Ingeborg Persdotter (1753-1832)

Ingeborg är min Mormors Mormors Mormor och föddes den 13 oktober 1753 och döptes dagen efter hemma i Talbo (1), Ödsmåls socken. Vid 6 års ålder, 1759 får Ingeborg uppleva när Halley’s komet passerar på himlavalvet.

När Ingeborg 20 år senare (vid 25 års ålder) den 13 juni 1779 (året då Sverige förbjuder den häxjakt som pågått sedan 1400-talet) gifter hon sig (eller som det står i kyrkböckerna “copulerade”) med Nils Marcusson även han från Lilla Åregren (2) i Ödsmåls socken och bosätter sig där.

År 1817 då förbud mot kaffedrickning i Sverige införs för 5:e gången så bor Ingeborg och maken Nils tillsammans med sönerna Johannes och Andreas samt pigan Kerstin Andersdotter och vallhjonet Britta Ericsson hemma i Lilla Åregren. När Ingeborg är 71 år så avlider maken Nils 25 maj 1823 hemma på Lilla Åregren och begravs 1 vecka senare.
Två månader senare gör man en bouppteckning och denna visar att det nog hade gått ganska bra för familjen tillsammans. Till värderingsmän utsågs Andreas Andersson i Ribbenäs (6) och Jöns Arfvidsson i Stora Åregren.
Nils lämnade bl.a. efter sig en vigselring i guld, skospännen, knappspännen och kragknappar i silver. I familjen fanns också kopparkittel, strykjärn och ljusstakar i mässing.

En hel del verktyg i olika material fanns också. Ett antal åkdon och gårdsredskap likaså, exempelvis en fin åkkärra, skjutskärra, dyngkärra och plogar, m.m. Tre hästar och fem kor, en sugga med fem grisar därtill.
Hela bouppteckningen uppgick till ett värde av 1074 riksdaler banco vilket var en avsevärd summa på den tiden. Från detta värde avgick 18 riksdaler för själva bouppteckningen samt 1 riksdaler och 10 shilling som gick till de fattiga (en del av totala värdet gick alltid som en s.k. ”fattiggåvoandel”.

Tre år senare bor Ingeborg med sonen Johannes som nu är ”bräcklig” och även sonen Andreas samt pigan Regina Berndtsdotter ingår i hushållet.1831 då sista avrättningen genom hängning sker på Carlstens fästning i Marstrand bor hon kvar i Lilla Åregren nära sonen Marcus som även han bor på orten, Ingeborg har nu en piga som heter Christina Larsdotter. Året därefter avlider Ingeborg den 4 april 1832 i en ålder av 78 år 10 månader och 22 dagar. Bouppteckning sker 10 dagar senare och speciellt mycket fanns inte att anteckna då det mesta efter makens död har utdelats till barnen.

Läs hennes historia och om ättlingarna genom att klicka på länken (PS! Missa inte heller länkarna som finns i själva dokumentet):

Klicka här för att se dokumentet som beskriver Ingeborg Persdotters alla ättlingar (nästan)


Share this page
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *