Johanna Nilsdotter (1795-1867)

Johanna som är min Mormors Mormors Mor föddes den 19 januari 1795 i Lilla Åregren , Ödsmåls socken och döptes den 20 januari (se kyrkboken). Närvarade vid dopet gjorde Arfvid Jönsson och Berndt Olsson i Stora Åregren , Johannes Persdotter i Talbo samt Nifsella Persdotter i ??

Den 30 oktober 1816 året då beslut om tvångsvaccinering av barn införs, vilket skall stoppa smittkoppor, så gifter sig Johanna 21 år gammal med Johannes Petersson från Viddesgärde (se kyrkboken) och bor på Johannes fars gård. På gården bor också drängen Johannes Andersson, pigan Mareth Andersdotter (dessa två kan möjligen vara syskon). Här bor även en gammal blind man vid namn Nils Olsson som är född 1747 (se husförhörsboken). De får 6 barn tillsammans.
1825 bor Johanna med sin make Johannes hos hans far. De har barnen Petrus, Christina och Inger Maja (se husförhörsboken). 1828 bor med sin make hos hans far Peter Olsson. De har nu barnen Petrus, Christina, Inger Maja och Gustafva. Drängen Niklas Andersson och pigan Olena bor här också (se husförhörsboken). 1836 tar Johannas make över gården från sin far som blivit för skröplig för att driva den (se husförhörsboken).
1847 bor inte barnen Christina och Gustafva hemma längre och Johanna har nu en piga som heter AnnaGreta Nilsdotter. Fram till 1850 har familjen haft flera pigor och en del har slutat, bl.a Anna Greta, Inger Maj och Britta. Den nya pigan heter Christina Berndtsdotter. 1855 när det offentliga spöstraffet avskaffas har man drängarna Johan Johansson, Nathanael Johansson samt pigorna Inger Andersdotter och Johanna Berndtsdotter. Drängar och pigor kommer och går men 1860 är Johan fortfarande kvar drängen Nathanael och pigan Johanna har slutat men man har nya bl.a Andreas Amberntsson från Spekeröd och pigan Inger Maria Andersdotter, även en piga vid efternamn Hermansdotter från Stala när all husbehovsbränning förbjuds (igen).

3 Mars 1867 avlider Johanna som nu är ”undantagshustru” hemma i Viddesgärde p.g.a. en förkylning (se dödboken). Undantag betydde att man lämnade över gården till något av barnen och flyttade till en mindre stuga på gården, undantagsstugan. Man skrev ett kontrakt där det stod vad de unga skulle ge de gamla varje år: ved, säd, hö osv. Detta kallades födoråd och födorådstagare. Pigor och drängar, som kanske arbetat hela sitt liv på gården, fick ofta stanna när de blev gamla. De kallades inhysehjon.

Läs hennes historia och om de 61 ättlingarna genom att klicka på länken (PS! Missa inte heller länkarna som finns i själva dokumentet):

Klicka här för att se dokumentet som beskriver Johanna Nilsdotters alla ättlingar (nästan)

Share this page
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *