Bland dieselalger och bryggminkar

Sommarens seglingsäventyr började lördagen den 11:e juli då vi lämnade Saltholmen för att gå söderut. Vinden låg på cirka 10 m/s och vi började med att gå för motor och när vi passerade Tistlarna blev sjögången riktigt grov och besvärlig och efter ett par timmars gång fick vi motorproblem då varvtalet plötsligt gick ner till typ tomgång och laddningslarmet började tjuta. Det gick inte att öka varvtalet och vi började istället segla med siktet inställt på Varberg för att närmare analysera problemet. Med tanke på vindriktningen så beslöt vi oss för att lägga till på Getteröns marina vilket verkade bättre med tanke på att vi var tvungna att göra en seglande tilläggning utan motor. Tilläggningen gick bra och var en nyttig erfarenhet att göra med en båt som väger 6 ton då det gäller att inte ha fingrar och tår emellan båt och brygga vid angöring. Vi kontaktade Eliassons båtvarv som lovade att ta sig en titt på problemet.

Facebook har visat sig bra många gånger så även denna gång då Annas klasskamrat Annika Ekdahl med sin man Ove visade sig vara på ön med sin husbil. Ove är en riktig motornörd och vi började med att plocka ner och isär generatorn för att se vad som var problemet där men kolen var det inga fel på så den monterade jag tillbaka dagen efter då vi hade trevlig gemenskap under kvällen. Innan varvet kom på besök (Två dagar senare…) så utforskade vi Getterön som var en riktigt trevlig överraskning och hit kan vi tänka oss att återkomma. Varvsmeken var en skön typ som också var en nörd och han trodde mer på att det var bränsletillförseln det var problem med så vi bytte först grov- och finfilter och konstaterade att det var en del dieselalger… Sedan monterades bränslekranen loss och inspekterades och den var helt igensatt av dessa usla dieselbakterier tack vare den skit som regeringen bestämt skall tillsättas (RME). Tyvärr var jag politiskt korrekt för många år sedan och tankade detta skitbränsle men slutade med det för ett antal år sedan. Dock fick jag nu sota för denna korrekthet, så tanka inte RME diesel för allt i världen.

Dieselalger ?

Nöjd med att problemet var åtgärdat och att de nya solpanelerna levererar ordentligt med ström så med de nya panelerna i kombination med vindgeneratorn så är vi självförsörjande med el.

Glada i hågen begav vi oss till vår favorit Läjet, en kort sträcka men trevligt ställe med en bra krog (Joels brygga) där vi intog lite mera “djur”, maträtter som fiskgryta och Rödspättafile med superbra viner till men först förrätt.

Båtplats precis utanför krogen ?
Makrillsallad
Carpaccio

Dagen efter kom Julia på besök med hojen och övernattade och vi hade en riktigt bra räkfrossa med otroligt fina räkor från lokala fiskarna.

Julias MT-07
Hejdå och “drive safe…”

Vår Sverige-segling fortsatte sedan till Hallands Väderö för där har vi aldrig varit tidigare och ankrade i viken vid Kappelhamn. Vädret var fantastiskt och det var många båtar som ankrat upp i denna vik och småöar, klippor och stränder var fulla med sol och badsugna människor. Hallands väderö är ett natur-reservat och är en fantastisk ö där hästar går lösa och lever ett till synes lyckligt och bekymmersfritt liv.

Vi tog en promenad över större delen av ön och gick via snitslad stig genom bl.a en skog till en annan vik som är bra att ankra vid och det visade sig att till den viken går en färja från Torekov.

välskötta stigar

Fantastiska stränder med långgrunda vikar och här finns även en kiosk med godis och lite smårätter för den hungrige.

Sandhamn
Sandhamn

Till Hallands Väderö återkommer vi gärna. Vi fortsatte sedan till Landskrona dit gamla bekanta har flyttat (Mia och Magnus har tidigare bott i Habäck som ligger nära Hällingsjö). Vi blev hembjudna till dom på kvällsmat och det kan man ju inte tacka nej till. Men först tänkte vi göra slag i saken och köpa ett par fällbara cyklar som vi spanat in på Biltema, dock fanns det inga kvar i Landskrona så vad gör man då? Jo man tar tåget till Kristianstad via Lund och köper dom?. Vägen tillbaka från butiken till tågstationen så fick vi testat cyklarna…

På tur…

Inte nog med att vi var på Biltema i Kristianstad, vi var även på Biltema i Lund och köpte förvaringsväskor för cyklarna då dessa var slut i Kristianstad! Väl tillbaka till Landskrona fick vi cykla direkt hem till Mia och Magnus för att vi skulle hinna till utsatt tid. De hade köpt ett hus mitt i stan på den charmigaste gatan där det bara ligger gamla låga små hus. Fint hus med jättemysig uteplats på baksidan, det var god kvällsmat och kaffe. De bjöd också på en guidad cykel tur i stan där vi fick se det som man bör se när man väl besöker stan. Tillbaka i båten för att göra natt och upptäcker på Facebook att min gamla arbetskollega Mats Lorentzon med fru Susanne stod på en ställplats i samma hamn som vi låg. De kom på fika nästföljande förmiddag och vi hade en trevlig pratstund tillsammans innan de for vidare.

Susanne och Mats

Själva stannade vi kvar ännu en dag då det blåste mycket och passade på att utnyttja våra nyinköpta cyklar med att upptäcka staden ytterligare. Här finns ett antal jättefina koloniområden där en del hus och trädgårdar är helt underbara. Vi cyklade ut till Borstahusen och här ligger också en del charmiga hus.

Borstahusen
Borstahusen hamn

Vägen tillbaka tog vi via en fin cykelväg som gick utmed strandlinjen tillbaka till Landskrona. Här fanns alla sorter av hus, en del som var flotta och andra med lita udda lösningar för att få bättre utsikt ?

En lösning för bättre utsikt…

Tillbaka vid bryggan ser jag först en av båtägarna som kommer med sina katter lösa och de hoppar smidigt upp på hans båt. En liten stund senare ser jag honom igen med tre andra djur framför sig och tänker att det var väldigt vad mycket husdjur han har och dessutom MINKAR! Men han säger att de är inte hans utan och som brukar springa på en u-balk under bryggan. Det är en mamma med två småttingar och mamman och den ena försvinner ner medan den andra är kvar och blir förtvivlad och vågar inte klättra ner för den stege som de andra tog, istället vill minken hoppa ombord på våran båt och jag gör vad jag kan för att hindra den och därför hann jag inte ta kort… Till slut vågade den sig ner via stegen. Kvällen avnjuter vi på den lilla krogen Idas-by-the-sea som ligger i hamnen och som fått väldigt många fina recensioner. Kan bara instämma och rekommendera detta ställe efter att ha ätit deras fiskgryta och kalventrecote, portionerna är gigantiska så härifrån går man både mätt och nöjd. Seglingen kommer att gå vidare nästa morgon från Landskrona till ?

Share this page
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 thoughts on “Bland dieselalger och bryggminkar

 1. Njöt av denna berättelse i ord och bild .
  Varför inte bli skriftställare på gamle dar ?
  … va glad man blir av människor som tar vara på och njuter av livet och dessutom är medvetna om det .

  En annan i samklang med det lustfyllda här på Moder jord .

  1. Tack Janne, ibland är pennan mer inspirerad än vanligt… Hoppas pennan är på humör även i fortsättningen ☺️

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *