 29 februari 1856 för "tillgrepp av wed" och dömdes enligt 40 kapitlet 5 paragrafen. Mannen hade en gång tidigare åkt fast för samma "brott" för omkring 12 år tidigare.

En av farmors mors kusiner (född i Abild, Halland 1834) dömdes för inbrott.

Han häktades den 11 februari 1853 och dömdes vid Halmstads Rådhusrätt den 23 februari för första resan stöld vid inbrott. Satt i häkte och dömdes till att avtjäna sitt straff på länshäktet med start den 24 februari att under 16 dagar endast få vatten och bröd.

Mormors mors kusin (född i Viddesgärde, Ödsmål 1860), hans svärfar, även han (född i Viddesgärde 1838) .och uppvuxen i Viddesgärde dömdes under 1908 för "1:a resan stöld" (snatteri).

Han kom undan med en bot på 50 kronor eftersom det "bara" var "Första resan"..

Mormors brors adoptivfar (född 1852 i Raus, Malmöhus län) blev efterlyst för bedrägeri.

Man tog tillbaka efterlysningen då han försäkrat sig vara villig att hålla de bedragne skadelösa, så vida de följa sina genom Borgström tagna försäkringar...

En av mormors mors tremänningar (född på Lilla Åregren i Ödsmål 1857) han åkte fast för förfalskning.

Vid häktningen angavs att han var 175 cm lång, hade blå ögon och grått hår med ett "landtbrukarovalt"!! ansikte och var gift. Han dömdes av Inlands Nordre Häradsrätt den 3 augusti 1908 till straffarbete i 2 månader enligt 12 kapitlet 4 par. Han fick arbeta av sitt straff på Kronocellfängelset i Uddevalla (Uddevalla länsfängelse) mellan den 12 oktober - 12 december 1908.

Min farfars far (född i Västra Strö 1857) fälldes för "övervåld" 1890 i Halmstad.

Haha, ja berättelserna om denne starke man som var smed hade starka nypor och är i sanning trovärda, han brukade ibland även vara "ordningsman" vid danstillställningar.

Pappa nämnde att han på vägen hem en kväll blev antastad av 2 gubbar men han slängde dom över muren till kyrkogården och länsman som passerade undrade om allt var OK och Olof sade att han tagit hand om "buset"!

Detta gjorde mig nyfiken på hur det egentligen låg till och kontaktade därför rätten i Halmstad och begärde ut domstolsprotokollet från Riksarkivet vilket finns att läsa här.

Han fick en bot på 10 kronor...

Historien om när Olof följde med Rickard till skolan och skolläraren bad om nåd
En annan berättelse handlar om när Rickard (Olofs son) en dag efter skolan satt vid matbordet men ville inte visa händerna. Olof sade till honom att lägga händerna på bordet och det visade sig att läraren hade slagit honom över fingrarna med linjalen. Olof som var stor och stark blir högröd i ansiktet och säger barskt, Rickard, imorgon följer jag med dig till skolan.
Sagt och gjort, morgonen efter stegar Olof in i klassrummet tillsammans med Rickard och går fram till läraren, presenterar sig med att säga att jag är Olof, Rickards far och sträcker fram handen för att skaka hand.
Intet ont anande tar den stackars läraren den starke smeden Olofs hand och det skulle han inte ha gjort. Olof släpper inte taget utan tittar läraren i ögonen och frågar om han slagit Rickard över fingrarna allt medans urstarke Olofs hand kramade åt mer och mer. Till slut är läraren nere på knä och kvider och ber om nåd. Det blev ingen mer linjal efter den händelsen...

En av mormors mors tremänningar (som föddes på Stora Åtorp i Stora Åregren, Ödsmål 1865) blev arresterad för stöld!

Han emigrerade till Sydney i Australien 1887 och där gifte han sig med en kvinna från Castlemaine på Irland. De hade det fattigt och svårt och hustrun hans blev arresterad för överfall i februari 1902. Misären verkade fortsätta under många år för i mars 1915 så hamnar även han själv i polisregistren då han blir arresterad för stöld i mars 1915 i Sydney. 

Nedan person är inte släkt men ändå relaterad till släkten då hans dotter var gift med en av mina morbröder.

Mannen i fråga var född i Bråttensby i Älvsborgs län 1891 och dömdes för snatterier flera gånger.

Han häktades i Karlsborg tillsammans med sin tre år äldre bror den 29 november 1905  för flertalet snatterier samt inbrott i avsikt att stjäla och införpassades til länsfängelset i Mariestad samma dag för att "afbida" rannsakning inför Vadsbo Södra Häradsrätt.
Vid inskrivningen noterades att han endast var 147 cm lång (han var ju bara 13 år stackarn), hade blå ögon och brunt hår med rak näsa i ett ovalt ansikte. Det beslutades den 1 december att den unga pojken skulle överföras till Mariestads fattigvårdsstyrelse.

Den tre år äldre brodern beskrevs vara 166 cm lång med blå ögon, mörkt hår och rak näsa i ett ovalt ansikte precis som sin yngre bror. Även han skulle överlämnas till Mariestads fattigvårdsstyrelse. Den 27 december förvisades han till Kullinge Hovrätt för rannsakning och där blev dömd enligt 20 kap. 1,4,8,9 och 12 par. (inbrott och stöld) till 4 månaders straffarbete (vilket han förklarade sig nöjd med!) och skickades till länsfängelset i Vänersborg för att avtjäna sitt straff från den 13 januari till 13 april 1906.

Den 20 april 1907 är det dags igen...

Dömd ännu en gång för snatteri och dömdes till böter å 50 kr, men istället för att betala böter skulle han "insättas å allmän uppfostringsanstalt". Den 20 april 1907 klockan 08:00 översändes han till tvångsuppfostringsanstalten å Bona i Motala.

Denna anstalt startades 1905 och var en uppfostringsanstalt för "vanartiga pojkar"
Omkring sekelskiftet 1900 var oron stor för de ungdomar som drev runt i städerna. De kriminogena faktorerna tycks ha varit ungefär de samma som de är idag: gängen, eller “ligorna” som man sade då, bestod av mestadels pojkar som som ofta levde med frånvarande föräldrar, i fattigdom och med bristande framtidstro. Ungdomarna behövde dock inte vara särskilt kriminella för att samhället skulle ingripa, det kunde räcka att de ansågs vara ”vanartiga” eller ”sedligt försummade”.

Genom en ändring i strafflagen uppstod år 1902 möjligheten att i stället för fängelse döma ungdomar till tvångsuppfostran. År 1905 öppnade den statliga tvångsuppfostringsanstalten Bona, där vanartiga tonårspojkar mellan 15–18 år, bland annat genom jordbruksarbete, skulle lära sig “gudsfruktan och arbetsduglighet”. Men anstalten har också kallats ett “brottets gymnasium”, med inslag av både aga och pennalism.

Men den lille gynnaren som nu var 17 år avvek från uppfostringsanstalten tillsammans med en annan "elev", den 18-åriga Vilhelm Sigfrid Nilsson från Kverrestad socken i Kristianstad län och efterlystes därmed av polisen. den 6 augusti 1909.

Ännu en efterlysning, denna gång den 23 juni 1912.

I juni månad efterlystes han återigen av polisen då han var misstänkt för stöld av en blå kavajkostym och om han hittades skulle man kontakta länsman i Konga härads Norra distrikt i Växjö som utfärdat efterlysningen. Om han hittades är okänt.

Ett par år senare gifter han sig i Göteborg och arbetar som stuveriarbetare....

En av farfars kusiner (född 1895 i Halmstad) åtalades två gånger för stöld och inbrott 1918.

Han dömdes i Halmstads Rådhusrätt den 11 januari 1917 för "Första resan stöld" till tre månaders fängelse (villkorlig dom)

Den 13 mars 1917 dömdes han återigen i Halmstads Rådhusrätt för stäld till fem månaders straffarbete, varjämte honom av R.R. i Halmstad 11/1 17 villkorligt ådömt 3 månaders straffarbete tidigare, skall nu avtjänas.

Han efterlyses återigen den 29 oktober 1918 för att misstänkts ha begått inbrott i Grosshandlare L.Burens lagermagasin i Kumla tillsammans med en kumpan som kallades Gusten från Karlskrona, vid inbrottet tillgreps 34 par skodon. (se nedan efterlysning

Men för detta kunde han inte åtalas då han satt inne och avtjänade sitt åtta månaders straffarbete på Långholmen mellan den 16 mars - 16 november 1918.

Han fick som väl var ordning på sitt liv som rättade till sig och han gifte sig 4 år senare och fick 3 barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *